Edward Snowden s-ar întoarce în SUA dacă ar avea parte de un proces corect, scrie presa occidentală. Fostul angajat al CIA, care a sustras informaţii şi le-a dat spre publicare unor mari ziare internaţionale, iar publicul a aflat astfel despre masivele programe ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) de interceptare, este unul dintre cei mai doriţi oameni de autorităţile americane pentru a fi aduşi în faţa justiţiei.
După ce a fugit pentru a nu fi deferit justiţiei, Edward Snowden a primit azil temporar în Rusia şi un loc de muncă la o firmă de IT din Moscova. Autorităţile ruse au susţinut mereu că fostul angajat al CIA nu a dezvăluit niciun secret.
Acum se pune problema ce s-ar întâmpla cu “cârtiţa NSA” dacă s-ar întoarce acasă. Avocaţii săi alimentează speculaţiile că Edward Snowden şi autorităţile americane discută despre opţiunile legale pe care le are acesta odată revenit în SUA şi deferit justiţiei, scrie The Guardian, una dintre publicaţiile care au prezentat pe larg informaţii din documentele sustrase de el.
Avocata lui Snowden, rusoaica Anatoli Kucerna, a dar luni primele indicii că acest ar vrea să se întparcă acasă. “Noi facem tot posibilul să rezolvăm această chestiune. Un grup de avocaţi americani, un grup de avocaţi germani şi cu mine, din partea rusă, ne ocupăm de asta”, a spus reprezentanta legală a americanului.
Departamentul Justiţiei din SUA a alimentat şi el aceste speculaţii ale întoarcerii lui Edward Snowden, arătând că s-ar bucura ca acesta să se întoarcă, dar a precizat că va trebui să fie adus în faţa justiţiei.
The Guardian scrie că ar fi greşit ca aceste declaraţii să fie interpretate că ar exista deja negocieri în acest sens, în spatele uşilor închise. Au fost discuţii de luni de zile între Departamentul de Justiţie şi avocaţii lui Edward Snowden după publicarea primelor scurgeri de informaţii în iunie 2013, însă fără niciun rezultat.
Opţiunile lui Edward Snowden
Fostului angajat CIA i se aduc 3 acuzaţii potrivit Espionage Act. Iar asta, explică Guardian, înseamnă un proces în faţa unui judecător, fără juraţi, iar deznodământul ar fi, cel mai probabil, trimiterea sa în închisoare.
Toate cele trei capete de acuzare i-ar aduce 30 de ani de detenţie, dar acestea ar putea fi doar acuzaţiile iniţiale, pentru că ar putea primi o sentinţă mai mare.
Publicaţia britanică susţine că, dacă ar avea posibilitatea unui proces cu juraţi, probabil că ar accepta întoarcerea în SUA, însă această opţiune nu există.
Prin urmare, cea mai bună opţiune a lui ar fi ca o curte europeană să îi dea dreptul la azil. A făcut cerere de azil în 21 de ţări europene, toate însă l-au refuzat. Niciuna nu vrea probleme cu SUA pentru că i-ar oferi protecţie.
Guardian susţine că opinia publică îi este favorabilă în Europa, unde are tot mai mulţi susţinători şi a devenit figura emblematică a luptei pentru protecţia vieţii private faţă de interferenţele serviciilor şi autorităţilor.
Iar Edward Snowden nu îşi păstrează un profil discret, dimpotrivă, spre iritarea Statelor Unite. Joi va vorbi prin Skype la o conferinţă care are loc în Geneva, organizată de International Film Festival şi Forum on Human Rights.
Însă, în ciuda susţinerii pe care i-o arată opinia publică europeană, este puţin probabil ca opinia autorităţilor să se schimbe. Iar un deal cu SUA pare o variantă şi mai improbabilă. Prin urmare, exilul şi azilul său în Rusia vor continua încă pentru multă vreme.