Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat luni amânarea pentru ziua de miercuri a discuțiilor privind autorizarea vaccinului anti-Covid produs de compania americană Moderna, relatează The Guardian.
Unele întrebări legate de acest vaccin rămân deschise, potrivit participantului olandez la acest comitet.
EMA nu a exclus posibilitatea de a nu se ajunge la adoptarea unei decizii înaintea întâlnirii comitetului, programată pentru miercuri.
Acest ser, cu o eficacitate de 94,1% din persoanele testate, este folosit în acest moment în SUA.
Amânarea eventualei avizări vine în contextul criticilor virulente la adresa Comisiei Europene din cauza procedurii considerate prea lente de avizare a vaccinurilor și a strategiei de achiziții a acestor seruri.
Executivul comunitar a negociat achiziționarea a aproximativ două miliarde de doze produse de șase companii care aveau în dezvoltare vaccinuri anti-Covid, ceea ce echivalează cu dublul necesarului pentru imunizarea tururor cetățenilor europeni. Nu toate serurile au ajuns însă în faza de producție, multe se află încă în testări și rata de succes a acestora rămâne încă necunoscută.
Inițial, EMA programase eventuala autorizare a Moderna pentru 12 ianuarie, însă criticile apărute încă din ultimele zile ale anului 2020, au determinat agenția să fixeze un termen mai apropiat pentru întrunirea experților, 6 ianuarie, și apoi 4 ianuarie.
În acest moment, în UE se utilizează, începând de la sfârșitul lui decembrie, doar vaccinul dezvoltat de BioNTech/Pfizer, iar EMA a anunțat că al treilea ser candidat, produs de Universitatea Oxford și compania britanică AstraZeneca, nu va fi discutat în grupul de experți mai devreme de luna februarie.
Procedura europeană prevede după recomandarea EMA aprobarea oficială de către Comisia Europeană, o etapă considerată o simplă formalitate.
Uniunea Europeană a comandat 160 de milioane de doze de vaccin Moderna.
BioNTech/Pfizer avertizează că nu se cunoaște eficacitatea vaccinului în cazul amânării rapelului
Marea Britanie, care și-a accelerat campania de vaccinare și a decis amânarea celei de-a doua doze, pentru a imuniza cu prima doză grupuri cât mai mari de populație, folosește pentru inoculare serurile produse de BioNTech/Pfizer și de Oxford/AstraZeneca.
Amânarea celei de-a doua doze ar putea ajunge până la 12 săptămâni, au anunțat autoritățile britanice, față de 21 de zile recomandate.
BioNTech?Pfizer au avertizat însă că nu are date privind eficiența vaccinului în cazul amânării celei de-a doua doze, iar EMA le-a cerut tuturor statelor care intenționează să apeleze la această practică să respecte termenul maxim recomandat de producător pentru rapel.