sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 februarie, 2017

Acțiunile Electrica (simbol bursier EL) scad cu 1,98% la două ore după deschiderea sesiunii de tranzacționare de la Bursa de Valori București (BVB), în urma comunicatului de marți privind expunerea de 36,3 milioane de lei, înregistrată ca urmare a intrării în insolvență a unuia dintre clienții săi, traderul de energie Transenergo.

Conducerea Electrica (EL)„ se așteaptă la un grad scăzut de recuperare din valoarea totală a expunerii”, potrivit unui raport al companiei trimis la Bursă.

Raportul Electrica a venit după ce, în 27 ianuarie, consiliul de administrație al companiei a decis „revocarea domnului Ramiro Robert Eduard Angelescu din calitatea de director executiv al Direcţiei Coordonare Vânzări al SE Electrica SA şi numirea doamnei Livioarei Şujdea, cetăţean român, în calitate de Director Executiv Distribuţie, începând cu data de 1 februarie 2017”, conform unui alt raport al companiei.


„Recent, piața energetică românească a intrat într-o etapă turbulentă, care a avut ca rezultat creșteri semnificative ale consumului de energie electrică și a prețurilor de pe piață, ambele atingând maxime istorice”, a declarat Dan Cătălin Stancu, directorul general al Electrica.

Electrica (EL) este cel mai mare furnizor de energie electrică din România și una dintre cele patru companii care administrează cele opt zone de distribuție din țară. Electrica administrează trei dintre zone, Enel – alte trei, iar E.On și CEZ, câte una.

Transenergo COM, al patrulea cel mai mare trader de energie din Romania cu afaceri de 1,35 miliarde de lei şi-a cerut insolvența pe 17 ianuarie, iar Tribunalul București urmează să ia miercuri o decizie în acest caz.

Electrica Transilvania Nord, una din filialele de furnizare ale Grupului Electrica a preluat clienţii companiei Transenergo COM, care aveau punctele de consum în reţeaua sa de distribuţie.


Insolvenţa Transenergo a survenit pe fundalul scandalului de pe piaţa de energie, segmentul pentru ziua următoare (spot), unde au fost înregistrate maximele istorice invocate de directorul general al Electrica.

Preţul anergiei a ajuns miercuri la 486 lei / MWh, în condiţiile în care „ media de tranzacţionare pentru anul trecut a fost de circa 33 de euro”, potrivit ZF.ro

ANRE și Consiliul Concurenței au anunțat luni declanșarea unor investigații ce vizează tranzacții de energie pe piața spot a OPCOM, pe fondul unor evoluții suspecte ale prețurilor la energie.

Aceste evoluții au fost favorizate de declarații ale ministrului Energiei, Toma Petcu, și ale deputatului PSD Iulian Iancu, ambii vorbind public de marile probleme cu care se confruntă Sistemul Energetic Național.

Datele vehiculate de cei doi demnitari ai statului român au fost contrazise de fostul ministru Victor Georgescu și de documente publice ale SN Oltenia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: