joi

18 aprilie, 2024

25 februarie, 2020

Indicii marilor burse europene și-au ameliorat scăderea, marți, după prăbușirea de luni, dar au intrat pe o tendință de scădere care ar putea dura mai mult decât se așteptau investitorii, după ce noul coronavirus s-a răspândit în Italia, cu riscul extinderii în toată Europa, potrivit analiștilor.

Toți indicii marilor burse europene scădeau cu aproape 1% marți după amiază, o pierdere mare pentru acestea, dar care este sub căderile de 3 -4% cu care au închis, luni, piețele de la Londra, Frankfurt sau Paris.

Scăderea record record de luni a fost de 5,4% la bursa din Milano. Pieţele americane au scăzut cu mai mult de 3%, luni.


„Fără îndoială, piețele financiare realizează că actuala criză (provocată de coronavirus, n.n.) va dura mai mult decât mulți anticipau acum două săptămâni. (…) Sunt șanse mici ca piețele să se liniștească pe termen scurt, ceea ce înseamnă că investitorii se vor vedea nevoiți să se adapteze la o perioadă mai lungă de incertitudini și volatilitate, spune un analist londonez citat de Reuters.

Indicele global MSCI’s All Country World scădea cu numai 0,16%, marţi după amiază, înaintea deschiderii burselor americane. Indicele monitorizează evoluţiile din 47 de ţări ale lumii.

România vulnerabilă

Economia României este vulnerabilă la schimbările din economiile europene.

În 2019, schimburile cu țările din UE au fost de 52,8 miliarde euro la export și 64,40 miliarde euro la import (aproximativ 77% din total la exporturi şi 75% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 16,17 miliarde euro și importuri de 21,88 miliarde euro (circa 23% din total la exporturi şi 25% la importuri).

(Citiți și: „Acoperirea importurilor cu exporturi s-a întors la valoarea din anul de criză 2010: Deficitul comercial pe 2019 – 8% din PIB”)


Italia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, după Germania şi înaintea Franţei.

Pericolul pandemiei: pierderi de 1.000 de miliarde de dolari

Perspectiva ca epidemia de coronavirus să devină prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, care ar putea suferi pierderi imense, într-un asemenea scenariu extrem.

După ce epidemia din Italia a impus blocarea celor mai importante părţi din economia sa, o criză medicală internaţională ar putea anula mai mult de 1.000 de miliarde de dolari din Produsul Intern Brut global, potrivit economiştilor de la Oxford Economics, citaţi de Bloomberg şi Agerpres.

Principalele cauze ar fi creşterea absenteismului la locul de muncă, productivitatea redusă, diminuarea călătoriilor, perturbarea liniilor de aprovizionare şi reducerea comerţului şi investiţiilor.

Atât SUA cât şi Zona Euro ar intra în recesiune în prima jumătate a lui 2020. Oxford Economics a descris un astfel de scenariu drept „un şoc scurt dar foarte violent la adresa economiei mondiale”.

Procesul de evaluare a riscurilor este totuși complicat de îndoielile cu privire la cât de departe va ajunge virusul.

Deocamdată, oficialii băncilor centrale şi guvernele continuă să mizeze pe faptul că epidemia de coronavirus nu va afecta prea mult economia mondială, pregătindu-se pentru măsuri monetare de contracarare a efectelor.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru moment că virusul va şterge doar 0,1 puncte procentuale din prognoza sa potrivit căreia economia mondială va înregistra un avans de 3,3% în 2020, dar economistul şef al FMI, Gita Gopinath, a spus că o pandemie ar putea provoca „un scenariu negativ”.

Preşedintele UBS Group AG, Axel Weber, este deja mult mai pesimist decât FMI şi a avertizat că avansul economiei mondiale va înregistra o contracţie semnificativă de la 3,5% până la 0,5% iar economia chineză se va contracta în primul trimestru. „Riscul mai mare este că aceasta continuă să fie o problemă”, a spus Axel Weber.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: