Emmanuel Macron, proaspătul învestit preşedinte al Franţei, şi-a numit luni premierul. E vorba de conservatorul Edouard Philippe (foto), primarul oraşului-port Le Havre şi deputat al partidului Republican.
În vârstă de 46 de ani, Edouard Philippe este, potrivit CV-ului prezentat de RFI, vorbitor de limbă germană şi provine dintr-o familie de învăţători. A urmat şcoala de ştiinţe politice şi apoi celebra ENA, Scoala naţională de administraţie.
La scurt timp după nominalizare, Edouard Philippe a fost primit de premierul Bernard Cazeneuve, la Matignon, sediul Guvernului francez, pentru transferul de putere. Noul premier francez a descris drept excepţională cariera ministerială a lui Cazeneuve, pe parcursul crizelor succesive, de la negocierile europene, la eforturile bugetare şi la terorism.
Componența noului guvern francez ar urma să fie anunțată marți.
De la stânga, la dreapta în 20 de ani
Pe vremea stundenţiei, Philippe a fost apropiat de stânga politică, mai exact colaborator al ex-premierului reformator socialist Michel Rocard. Cu timpul însă, la începutul anilor 2000, el se va arăta atras tot mai mult de dreapta. Devine repede un apropiat al ex-premierului conservator Alain Juppé. Va fi dealfel purtătorul de cuvânt al acestuia în momentul primarelor pentru desemnarea candidatului Republican la prezidenţiale.
Membru apoi al echipei lui François Fillon, Edouard Philippe se va retrage odată ce izbucneşte scandalul presupuselor locuri de muncă fictive acordate familiei fostului candidat la preşedinţie.
Edouard Philippe are şi o experienţă în sectorul privat: a lucrat într-un cabinet de avocaţi american şi apoi la firma Areva, specialist al energiei nucleare. Până azi, noul premier al Franţei făcea parte din aripa zisă „moderată” a conservatorilor francezi. Numirea lui ar putea atrage alte personalităţi din dreapta spectrului politic.
Din punct de vedere politic, această numire este binevenită şi bine calculată pentru noul preşedinte. După ce a reuşit să atragă de partea sa o serie de lideri ai partidului socialist, Emmanuel Macron e pe cale să șifoneze partidul republican, să spargă şi mai mult codurile politice în vigoare până acum.
O reţetă ideală pentru un preşedinte care a militat dintotdeauna pentru abolirea graniţelor tradiţionale dreapta-stânga. Philippe vine de la dreapta după ce a trecut pe la stânga, pe scurt are un temperament centrist, spun apropiaţii săi.
Calcule pentru legislative
Mai sunt câteva zile până la definitivarea listelor pentru legislativele din iunie. REM – La République En Marche – partidul prezidenţial, mai are circa 150 de locuri libere pentru candidaţi dornici să i se alăture.
Numirea lui Edouard Philippe va atrage şi alţi Republicani de partea preşedintelui, lucru care l-ar servi de minune pe acesta în perspectiva legislativelor. Să nu uităm, Macron are nevoie de o majoritate absolută şi transpartinică dacă vrea să aplice repede reformele promise în timpul campaniei.
Bătălia legislativelor şi succesul – sau eşecul – partidului prezidenţial în iunie vor fi puse pe seama noul premier numit acum, Edouard Philippe.