Summitul global organizat în Marea Britanie privind siguranța utilizării inteligenței artificiale (IA) – „AI Safty Summit” – s-a încheiat vineri cu o discuție între premierul britanic Rishi Sunak și miliardarul Elon Musk.
Musk este unul dintre personalitățile care au participat la lucrările summitului alături de șefii de la OpenAI, Meta, Google și DeepMind, împreună cu lideri din 27 de state. Discuția dintre cei doi care a durat aproape o oră a fost unul dintre evenimentele principale ale celei de a doua zi a summitului.
Conversația lor a atins aproape toate subiectele, de la riscurile generate de IA la China și a început cu Elon Musk care a comparat tehnologia aflată la începuturile sale cu un „duh magic”.
„Este oarecum problema duhului magic, unde ai un Aladin ieșit din lampă care poate îndeplini toate dorințele, de obicei acele povești nu se termină bine. Ai grija ce îți dorești.”
Ambii au menționat că acești roboți inteligenți au nevoie de un „comutator” fizic și au făcut paralele cu filme științifico-fantastice precum The Terminator.
„Toate aceste filme cu aceeași intriga se termină cu o persoană care o oprește pe cealaltă”, a spus Sunak.
Musk a comentat: „Este și bine și rău. Una dintre provocările din viitor va fi cum găsim sensul vieții dacă ai un duh magic care poate îndeplini tot ce vrei?”
Acest lucru a fost adus în discuție după ce guvernele și companiile de inteligență artificială au ajuns la un acord pentru a pune noile modele de IA la o testare oficială înainte de lansarea lor pe piață, pe care Sunak l-a numit „acord de referință”.
Cei doi au vorbit despre faptul că Londra este un centru de vârf pentru industria inteligenței artificiale și despre modul în care această tehnologie ar putea transforma învățarea.
Dar discuția a luat și o turnură mai întunecată, Sunak recunoscând „anxietatea” oamenilor cu privire la pierderea locurilor de muncă, iar cei doi au căzut de acord asupra necesității unui „arbitru„ care să supravegheze supercomputerele viitorului.
Miliardarul și inventatorul Musk a investit bani în firme de inteligență artificială și a folosit această tehnologie la mașinile sale Tesla fără șofer, dar și-a exprimat în mod oficial temerile că aceasta ar putea amenința societatea și însăși existența umană.
El a avertizat, de asemenea, cu privire la roboții umanoizi care „te pot urmări oriunde„. „Există o preocupare în ceea ce privește siguranța, în special în cazul roboților umanoizi – cel puțin o mașină nu te poate urmări într-o clădire sau într-un copac”, a declarat el în fața audienței.
Întrebat despre impactul IA asupra pieței muncii, Musk a numit-o cea mai mare „forță perturbatoare din istorie” și a spus că tehnologia va fi mai inteligentă decât cel mai inteligent om.
„Va veni un moment în care nu va mai fi nevoie să ai un loc de muncă. Poți avea un loc de muncă doar dacă vrei să ai un loc de muncă pentru satisfacție personală, dar IA va putea face totul. Este atât de bine, cât și de rău – una dintre provocările viitorului va fi cum găsim sensul vieții.”
„Nu știu dacă asta este confortabil sau inconfortabil pentru oameni”, a concluzionat Musk.
În plus, Musk a comentat despre includerea Chinei la summit, spunând că prezența ei este „esențială”. „Dacă nu ar participa, nu ar avea rost (summitul-n.r.)”, a spus el.
„Dacă Statele Unite, Marea Britanie și China sunt de acord în ceea ce privește siguranța, atunci acesta va fi un lucru bun, deoarece acolo este în general avansul tehnologic.”
În ultimul an, SUA și China s-au angajat într-o cursă umăr la umăr pentru dezvoltarea și implementarea celor mai avansate sisteme IA.
Când Sunak l-a întrebat pe Musk ce crede că ar trebui să facă guvernele pentru a reduce riscul, Musk a spus: „În general, cred că este bine ca guvernul să joace un rol atunci când siguranța publică este în pericol; pentru marea majoritate a software-ului, siguranța publică nu este în pericol. Dar când vorbim despre super-inteligența digitală, care reprezintă un risc pentru public, atunci guvernul trebuie să joace un rol pentru a proteja comunitatea.”
Nu în fiecare zi îl vezi pe prim ministrul britanic luând un astfel de interviu unui om de afaceri, dar Sunak a părut fericit să fie gazda celebrului său invitat.
Și dacă părea să se bucure, nu ar trebui să fie o surpriză – el a locuit anterior în California, unde se află Silicon Valley, iar dragostea sa pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie este bine documentată.
Evenimentul a avut loc în fața unor invitați din industria tehnologică, într-o sală somptuoasă din Lancaster House din centrul Londrei.
În mod neobișnuit pentru un eveniment în care a fost implicat premierul, camerele de televiziune nu au fost lăsate înăuntru, Downing Street difuzând în schimb propriile imagini.
Unii reporteri au fost lăsați să participe, dar li s-a cerut să nu pună întrebări.
Cei doi au discutat și despre beneficiile potențiale ale inteligenței artificiale, iar Musk a declarat: „Unul dintre fiii mei are probleme în a-și face prieteni, iar un prieten IA ar fi grozav pentru el.”
De asemenea, au fost de acord cu privire la posibilitățile pe care le prezintă IA pentru învățarea tinerilor, Musk afirmând că aceasta ar putea fi „cel mai bun și mai răbdător tutore”.
***