În timp ce Marea Britanie se pregătește de negocieri dure cu UE pentru semnarea unui acord comercial, guvernul Greciei se folosește de ocazie pentru a încerca să își recupereze sculpturile pierdute de la Parthenon.
Potrivit Reuters, care citează un draft al mandatului de negociere al lui Michel Barnier, mandat agreeat de liderii UE 27, oficialii greci au reușit să introducă în document un pasaj despre importanța repatrierii statuilor grecești expuse azi la British Museum. Potrivit agenției de presă, negociatorului-șef UE i se solicită să obțină „întoarcerea temporară sau restituirea definitivă în țările lor de origine a obiectelor culturale obținute ilegal”.
Referința la ”întoarcere temporară” apare în contextul în care prim-ministru grec Kyriakos Mitsotakis urmează să facă o ofertă oficială British Museum pentru un schimb temporar de artă antică – statuile de la Parthenon pentru o serie de artefacte care „nu au părăsit niciodată Grecia”. Schimbul este propus pentru 2021, când Grecia marchează bicentenarul războiului de independență față de Imperiul Otoman.
Marea Britanie și UE se pregătesc de începerea negocierilor post-Brexit pe acordul comercial – care are și componentă culturală – al părților.
Guvernul britanic, scrie presa de la Londra, refuză ca negocierea acordului să fie condiționată de cerința restituirii către state UE de artefacte aflate în posesie britanică.
Un purtător de cuvând al Guvernului Boris Johnson a exclus această posibilitate. ”Poziția Marii Britanii în legătură cu sculpturile de la Parthenon rămâne neschimbată: sunt în responsabilitatea legală a British Museum. Această chestiune nu poate constitui obiect de negociere al acordului comercial”.
Statuile au fost realizate între anii 447 și 438 î.e.n. de către sculptorul Phidias și au făcut parte din ansamblul monumental al Parthenonului pe pe Acropole, din Atena. O serie de statui și basoreliefuri au fost luate de la Parthenon în 1798 de către contele de Elgin și, ulterior, donate British Museum, care le expune publicului.
Grecia și Marea Britanie poartă de decade un conflict cultural din cauza aspectelor legale incerte în baza cărora contele de Elgin a reușit să scoată statuile din țară.
Potrivit Reuters, nici British Museum nu este de acord cu repatrierea sculpturilor monumentale. Oficilii instituției au declarat că aceste sculpturi ”sunt parte a patrimoniului mondial comun, care depășește granițele naționale”.
Relansarea dezbaterilor pe această temă apare în contextul în care Franța, un alt ”importator” masiv de antichități, începe să se gândească serios la repatrierea obiectelor aduse în țară în perioada în care era una dintre marile puteri coloniale.
Autoritățile grecești au deschis deja, din 2019, un nou muzeu la poalele Acropole care este destinat să expună, cândva, statuile pierdude de la Parthenon.