fbpx

Analiză

Strategia de administrare a datoriei publice în perioada 2021-2023: Ținte, măsuri, riscuri

Statul plănuiește să se folosească toate tipurile de instrumente financiare pentru a-și asigura finanțarea datoriei publice, însă vizează să se împrumute preponderent în lei, cu… Mai mult

04.05.2021

La obiect

România, țara din UE cu cei mai puțini ziariști. (Oare de ce?)

România este țara membră UE cu cea mai mică pondere a ziariștilor în totalul populației ocupate, potrivit datelor publicate de Eurostat, la (foarte) mare distanță… Mai mult

04.05.2021

Analiză

Cum a fost scăzut cu 25% deficitul bugetar pe T1, față de cel din T1-2020. Observații

Bugetul general consolidat a consemnat după primul trimestru al anului în curs un deficit de circa 14,6 miliarde lei, echivalent cu circa 1,3% din noul… Mai mult

03.05.2021

La obiect

Stadiul negocierilor PNRR. România rămâne cu alocarea inițială, de 29,2 miliarde de euro. Persistă ”diferențe de opinie” pe cel puțin 4 domenii

Premierul și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene vor merge la Bruxelles pe data de 10 mai pentru a negocia lista finală a proiectelor cuprinse în… Mai mult

29.04.2021

Companiile de utilități cu edili incompatibili derulează proiecte prioritare de 750 de milioane de euro. Comisia Europeană urmărește situația. Răspunsul de la Bruxelles

de Claudiu Zamfir 13.8.2013

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu (Foto: observator.ro)

Comisia Europeană urmărește situația primarilor declarați incompatibili de către ANI, în condițiile în care proiecte prioritare de 754 milioane de euro sunt derulate de companii publice de apă și canalizare care au în adunările generale ale acționarilor edili depistați de Agenția Națională de Integritate.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marți că ministerul său urmează să transmită Comisei Europene o analiză privind situația primarilor aflați în incompatibilitate din cauza participării lor în adunările generale ale acționarilor unor companii publice de utilități care derulează proiecte pe fonduri europene.

”Este un subiect pe care oricum o să-l discutăm și cu cei de la Comisia Europeană. Au luat și ei notă de situația aceasta, dar să vedem exact punctual cu ei, niște clarificări, o situație exactă, pe proiecte și beneficiari. Nu a cerut Comisia clarificări, dar noi oricum pregătim preventiv o analiză”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Eugen Teodorovici.

El a estimat că în discuție intră proiecte europene în valoare de sute de milioane până la un miliard de euro. ”Vă dați seama că sunt operatorii de apă cu proiecte pe mediu, mari, de câte 100 de milioane de euro fiecare”, a menționat ministrul Fondurilor Europene.

MFE va încerca astfel să-i convingă pe oficialii de la Bruxelles că situațiile de incompatibilitate nu afectează corectitudinea achizițiilor publice pentru proiectele europene.

Poziția Bruxelles-ului: Autoritățile române să evalueze gravitatea incompatibilităților și să informeze Comisia Europeană

Contactată de cursdeguvernare.ro, o purtătoare de cuvânt a lui Johannes Hahn, comisar european pentru politică regională, a explicat că autoritățile relevante din România sunt cele care trebuie să analizeze situația incompatibilităților primarilor.

Purtătoarea de cuvânt Annemarie Huber a precizat, însă, că Autoritățile de management ale programelor operaționale prin care se realizează proiectele europene în care sunt implicați primarii găsiți în incompatibilitate trebuie să evalueze rezultatele investigațiilor și să informeze Comisia Europeană.

”Autoritățile naționale competente ar trebui să evalueze gravitatea presupusei <<incompatibilități>> a unui rol dublu al primarilor, în contextul legislației naționale relevante (de exemplu, <<legea conflictelor de interse>> sau alte acte legislative relevante), pentru a determina dacă trebuie luată vreo măsură, inclusiv investigarea problemei.

Autoritățile de Management ar trebui să evalueze rezultatele unor astfel de investigații și a impactului potențial pentru programele cofinanțate de UE și să informeze Comisia”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, purtătoarea de cuvânt a Comisarului Hahn.

cursdeguvernare.ro a identificat 7 proiecte pe fonduri europene considerate de guvern ca fiind prioritare și care sunt derulate de societăți de utilități care au în AGA edili declarați incompatibili de Agenția Națională de Integritate.

Proiectele sunt avizate de Autoritatea de management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu (AM POS Mediu).

Cei mai mulți bani, 218 milioane de euro, are pe mână societatea RAJA SA Constanța, care are și cei mai mulți membri ai AGA găsiți incompatibili de ANI. Printre aceștia, președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Deciziile ANI de incompatibilitate nu sunt definitive, ele putând, cel puțin teoretic, să fie infirmate de instanțe.

Proiectele europene prioritare și incompatibilii lor:

 • SC RAJA Constanța. Proiect pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apă si canalizare pentru regiunea Constanţa şi Ialomiţa. Valoarea totală a proiectului este de 192,3 milioane euro, din care 144,61 milioane de la Comisia Europeană, 22,12 milioane de euro de la Guvern, 3,4 milioane de euro de la CJ Constanța și 22,18 milioane de euro de la SC RAJA, care are ca acționari localitățile din județ.
 • Tot RAJA Constanța are și proiectul pentru reabilitare Stașiei de epurare ape uzate Eforie Sud. Valoarea totală a proiectului este de 26,47 milioane de euro, din care 22,5 milioane de la Comisia Europeană, 3,44 milioane de la guvern și 530.000 de euro de la administrația locală. Agenția Națională de Integritate a anunțat într-o singură zi că a depistat 22 de primari și viceprimari constănțeni care erau și membri ai AGA a RAJA, fiind astfel în incompatibilitate. În aprilie 2013, ANI a anunțat că și președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, este în incompatibilitate, pentru că face parte din AGA a RAJA SA.
 • SC Apă – Canal S.A. Sibiu. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov. Valoarea totală a proiectului este de 100,05 milioane de euro, din care 76,55 milioane de la Comisia Europeană, 11,71 milioane de la Guvern, 1,8 milioane de la administrația locală și 9,98 milioane de euro de la SC Apă – Canal S.A. Sibiu, deținută tot de autoritățile locale. Într-o singură zi, ANI a anunțat că 20 de edili sibieni se află în incompatibilitate pentru că sunt și membri ai AGA SC Apă – Canal S.A. Printre incompatibilii găsiți de ANI – primarul Sibiului, Klaus Iohannis, și președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu.
 • SC AQUACARAŞ S.A Reșița. Modernizarea infrastructurii de apǎ şi apǎ uzatǎ in judetul Caraş Severin. Valoarea totală a proiectului este de 107,99 milioane euro, din care 89,25 milioane de la Comisia Europeană, 10,97 milioane de la Guvern, 1,01 milioane de la autoritățile locale și 6,76 milioane de euro de la SC AQUACARAŞ S.A. În ianuarie 2012, ANI a găsit un consilier județean de Caraș-Severin în AGA companiei de apă.
 • S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău. Valoarea totală a proiectului este de 117,95 milioane de euro, din care 91,39 milioane de la Comisia Europeană, 13,98 milioane de euro de la Guvern, 2,15 milioane de la autorităile locale și 10,43 milioane de euro de la S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A. În anul 2009, ANI a descoperit un consilier județean băcăuan în AGA Companiei de Apă Bacău, care, în același an, printr-o fuziune, a devenit S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A.
 • S.C. APAVIL S.A. Vâlcea. Extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea. Valoarea totală a proiectului este 98,87 milioane de euro, din care 76,93 milioane de euro de la Comisia Europeană, 11,77 milioane de euro de la Guvern, 1,81 milioane de euro de la autoritățile locale și 8,36 milioane de euro de la S.C. APAVIL. În mai 2012, un primar dintr-o comună vâlceană a fost descoperit de inspectorii de integritate printre membrii adunării generale a acționarilor Apavil.
 • S.C. Compania Aquaserv S.A. Mures. Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureș. Valoarea totală a proiectului este de 110,88 milioane de euro, din care 84,52 milioane de la Comisia Europeană, 12,93 milioane de la Guvern, 1,99 milioane de autoritatea locală și 11,44 milioane de euro de la S.C. Compania Aquaserv S.A. Mureș. În 2011, ANI a descoerit un comsiler local de la Târgu Mureș care era și membru al AGA al companiei de apă publice.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.8.2013

Un raspuns

 1. clujean
  26.8.2013, 12:59 am

  nu reusesc sa inteleg ce are corectitudinea si eficienta folosirii acestor bani cu faptul ca, in 2003, niste pesedisti decerebrati au decis ca primarii n-au voie sa conduca societatile care investesc bani pentru orasele sau comunele lor!

Lăsați un comentariu


Stiri

România, liderul european al numărului de ore lucrate de angajați: o interpretare a datelor

Marin Pana

România a ocupat în T4 2020 prima poziție în UE la numărul de ore lucrate săptămânal de către angajați, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu… Mai mult

Stiri

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții de 3,2 mld. de euro – bani europeni

Vladimir Ionescu

Un program de investiții în activități în agricultură în valoare de 3,2 miliarde de euro, fonduri europene, va fi lansat în luna iunie, a anunțat… Mai mult

Europa

Dosarul tarifelor vamale la oțel și aluminiu – Acord temporar între SUA și UE

Iulian Soare

Administraţia Biden ar urma să anunţe zilele următoare că a ajuns la un acord provizoriu cu UE privind tarifele vamale suplimentare impuse la importurile de… Mai mult

Stiri

Decizie pentru București: Masca, obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul școlilor

Vladimir Ionescu

Una dintre zonele aglomerate din București unde purtarea măștii rămâne obligatorie va fi perimetrul cu o rază de 50 de metri din jurul școlilor, a… Mai mult

Europa

Rusia a declarat Cehia și SUA țări “neprietenoase”. Reacția autorităților de la Praga

Iulian Soare

O decizie a Rusiei de a plasa Republica Cehă pe o listă ”cu ţări neprietenoase” alături de SUA şi de a limita numărul de angajaţi… Mai mult

Europa

Israel / Conflictul cu Hamas se intensifică, protestele palestinienilor se extind și în Cisiordania

Iulian Soare

Confruntările violente dintre trupele israeliene și palestinieni s-au extins în Cisiordania, iar cele două părți ale conflictului au continuat și pe parcursul nopții să lanseze… Mai mult

Stiri

Decizie: Persoanele vaccinate care vin în România nu mai stau în carantină

Vladimir Ionescu

Persoanele care vin în România din țări încadrate ca aflându-se în zona verde nu mai au nevoie de niciun fel de document, iar persoanele vaccinate… Mai mult