vineri

19 aprilie, 2024

7 aprilie, 2016

mugur isarescuBanca Națională a României (BNR) a identificat, pentru prima dată în România, existența unui risc sistemic sever la adresa stabilității financiare și anume cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, la prezentarea raportului semestrial privind stabilitatea financiară.

Acest risc s-a configurat ca urmare a apariției unor inițiative precum legea dării în plată, dar și a altor proiecte legislative ce vizează reglementarea activității băncilor și a celorlalte instituții financiare.

Față de raportul precedent trebuie să menționez faptul că raportul actual menține cele șase riscuri identificate atunci, la care adaugă însă două riscuri noi: un risc sistemic sever și acesta se referă la cadrul legislativ incert și, adăugăm noi, impredictibil în domeniul financiar-bancar. Și, mai avem în plus un risc sistemic ridicat, posibila ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a declarat Mugur Isărescu.


Guvernatorul BNR a precizat că riscul sistemic sever este dat de faptul că inițiativele legislative își propun să intervină retroactiv în contractele încheiate între bănci și clienți. Cel mai reprezentativ proiect în acest sens este legea dării în plată, care, deși a fost amendat la reexaminare, se va aplica în forma actuală întregului portofoliu de credite.

”Banca Națională a României idetifică pentru prima dată în România un risc sistemic sever. În ultimele șase luni s-au intensificat inițiativele legislative care își propun să reglementeze domeniul financiar bancar prin intervenția retroactivă în contractele încheiate între bănci și clienți. Legea privind darea în plată este cea mai cunoscută inițiativă de acest gen. La reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corectează o parte din problemele semnalate, dar chestiunea de fond o reprezintă pe de o parte retroactivitatea legii care se menține și pe de altă parte stabilitatea și predictibilitaeta cadrului legislativ”, a declarat Mugur Isărescu.

El a precizat că există și alte astfel de inițiative aflate la ora actuală în diferite stadii ale dezbaterii publice, apărute și ca urmare a faptul că anul 2016 este an electoral.

”În plus, am luat această decizie, să considerăm că toate propunerile privind cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar se concentrează într-un risc sistemic sever și pentru faptul că știm că există și alte inițiative legislative care pot afecta serios stabilitatea financiară, motivate în parte și de faptul că anul 2016 este un an electoral, dar aceasta este desigur o motivație. Problema de fond rămâne”, a explicat guvernatorul.


Mugur Isărescu a punctat totodată că actele normative de tipul legii dării în plată riscă să reverseze progresele semnificative făcute de România în ultimii 26 de ani deoarece contravin principiilor de bază ale unei economii de piață.

”În ultimii 26 de ani România a făcut reforme structurale ample, a legiferat dreptul de proprietate, a construit o economie funcțională de piață, s-a deschis pentru investițiile străine, inclusiv în sectorul bancar, a transpus uneori poate prea rapid, asta a fost istoria noastră, a transpus și a aplicat acquis-ul comunitar. Aceste reforme însă, s-a dovedit că nu sunt ireversibile și inițiativele recente ne arată acest lucru. Putem să motivăm că se întâmplă peste tot în Europa, dar asta nu ne dă dreptul să nu arătăm cât de riscante, ca să nu spun periculoase, sunt aceste tendințe. Anumite propuneri legislative recente riscă să încalce dreptul de proprietate, să contrazică fundamentele unei economii de piață, principiile de bază ale unei economii de piață, să creeze instabilitate, incertitudine cu toată suita de probleme care derivă de aici”, a precizat guvernatorul.

El a atras atenția că deși contextul internațional este dificil, România trebuie să evite să intre într-un derapaj de gândire.

”Într-un astfel de mediu extern trebui să fim foarte atenți să vedem ce rămâne și fundamentele unei economii de piață categoric trebuie să rămână, ce se schimbă cu adevărat să nu intrăm într-un derapaj de gândire, să nu promovăm confuzia care este extrem de periculoasă și mai ales, să fim atenți să nu creăm vulnerabilități interne suplimentare care să adauge la acest mediu extern în mari schimbări. Cum se spune în limbajul deja încetățenit, suntem în uncharted waters, în ape încă necutreierate”, a arătat Mugur Isărescu.

Raportul prezentat joi de BNR atrage atenția asupra nevoii de a consolida politicile bugetare responsabile ”prin asigurarea unei previzibilități sporite în materie de reglementare, precum și evitarea unui comportament prociclic al mixului de politici macroeconomice”, astfel încât să fie menținute echilibrele economice și stabilitatea financiară.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: