Anul viitor vor fi finalizate noile linii de transport de electricitate Gutinaș-Smârdan și Cernavodă-Stâlpu prin care să se „evacueze” producția din capacitățile noi din Dobrogea, de unde nu se mai poate prelua nici un kilowatt nou în prezent.
Anul 2026 va fi anul de vârf de punere în funcțiune de noi capacități, iar până atunci Transelectrica (TEL) – operatorul de transport și sistem energetic al României, va avea gata linii cu o capacitate totală de 3.000 MW din Dobrogea și Banat (cealaltă regiune din care nu se poate scoate electricitatea nouă), potrivit declarațiilor lui Bogdan Toncescu, membru al directoratului Transelectrica, la conferința pe teme energetice organizată marți de Ziarul Financiar.
Pe de altă parte, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că vor fi conectate la rețea capacități noi de producție de 10.000 MW, până în 2030 – 2031. „Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ne-am asumat aproape 7 gigawaţi (7.000 MW, 7 milioane kW, n.r.) până la nivelul anului 2030”, a spus Dan Drăgan, citat de Agerpres.
Dan Drăgan a mai spus că PNRR „va începe să lucreze în paralel şi cu contractele pentru diferenţă la elaborarea cărora se lucrează în acest în acest moment”. Contractele pentru diferență (CfD) sunt instrumente prin care se garantează anumite venituri investitorilor în capacități noi de producție, ca în cazul unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
(Citiți și: ”Racordarea proiectelor noi la Transelectrica ar dubla puterea producției de electricitate a României”)
Linii de înaltă tensiune peste Dunăre
Transelectrica (TEL) a anunțat, la sfârșitul lunii octombrie, că a reușit trecerea „istorică a Dunării” cu linia de înaltă tensiune (400kV) de la Cernavodă la stația Stâlpu, vitală pentru creșterea capacității de extragere a electricității care urmează să se producă în capacitățile noi de regenerabilă din Dobrogea.
Linia traversează albia Dunării pe o distanță de 2,6 kilometri, din care 1,13 km deasupra apei.
Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) și are rolul de a consolida secțiunea transversală între coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european.
***