România ar putea înregistra în 2017 o încetinire a creşterii economice la 3,6%, de la estimarea de 5% în 2016, şi un deficit de 3,3% pe metodologie ESA, a declarat Maximilien Lambertson, analist la The economist Intelligence Unit (EIU), pentru Agerpres.
„Ne aşteptăm ca PIB-ul şi îşi încetinească ritmul de creştere, de la o creştere estimată de 5% în 2016 la 3,6% în 2017. PSD va urmări un program „anti-austeritate”, care presupune continuarea reducerilor fiscale, creşterea salariilor în sectorul public şi creşterea salariului minim. În 2017 estimăm un deficit bugetar echivalent de 3,1% din PIB pe metodologie naţională (de 3,3% pe metodologie ESA 2010), ceea ce depăşeşte limita UE”, a declarat analistul EIU.
Aceste estimări se vor realiza „pe fondul creşterii cheltuielilor, scăderii veniturilor şi încetinirii creşterii economice sub previziunile guvernamentale: estimăm o încetinire a ratei de creştere economică (3,6%) faţă de cea a Guvernului (de 5,2%) în 2017”, a adăugat Maximilien Lambertson.
Analistul susţine că nu se aşteaptă ca decizia recentă de modificare a legislaţiei penale să aibă un impact semnificativ asupra economiei, chiar dacă legitimitatea Guvernului a primit o „lovitură serioasă”, potrivit Agerpres.
„Dacă va introduce modificarea legislaţiei penale ca proiect de lege, aceasta doar va stimula opoziţia. Partenerii de coaliţie ai PSD, liberal democraţii din ALDE şi etnicii maghiari din UDMR, vor fi îngrijoraţi de rapida eroziune a legitimităţii Guvernului. PSD ar putea trage concluzia că, încercând să forţeze modificarea Codului penal, riscă să provoace şi mai multe proteste”, arată Maximilien Lambertson.
Alte estimări
Guvernul şi-a construit bugetul pe 2017 pe o estimare a creşterii economice de 5,2%, dată în ultima clipă de Comisia Naţională de Prognoză, care estemase anterior o rată de 4,8%
Pe de altă parte, estimările instituţiilor străine sunt mai mici.
Comisia Europeană estimează o creştere economică de 3,9% în 2017 şi un deficit bugetar de 3,2%, potrivit prognozei de toamnă.
Fondul Monetar Internaţional a prognozat o creştere de 3,8%.
Erste Group se opreşte la o creştere PIB de 4,3% în 2017 şi de 2,8% în 2018, iar Berenberg la 4,4%.
Important: demn de menționat e faptul că guvernul și-a construit bugetul pe anul 2017 bazându-se pe o creștere economică de 5,2%.