marți

19 martie, 2024

29 decembrie, 2011

ELCEN ameninţă cu întreruperea furnizării energiei termice către RADET din cauza datoriilor, astfel că primarul Sorin Oprescu cere Preşedinţiei, CSAT, premierului, Ministerului Economiei, precum şi Serviciului Român de Informaţii, să se implice de urgenţă în rezolvarea situaţiei, relatează Mediafax.

„Având în vedere situaţia deosebit de gravă, fără precedent şi care se perpetuează de peste 15 ani în Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din Municipiul Bucureşti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a adresat instituţiei prezidentiale, CSAT-ului, primului-ministru, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi Serviciului Român de Informaţii, pentru a se implica, alături de autoritatea locală, cu maximă urgenţă, în rezolvarea acestei stări de fapt”, se arată într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit documentului, situaţia este determinată de procedurile abuzive şi discreţionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).


Primaria Capitalei apreciază că printre măsurile viabile pentru rezolvarea acestei situaţii se numără reconsiderarea contractului cadru dintre ELCEN şi RADET, impus de ANRE, cât şi aprobarea memorandumului propus de Primăria Capitalei care cuprinde reglementarea relaţiilor contractuale între RADET şi ELCEN, inclusiv anularea penalităţilor.

O altă soluţie ar fi eventuala preluare de către municipalitate a unităţilor de producţie a energiei electrice şi termice, respectiv CET SUD, CET VEST, CET Progresul şi CET Grozăveşti.

„Acest fapt ar duce la eficientizarea şi optimizarea sistemului energetic cu consecinţe pozitive imdiate pentru populaţie şi pentru bugetul Municipiului Bucureşti”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei.

Primarul general a atras atenţia public, în repetate rânduri, asupra situaţiei create prin neplata penalităţilor „istorice”.


„Deşi, începând cu anul 2008, s-au achitat sume importante la capitolul penalităţi, respectiv peste 400 milioane lei, situaţia se perpetuează prin comportamentul abuziv şi discreţionar al reprezentanţilor ELCEN. De asemenea, primarul general a supus de curând aprobării CGMB o propunere de rezolvare a situaţiei penalităţilor către Guvernul României, demers rămas fără niciun rezultat. În aceste condiţii, având în vedere presiunile exercitate de ELCEN şi ameninţările repetate de întrerupere a furnizării energiei termice către RADET, primarul general a considerat necesar să se adreseze instituţiilor enumerate pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie, astfel încât populaţia să nu fie afectată în niciun fel”, potrivit municipalităţii.

Consilierii municipali au adoptat, în 29 noiembrie, proiectul prin care Primăria Capitalei poate solicita Guvernului ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

Prin proiectul de hotărâre se propune împuternicirea Primăriei Capitalei să facă demersuri la guvern pentru solicitarea anulării penalităţilor datorate de RADET şi pentru obţinerea derogării de la prevederile Contractului cadru de vânzare-cumpărare aprobat de ANRE cu Ordinul 50/2009 astfel încât „termenele de scadenţă ale facturilor emise de Elcen către RADET şi de către RADET către consumatori să fie identice”.

Potrivit proiectului de hotărâre, conform informării RADET, situaţia datoriei principale şi a penalităţilor faţă de ELCEN, la data de 4 octombrie 2011, este în valoare de 1.146.840.404,37 lei.

Propunerea primarului general Sorin Oprescu privind ştergerea penalităţilor pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice le are de achitat către SC Electrocentrale Bucureşti a fost de două ori pe ordinea de zi a şedinţelor CGMB, în 17 şi în 24 octombrie. De fiecare dată însă şedinţa a fost suspendată, din lipsă de cvorum.

RADET cumpără agent termic primar de la producătorii de energie termică. Din totalul cantităţii achiziţionat de RADET, peste 90 la sută provine de la ELCEN Bucureşti SA, care deţine principalele centrale electrice în cogenerare ale Capitalei, arăta Primăria Capitalei.

Pentru că nu încasează banii de la RADET, societatea ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă, având creanţe numai către Romgaz de aproximativ 460 de milioane de lei.

Viceprimarul Mircea Raicu declara în 30 octombrie că Guvernul este singurul acţionar al ELCEN şi că Executivul este de acord cu ştergerea penalităţilor în condiţiile în care Primăria ia datoria RADET şi o trece la bugetul Capitalei.

„Nu se pune problema ca municipalitatea să nu plătească datoria de bază. În discuţie intră doar ştergerea penalităţilor. Pe 25 octombire, la Ministerul Dezvoltării a fost o întâlnire între ministrul Elena Udrea, ministrul Economiei, Ion Ariton, secretarul de stat din ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina, reprezentanţi ai municipalităţii la ELCEN şi RADET. S-a decis declanşarea procedurii de ştergere a penalităţilor prin negocieri între cele două companii”, spunea Raicu.

El explica faptul că, pentru ştergerea penalităţilor, Primăria Bucureşti se obligă să plătească datoria de bază în termen rezonabil şi să plătească la timp facturile curente.

„Cu alte cuvinte, Guvernul este de acord să plătească dobânzile şi penalităţile, dar municipalitatea trebuie să plătească facturile restante. Noi credem că, în situaţia actuală, condiţia pusă de Executiv este mai mult decât corectă şi ajută deopotrivă RADET şi ELCEN să iasă din gaura neagră în care se află. Aşteptăm un punct de vedere din partea lui Sorin Oprescu”, mai spunea Raicu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ne doare in 3(trei) litere de toate explicatiile astea ! Daca opriti caldura sau ii mariti pretul VA LUAM JUGULARA ! Ce am patit inainte de 1989 este PROASPAT IN MKINTEA NOASTRA SI NU VREM SA MAI TRAIM !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ne doare in 3(trei) litere de toate explicatiile astea ! Daca opriti caldura sau ii mariti pretul VA LUAM JUGULARA ! Ce am patit inainte de 1989 este PROASPAT IN MKINTEA NOASTRA SI NU VREM SA MAI TRAIM !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: