Datele slabe privind evoluția PIB din trimestrul al treilea, care a stagnat față de trimestrul anterior, i-a determinat pe economiștii BCR să-și revizuiască drastic prognoza de creștere pentru România, de la 1,9% din PIB la 0,8% din PIB, potrivit unei note cu titlul ”Creșterea economică dezamăgește în continuare”, transmisă joi investitorilor.
Și economiștii ING consideră că prognoza lor, a unei creșteri de 1,3% din PIB pentru acest an, este prea optimistă, având în vedere datele comunicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). În opinia lor, un avans mai plauzibil ar fi de 1% din PIB (ei au ales să amâne deocamdată revizuirea oficială a prognozei).
Conform INS, PIB-ul din trimestrul al treilea din 2024 a stagnat față de trimestrul anterior. Față de T3 2023, PIB-ul a scăzut cu 0,2% pe serie ajustată sezonier (a crescut cu 1,1% pe serie brută). În primele nouă luni a crescut cu 0,9% pe serie brută, respectiv cu 0,8% pe serie ajustată sezonier.
”În lumina datelor recente și presupunând că nu vor exista revizuiri semnificative, ne reducem prognoza de creștere economică pentru întregul an la 0,8%, față de estimarea anterioară de 1,9%. Menținem prognoza de creștere pentru 2025 la 2,8%, deși riscurile înclină în jos, în funcție de măsurile fiscale care ar putea fi introduse la începutul lui 2025”, punctează specialiștii băncii.
Indicatorii de înaltă frecvență sugerează o decelerare a consumului în T3 2024.
”Exporturile nete probabil au continuat să afecteze negativ creșterea economică, deși datele comerciale internaționale lunare indică faptul că impactul ar fi putut fi mai redus în acest trimestru comparativ cu cel precedent”, se mai arată în nota citată.
Agricultura ar putea fi ”de vină” pentru datele slabe din T3
Agricultura rămâne o incertitudine și o preocupare majoră cu privire la evoluția activității economice din T3 2024. Producția a fost scăzută, afectată de secetă, ceea ce probabil a tras în jos creșterea economică generală, speculează analiștii BCR. Pe de altă parte, investițiile au continuat, cel mai probabil, să contribuie pozitiv, susținute de cheltuielile statului.
INS va publica datele defalcate cu privire la susele de creștere economică pe 6 decembrie.
Producția agricolă din acest an a fost extrem de slabă, culturile de floarea-soarelui, porumb și cartofi fiind cu peste 40% mai reduse față de media din ultimii cinci ani.
Căldura extremă și seceta au afectat producția în întreaga Europă.
”Efectele producțiilor scăzute sunt vizibile în prețurile alimentelor, în special în România, unde prețurile la legume au crescut în ultimele trei luni consecutive cu o medie de aproximativ 3% pe lună. În octombrie, prețurile la fructele proaspete au crescut cu aproape 8% față de luna precedentă. Defalcarea datelor privind PIB-ul din T3 2024 va sublinia probabil cum acest an agricol slab a afectat semnificativ creșterea economică”, conchid economiștii citați.
(Citește și: ”Economia României a stagnat în T3 și a coborât față de T3 de anul trecut”)
***