luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2022

Verdictul definitiv în dosarul care îl vizează pe fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, condamnat în primă instanţă la şase ani de închisoare pentru mită, a fost amânat pentru 28 iunie, după ce instanţa va discuta în prealabil, pe 31 mai, o cerere depusă de acesta de repunere pe rol a procesului, scrie G4media.

Lucian Duţă formulat o cerere în care solicită repunerea pe rol a procesului, incovând decizia de joi a Curții Constituționale a României, privind prescripția faptelor. Cererea a fost depusă la câteva ore după decizia CCR.

Joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal. Potrivit acestui articol, ”cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.


Decizia CCR i-ar putea ajuta pe inculpații în cazul cărora anchetele sau procesele au trenat perioade lungi de timp, iar faptele riscă să se prescrie.

„Solutia pe scurt: Amână pronunţarea şi redactarea pentru data de 28.VI.2022. Acordă termen intermediar la data de 31.V.2022, ora 14,00, cu citarea apelantului-intimat-inculpat Duţă Nicolae-Lucian şi încunoştinţarea apărătorului ales”, se arată în minuta instanței.

Lucian Duţă a fost condamnat în 2020 la şase ani de închisoare pentru că ar fi luat o mită de 6,3 milioane de euro, în perioada 2010-2012, în schimbul acordării contractelor de implementare a cardului național de sănătate către două firme de software.

Lucian Duţă a fost trimis în judecată în decembrie 2018, fiind acuzat că, în perioada 2010 – 2012, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: