fbpx

Europa

3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult

06.04.2021

Chestiunea

Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult

06.04.2021

La obiect

Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult

05.04.2021

Europa

Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult

04.04.2021

Companiile de utilități cu edili incompatibili derulează proiecte prioritare de 750 de milioane de euro. Comisia Europeană urmărește situația. Răspunsul de la Bruxelles

de Claudiu Zamfir 13.8.2013

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu (Foto: observator.ro)

Comisia Europeană urmărește situația primarilor declarați incompatibili de către ANI, în condițiile în care proiecte prioritare de 754 milioane de euro sunt derulate de companii publice de apă și canalizare care au în adunările generale ale acționarilor edili depistați de Agenția Națională de Integritate.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marți că ministerul său urmează să transmită Comisei Europene o analiză privind situația primarilor aflați în incompatibilitate din cauza participării lor în adunările generale ale acționarilor unor companii publice de utilități care derulează proiecte pe fonduri europene.

”Este un subiect pe care oricum o să-l discutăm și cu cei de la Comisia Europeană. Au luat și ei notă de situația aceasta, dar să vedem exact punctual cu ei, niște clarificări, o situație exactă, pe proiecte și beneficiari. Nu a cerut Comisia clarificări, dar noi oricum pregătim preventiv o analiză”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Eugen Teodorovici.

El a estimat că în discuție intră proiecte europene în valoare de sute de milioane până la un miliard de euro. ”Vă dați seama că sunt operatorii de apă cu proiecte pe mediu, mari, de câte 100 de milioane de euro fiecare”, a menționat ministrul Fondurilor Europene.

MFE va încerca astfel să-i convingă pe oficialii de la Bruxelles că situațiile de incompatibilitate nu afectează corectitudinea achizițiilor publice pentru proiectele europene.

Poziția Bruxelles-ului: Autoritățile române să evalueze gravitatea incompatibilităților și să informeze Comisia Europeană

Contactată de cursdeguvernare.ro, o purtătoare de cuvânt a lui Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională, a explicat că autoritățile relevante din România sunt cele care trebuie să analizeze situația incompatibilităților primarilor.

Purtătoarea de cuvânt Annemarie Huber a precizat, însă, că Autoritățile de management ale programelor operaționale prin care se realizează proiectele europene în care sunt implicați primarii găsiți în incompatibilitate trebuie să evalueze rezultatele investigațiilor și să informeze Comisia Europeană.

”Autoritățile naționale competente ar trebui să evalueze gravitatea presupusei <<incompatibilități>> a unui rol dublu al primarilor, în contextul legislației naționale relevante (de exemplu, <<legea conflictelor de interse>> sau alte acte legislative relevante), pentru a determina dacă trebuie luată vreo măsură, inclusiv investigarea problemei.

Autoritățile de Management ar trebui să evalueze rezultatele unor astfel de investigații și a impactului potențial pentru programele cofinanțate de UE și să informeze Comisia”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, purtătoarea de cuvânt a Comisarului Hahn.

cursdeguvernare.ro a identificat 7 proiecte pe fonduri europene considerate de guvern ca fiind prioritare și care sunt derulate de societăți de utilități care au în AGA edili declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate.

Proiectele sunt avizate de Autoritatea de management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu (AM POS Mediu).

Cei mai mulți bani, 218 milioane de euro, are pe mână societatea RAJA SA Constanța, care are și cei mai mulți membri ai AGA găsiți incompatibili de ANI. Printre aceștia, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Deciziile ANI de incompatibilitate nu sunt definitive, ele putând, cel puțin teoretic, să fie infirmate de instanțe.

Proiectele europene prioritare și incompatibilii lor:

 • SC RAJA Constanța. Proiect pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apă si canalizare pentru regiunea Constanţa şi Ialomiţa. Valoarea totală a proiectului este de 192,3 milioane euro, din care 144,61 milioane de la Comisia Europeană, 22,12 milioane de euro de la Guvern, 3,4 milioane de euro de la CJ Constanța și 22,18 milioane de euro de la SC RAJA, care are ca acționari localitățile din județ.
 • Tot RAJA Constanța are și proiectul pentru reabilitare Stașiei de epurare ape uzate Eforie Sud. Valoarea totală a proiectului este de 26,47 milioane de euro, din care 22,5 milioane de la Comisia Europeană, 3,44 milioane de la guvern și 530.000 de euro de la administrația locală. Agenția Națională de Integritate a anunțat într-o singură zi că a depistat 22 de primari și viceprimari constănțeni care erau și membri ai AGA a RAJA, fiind astfel în incompatibilitate. În aprilie 2013, ANI a anunțat că și președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, este în incompatibilitate, pentru că face parte din AGA a RAJA SA.
 • SC Apă – Canal S.A. Sibiu. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov. Valoarea totală a proiectului este de 100,05 milioane de euro, din care 76,55 milioane de la Comisia Europeană, 11,71 milioane de la Guvern, 1,8 milioane de la administrația locală și 9,98 milioane de euro de la SC Apă – Canal S.A. Sibiu, deținută tot de autoritățile locale. Într-o singură zi, ANI a anunțat că 20 de edili sibieni se află în incompatibilitate pentru că sunt și membri ai AGA SC Apă – Canal S.A. Printre incompatibilii găsiți de ANI – primarul Sibiului, Klaus Iohannis, și președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu.
 • SC AQUACARAŞ S.A Reșița. Modernizarea infrastructurii de apǎ şi apǎ uzatǎ in judetul Caraş Severin. Valoarea totală a proiectului este de 107,99 milioane euro, din care 89,25 milioane de la Comisia Europeană, 10,97 milioane de la Guvern, 1,01 milioane de la autoritățile locale și 6,76 milioane de euro de la SC AQUACARAŞ S.A. În ianuarie 2012, ANI a găsit un consilier județean de Caraș-Severin în AGA companiei de apă.
 • S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău. Valoarea totală a proiectului este de 117,95 milioane de euro, din care 91,39 milioane de la Comisia Europeană, 13,98 milioane de euro de la Guvern, 2,15 milioane de la autorităile locale și 10,43 milioane de euro de la S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A. În anul 2009, ANI a descoperit un consilier județean băcăuan în AGA Companiei de Apă Bacău, care, în același an, printr-o fuziune, a devenit S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A.
 • S.C. APAVIL S.A. Vâlcea. Extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea. Valoarea totală a proiectului este 98,87 milioane de euro, din care 76,93 milioane de euro de la Comisia Europeană, 11,77 milioane de euro de la Guvern, 1,81 milioane de euro de la autoritățile locale și 8,36 milioane de euro de la S.C. APAVIL. În mai 2012, un primar dintr-o comună vâlceană a fost descoperit de inspectorii de integritate printre membrii adunării generale a acționarilor Apavil.
 • S.C. Compania Aquaserv S.A. Mures. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureș. Valoarea totală a proiectului este de 110,88 milioane de euro, din care 84,52 milioane de la Comisia Europeană, 12,93 milioane de la Guvern, 1,99 milioane de autoritatea locală și 11,44 milioane de euro de la S.C. Compania Aquaserv S.A. Mureș. În 2011, ANI a descoerit un comsiler local de la Târgu Mureș care era și membru al AGA al companiei de apă publice.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.8.2013

Un raspuns

 1. clujean
  26.8.2013, 12:59 am

  nu reusesc sa inteleg ce are corectitudinea si eficienta folosirii acestor bani cu faptul ca, in 2003, niste pesedisti decerebrati au decis ca primarii n-au voie sa conduca societatile care investesc bani pentru orasele sau comunele lor!

Lăsați un comentariu


Europa

Probleme și cu vaccinul Johnson & Johnson: se amână lansarea în Europa după raportarea de tromboze îm SUA

Iulian Soare

Grupul Johnson&Johnson a anunțat marți că amână lansarea vaccinului său anti-Covid în Europa, după raportarea unor cazuri rare de cheaguri de sânge în SUA. Compania… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiţă: Peste 2,3 milioane de persoane vaccinate. Johnson&Johnson va fi administrat după ce apare decizia EMA

Vladimir Ionescu

Peste 2,3 milioane de persoane au fost vaccinate anti-Covid în România, cu cel puțin o doză, iar alte 505.000 de persoane se află pe lista… Mai mult

Stiri

Martie 2021 – sub efectul scumpirii carburanților, inflația anuală a rămas peste 3%

Marin Pana

Inflația anuală s-a diminuat la 3,05% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile au majorat în luna martie 2021 cu 0,38 %. Efectul de… Mai mult

Just Business

Antreprenorii își pot înscrie proiectele de startup-uri tech, pentru selecția din 26 aprilie, în Comunitatea Launch

Adrian N Ionescu

Fondatorii potențiali de sturtup-uri tech pot aplica online pentru următoarea perioadă de selecţie a proiectelor lor, derulată de comunitatea Launch începând din 26 aprilie, în… Mai mult

Stiri

Fostul primar Onțanu, condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare – pentru o mită evaluată la peste 4 mil. euro

Vladimir Ionescu

Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu (general în rezervă), a fost condamnat marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la… Mai mult

Europa

Germania / Guvernul federal preia de la landuri decizia de impunere a restricțiilor în pandemie

Iulian Soare

Guvernul german a aprobat proiectul prin care autoritatea privind legislația în vederea limitătii pandemiei de Covid-19 se transferă la nivel federal, aceste reglementări urmând să… Mai mult

Stiri

Romgaz vrea să finanțeze achiziția participației Exxon la Neptun Deep prin emisiune de obligațiuni

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a anunțat că va solicita rating din partea a două companii de evaluare, pentru putea finanța, și printr-o emisiune de obligațiuni corporatiste, eventuala… Mai mult