joi

25 aprilie, 2024

17 septembrie, 2020

Sistemul de termoficare al Capitalei pierde în fiecare oră 2.200 de tone de apă, de 2,75 ori mai mult decât în septembrie 2016 și cu peste 83% mai mult decât acum un an, spune un comunicat al Electrocentrale București (ELCEN).

„În 2016 pierderile erau de 800 t/h apă de adaos, în 2019 s-a ajuns la 1.200 t/h, iar în iarna trecută acestea au explodat: 2.200 t/h”, spune ELCEN, furnizorului de agent termic al Bucureștiului.

„Apa de adaos” este volumul nou de apă pe care ELCEN îl introduce în sistem,  pentru a compensa pierderile înregistrate din cauza rețelei deteriorate. Primăria Municipiului București (PMB) a recunoscut că pierderea se ridică la 28%, dar ar fi mult mai mare în realitate.


Furnizorul de agent termic al societății Termoenergetica (distribuitorul care a preluat activitatea RADET) avertizează că pierderile de agent termic din rețeaua de termoficare sunt „aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare  stabilă a alimentării cu energie termică și electrică în perioada următoare”.

Rețeaua învechită și deteriorată, prin care apa se pierde în pământ, nu mai permite funcționarea la presiuni suficient de mari. Bucureștiul are a doua cea mai mare rețea de termoficare din lume, după Moscova: 950 de kilometri în circuitul primar, peste 2.900 km în circuitul secundar și peste 1.000 de puncte și module termice.

Labirintul datoriilor pentru căldura Bucureștiului

ELCEN este deținută de Ministerul Economiei și Energiei, iar Termoenergetica de Primăria Municipiului București (PMB), cele două societăți aflându-se angrenate într-un litigiu prelungit privind datoriile celei din urmă față de cea dintâi.


ELCEN, aflată în reorganizare judiciară, anunță pe site-ul său că are creanțe de peste 3,9 miliarde de lei asupra RADET, aflată în faliment, și de aproape 387 de milioane de lei asupra Termoenergetica, acumulate deja din noiembrie anul trecut încoace.

Datoriile Termoenergetica ar fi ajuns, între timp, la 400 de milioane de lei, potrivit comunicatului ELCEN.

Romgaz (SNG), căreia ELCEN îi este la rândul său datoare, analizează o eventuală preluare a termocentralelor ELCEN, dar operațiunea ar putea însemna doar mutarea datoriilor Termoenergetica în conturile  mai încăpătoare ale unuia dintre cei doi mari producători de gaze naturale ai țării.

Avertisment privind Sistemul Energetic Național

„Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia”, mai spune comunicatul ELCEN.

Furnizorul de agent termic amintește și de convenția încheiată între RADET – ELCEN și Romgaz privind plata în avans a gazelor naturale, care a devenit încă un subiect de litigiu.

„Convenția de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcționarea la parametri optimi și livrarea în condiții de siguranță a agentului termic către locuitorii capitalei”, conchide comunicatul ELCEN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: