miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 aprilie, 2021

22 de mumii aparținând unor regi și regine ale Egiptului antic traversează sâmbătă capitala Egiptului, Cairo. „Parada de Aur a Faraonilor”, transmite BBC, este organizată de fapt pentru mutarea rămășițelor  într-un nou muzeu.

Parada faraonilor a început sâmbătă la ora 19.30 (ora României). 22 de mumii regale, 18 ale unor regi şi 4 ale unor regine, sunt transportate de la Muzeul din Cairo, unde au fost adăpostite mai bine de un secol, la sediul Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, pe un traseu de 5 kilometri.


Mumiile sunt transportate în ordine cronologică a domniilor, fiecare într-un car decorat în stil faraonic ce va purta numele respectivului suveran. Drumul, care va dura aproximativ 40 de minute, va fi efectuat sub atenta supraveghere a poliţiei.

Un car alegoric al faraonul Seqenenre Taa (secolul al XVI-lea î.e.n.) din dinastia a XVII-a va deschide cortegiul, care va fi închis de carul lui Ramses al IX-lea (secolul al XII-lea î.e.n.) din a XX-a dinastie.

Înainte de paradă, mumiile au fost plasate în recipiente speciale umplute cu azot. În noua „reședință”, mumiile vor fi depozitate în condiții mai moderne. „Controlul temperaturii și umidității va fi chiar mai bun decât în ​​vechiul muzeu”, a declarat Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo.

Cele 22 de mumii vor fi expuse publicului larg la Muzeul Național al Civilizației Egiptene timp de 15 zile după paradă. Acestea vor fi prezentate individual, alături de sarcofagele lor, într-un decor care va aminti de mormintele subterane ale regilor şi vor fi însoţite de o biografie.


În aşteptarea serii de sâmbătă, marea paradă, promovată intens de autorităţi cu videoclipuri online, a făcut senzaţie pe reţelele sociale.

Folosind un hashtag în arabă care se traduce prin „blestemul faraonilor”, numeroşi internauţi au asociat recentele dezastre din Egipt cu un ”blestem” care ar fi fost provocat de mutarea mumiilor faraonilor.

În decurs de o săptămână, Egiptul a fost afectat de blocarea Canalului Suez de o navă-container, un accident de tren care a lăsat în urmă 18 morţi în Sohag (sud) şi decesul a cel puţin 25 de persoane din cauza prăbuşirii unui imobil din Cairo.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: