cursdeguvernare

duminică

15 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Efecte la decizia CCR privind prescripţia faptelor: Fostul şef CNAS, Lucian Duţă, a solicitat repunerea pe rol a procesului

28 mai, 2022

Verdictul definitiv în dosarul care îl vizează pe fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru mită, a fost amânat pentru 28 iunie, după ce instanţa va discuta în prealabil, pe 31 mai, o cerere depusă de acesta de repunere pe rol a procesului, scrie G4media.

Lucian Duţă formulat o cerere în care solicită repunerea pe rol a procesului, incovând decizia de joi a Curții Constituționale a României, privind prescripția faptelor. Cererea a fost depusă la câteva ore după decizia CCR.

Joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.


Decizia CCR i-ar putea ajuta pe inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat perioade lungi de timp, iar faptele riscă să se prescrie.

„Solutia pe scurt: Amână pronunţarea şi redactarea pentru data de 28.VI.2022. Acordă termen intermediar la data de 31.V.2022, ora 14,00, cu citarea apelantului-intimat-inculpat Duţă Nicolae-Lucian şi încunoştinţarea apărătorului ales”, se arată în minuta instanței.

Lucian Duţă a fost condamnat în 2020 la şase ani de închisoare pentru că ar fi luat o mită de 6,3 milioane de euro, în perioada 2010-2012, în schimbul acordării contractelor de implementare a cardului național de sănătate către două firme de software.

Lucian Duţă a fost trimis în judecată în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: