duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 aprilie, 2015

elvetiaElveţia a atras miercuri aproape 232,5 milioane de franci (222,6 milioane euro) din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de minus 0,055% pe an, devenind primul stat din lume care emite titluri cu această maturitate la un randament negativ.

O serie de ţări europene au vândut, în ultima perioadă, titluri de stat cu randamente mai mici de 0% pe an, ceea ce înseamnă că investitorii au plătit pentru privilegiul de a cumpăra datoriile guvernamentale, însă maturităţile nu au depăşit până acum o perioadă de cinci ani, potrivit Wall Street Journal.

Un randament atât de scăzut obţinut în cadrul unei licitaţii „ilustrează lumea în care trăim”, a spus Jan von Gerich, strateg al băncii suedeze Nordea Bank, cu referire la scăderea abruptă a costurilor de finanţare ale statelor din Europa pe fondul măsurilor de relaxare monetară implementate de Banca Centrală Europeană (BCE).


La precedenta licitaţie de obligaţiuni pe 10 ani, din ianuarie, Elveţia a oferit investitorilor un randament de 0,011% pe an.

„Combinaţia dintre îngrijorările privind deflaţia şi acţiunile agresive ale băncilor centrale a făcut ca investitorii să accepte realitatea randamentelor negative pentru obligaţiuni. Un randament negativ în cadrul unei licitaţii de stat semnalează lipsa de încredere în rândul investitorilor privind creşterea economiei pe termen scurt”, a declarat Jeffrey Sica, ofiţer şef de investiţii la fondul de investiţii american Circle Squared Alternative Investments.

În ianuarie, banca centrală a Elveţiei a renunţat la plafonul minim de 1,2 franci/euro, măsură adoptată în luna septembrie 2011, şi a redus rata pentru facilitatea de depozit la minus 0,75%. Obligaţiunile emise de Elveţia vor rămâne o investiţie atractivă atât timp cât randamentele nu scad sub acest nivel.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: