vineri

19 iulie, 2024

19 aprilie, 2018

Consiliul Federal al Elveției a decis să prelungească cu încă un an clauza de salvgardare prevăzută în acordul asupra liberei circulații. Aceasta înseamnă că românii și bulgarii vor fi acceptați doar în anumite cote pe piața muncii din această țară.

Elveția a acceptat să extindă libera circulație a persoanelor pentru Bulgaria și România în 2009. Până în 2016, însă, Consiliul Federal putea impune restricții în cadrul unor măsuri de tranzit, ceea ce a și făcut.

Clauza de salvgardare prevăzută în acordul de liberă circulație încheiat cu România și Bulgaria după aderarea la UE, permite Elveției să reintroducă unilateral cotele de muncitori, pentru o perioadă limitată, atunci când se depășesc anumite praguri cantitative.


Această clauză a fost activată de la 1 iunie 2017, pentru a limita dreptul de ședere în Elveția al muncitorilor din aceste două țări.

Ca urmare a deciziei de miercuri, între 1 iunie 2018 și 31 mai 2019, Elveția va emite doar 996 de permise de tip B (lungă ședere), la fel ca în anul precedent. Ele vor fi eșalonate trimestrial.

Pe de altă parte, guvernul a decis să reintroducă o limită pentru numărul vizelor de scurtă ședere (permis L), dacă până la 31 mai 2018 va fi depășit pragul stabilit în acordul de liberă circulație.

Libera circulație pentru români și bulgari în Elveția, fără niciun fel de limitări, intrase în vigoare la 1 iunie 2016, iar până în mai 2017 pragul pentru acordarea de permise de tip B (drept de lungă ședere) a fost depășit cu mult.


Motivul acestor depășiri – muncitorii sezonieri. Este exact categoria cu cea mai mare rată a șomajului în rândul lucrătorilor locali, astfel încât Guvernul a fost nevoit să ia măsuri pentru protejarea propriilor cetățeni.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: