fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția industrială – în revenire, dar la -28% față de aceeași lună a anului precedent

Potrivit datelor publicate de INS, producția industrială și-a mai revenit în luna mai față de luna precedentă (+22,2% în serie brută dar numai +15,1% ajustat… Mai mult

14.07.2020

Chestiunea

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub 4%. Totuși, s-ar impune o schimbare curajoasă de viziune economică

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut cu aproape un punct procentual în doar două luni, potrivit datelor publicate de Eurostat. După ce… Mai mult

13.07.2020

Chestiunea

Trista poveste a diplomației economice românești: doar o treime din posturi ocupate, dublă comandă, rupere de economie, sinecuriști

În timp ce statele din jur creionează politici de promovare a exporturilor și de atragere de investiții străine și își extind rețeaua de promovare externă,… Mai mult

12.07.2020

La obiect

Mai 2020 – exporturile, la 60% din cele de anul trecut, acoperirea importurilor se duce spre nivelul din 2009

Exporturile au scăzut în luna mai 2020 cu circa 40% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au diminuat cu 35%, potrivit datelor… Mai mult

12.07.2020

Just Business

Economie digitală? Who’s who în ”infrastructura umană” a strategiilor și politicilor românești

de Razvan Diaconu , 4.3.2020

Ponderea sectorului IT&C în PIB-ul României se apropie de 6%, însă pentru ca acesta să-și atingă uriașul potențial are nevoie de o strategie și de oameni care să coopereze și să se ocupe activ de implementarea ei.

Statisticile europene arată că România nu excelează la multe aspecte ce țin de trecerea la industria 4.0. Există însă câteva direcții importante, precum și câteva personaje-cheie care și-au asumat dezvoltarea sectorului.

Ei bine: cine sunt cei 10 oameni de care depinde ca industria IT, digitalizarea și racordarea la tot ce înseamnă economia viitorului să capete tracțiune și pună România pe șina potrivită? 

cursdeguvernare.ro vă prezintă o listă a celor mai conectați zece români la tot ce înseamnă agenda digitală, de la nivel local, dar și european. Ei ocupă fie funcții executive în cadrul unor structuri a căror obiectiv este strâns legat de digitalizare, fie funcții politice ancorate la factorii de decizie din România și de la Bruxelles. Ei formează ”infrastructura umană” a strategiilor și politicilor  – și de ei depinde dacă economia digitală a României se așează pe un trend coerent, sau va bălti în jungla autohtonă. 

Cu atât mai mult cu cât digitalizarea reprezintă o zonă de interes nu doar pentru mediul de afaceri autohton și pentru administrația publică – ci și la nivel european, unde actuala Comisie s-a angajat să sprijine eforturile Europei de a ajunge din urmă SUA și China la mai multe capitole.

Guvernul României :

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) – PNL

Sabin Sărmaș, de la filiala PNL Cluj (unde a fost consilier local), este IT-ist de profesie. El are experiență și în zona de antreprenoriat, punând pe picioare o companie de servicii de software development.

ADR, o structură nou creată în fruntea căreia a fost numit, are ca principal obiectiv digitalizarea sectorului public. Autoritatea gestionează o parte din banii alocați de UE României în următorul exercițiul financiar, prin Programul Operaţional Creştere Inteligentă şi Digitalizare: circa două miliarde dintr-o alocare totală de șapte miliarde de euro pentru țara noastră. ADR este în subordinea directă a primului-ministru.

Într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, Sărmaș a precizat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta centralizarea sistemelor informatice existente la nivelul administrație publice și eficientizarea acestora.

”Multe platforme trebuie transformate cu totul pentru că noi nu am făcut nimic altceva decât să să digitalizăm birocrația”, a explicat el.

Marian Murguleț – Chief Information Officer (CIO) în cadrul Guvernului României (independent politic)

În calitate de CIO, Marian Murguleț coordonează domeniul tehnologiei informaţiei la nivelul întregii administrațiipublice centrale, el având rang de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Murguleț asigură coordonarea interinstituțională în procesul de implementare și opreaționalizare a strategiilor naționale în domeniul tehnologiei informației.

Murguleț este numit în funcție încă din 2019, din perioada guvernării Dăncilă, fiind păstrat de actuala echipă PNL. Nu este om de partid și are o experiență profesională extinsă în mediul privat, fiind angajat în trecut la companii precum Siveco (director general al filialei din Turcia) și S&T, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C de pe piaţa locală.

Parlament și partide :

Pavel Popescu – PNL:

Pavel Popescu este un om politic tânăr (32 ani), care a trăit o bună perioadă de timp în Norvegia, o țară care a implementat diverse soluții de e-guvernare. Acolo s-a ocupat de consultanță pentru diferite proiecte IT. El a studiat informatica economică și administrarea afacerilor la Timișoara, respectiv Arad.

În prezent, Popescu joacă rolul de “curea de transmisie” între eforturile de digitalizare derulate în Parlament și zona politic-decizională atât în interiorul PNL, cât și în relația cu Parlamentul.

Maria Manuela Catrina – PSD:

Fost Secretar de Stat în MCSI, Maria Manuela Catrina a coordonat multe dintre activitățile și evenimentele derulate sub Președinția României a Consiliului UE pe teme digitale, fiind conectată la dezbaterea europeană.

În timpul mandatului s-a ocupat de domenii precum securitatea cibernetică, inteligența artificială, robotica și promovarea femeilor în tehnologie.

Pe lângă gestionarea dosarelor legislative care au decurs din agenda digitală a UE în cadrul Consiliului de Transport, Telecomunicații și Energie (TTE), a coordonat și o serie de grupuri naționale la nivel înalt însărcinate să asigure securitatea și reziliența infrastructurii IT și de telecomunicații din România.

Ea continuă să fie invitată și extrem de prezentă la evenimentele pe teme digitale organizate la nivel local.

Cătălin Drulă – USR:

Fost președinte al Comisiei de IT&C, Drulă a fost pentru o bună perioadă principala figură din USR care s-a exprimat, alături de subiecte legate de fonduri europene și transport (care i-au garantat cu precădere expunere publică), și pe teme digitale.

Drulă este fost olimpic la informatică, bursier în Toronto (Canada) și are un background profesional puternic în IT.

Cornel Zainea – USR:

Zainea l-a înlocuit la începutul lui 2020 pe Drulă la șefia Comisiei IT&C din Cameră.

Până la să devină parlamentar, Cornel Zainea a fost softist, lucrând ca inginer IT în mai multe companii, printre care producătorul român de soluții în domeniul securității informatice, Bitdefender, unde a dezvoltat un sistem de testare automată pentru unul dintre produsele importante ale companiei, tehnologia de antispam.

Zainea a absolvit Automatica, în cadrul Politehnicii din București.

 

Bruxelles / Strassbourg: 

Victor Negrescu – Europarlamentar PSD

Declarat Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală în 2015, Victor Negrescu s-a reîntors în PE în ianuarie 2020 (pe baza scaunului de MEP ce i-a revenit României post-Brexit) după ce în prealabil a ocupat funcția de ministru pentru Afaceri Europene (responsabil cu pregătirea Președinției României a Consiliului UE).

Cât timp a fost la Bruxelles ca MEP, Negrescu a fost una dintre cele mai active voci din România pe principalele dosare digitale.

Are o relație strânsă cu oficialii europeni din CE, fiind recunoscut și apreciat pentru activitatea sa în PE, dar și în plan politic. Reîntors în PE, este de așteptat ca Negrescu să continue să fie activ pe temele referitoare la digitalizare, mai ales acum când dezbaterea din Bruxelles este mai aprinsă ca niciodată.

Dragoș Tudorache – Europarlamentar Renew Europe (Plus)

Fost ministru de interne în perioada guvernului Cioloș, cu o vastă experiență profesională la Bruxelles, Dragoș Tudorache este astăzi în coordonatorul Grupului Renew Europe pe tema Inteligenței Artificiale – un subiect ce urmează să fie adresat de CE.

Rolul lui Tudorache este unul extrem de important, mai ales ținând cont de faptul că din grupul Renew fac parte vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager și comisarului european Thierry Breton, cei doi comisari responsabili de viitorul digital al Uniunii.

Înainte de a face parte din cabinetul Cioloș, Tudorache a lucrat 11 ani la Comisia Europeană și anterior la OSCE și ONU.

Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles : 

Ramona Niță

  • Departamentul: Telecommunications, Information Society, Cyber Security, Postal Services, Digital Single Market

Atașatul României pe zona de telecomunicații și securitate cibernetică, Ramona Niță, fiica fostului ministrul PSD Constantin Niță, este, din multe puncte de vedere, punctul de contact al României la Bruxelles pe toate temele care țin de agenda digitală.


Vlad Roman

  • Departamentul: Competition and state aid, Platform Economy

Vlad Roman a participat la negocierile pe regulamentul Platform to Business, fiind implicat totodată în discuțiile legate de politicile de competitivitate de la nivel european.

Ținând cont că fostul comisar pe Competiție, Margrethe Vestager, a primit în actualul mandat și coordonarea politicilor digitale, cele două zone se vor intersecta în continuare foarte mult, rolul lui Vlad Roman fiind extrem de important în actualul context.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

150 milioane euro, fonduri europene, disponibili pentru investiţii în reţele de termoficare din 7 orașe din România

Adrian N Ionescu

Schema de ajutor de stat cu buget de 150 milioane euro în 2020 pentru investiții în proiecte integrate de termoficare centralizată, în rețele de distribuție… Mai mult

Stiri

DNA acuză 5 șefi de la Romsilva Bacău pentru o mită de 1 milion euro

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bacău a dispus arestul la domiciliu a cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti. Aceștia sunt acuzați de DNA… Mai mult

Europa

Polonia a amendat Gazprom cu 48 milioane euro

Razvan Diaconu

Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane euro). Motivul: gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat… Mai mult

Stiri

Protest în fața Guvernului – Elevii cer autorităților să decidă rapid soluția pentru începerea anului școlar

Vladimir Ionescu

Mai multe asociații județene ale elevilor demonstrează luni în fața Palatului Victoria și cer Guvernului să decidă și să comunice cât mai curând formula în… Mai mult

Stiri

Grupul BRD – profit de 415 mil. lei pe Semestrul 1 din 2020, în scădere cu 47%

Adrian N Ionescu

Grupul BRD (BRD) a obţinut un profit net de 414,6 milioane lei în primul semestru din 2020, faţă de 786,9 milioane lei în perioada similară… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a acceptat fuziunea Alstom cu divizia feroviară a Bombardier

Iulian Soare

Comisia Europeană a aprobat planurile de fuziune a producătorului francez de trenuri Alstom cu divizia feroviară a canadienilor de la Bombardier, impunând o serie de… Mai mult

Stiri

Samsung Electronics închide ultima fabrică de computere din China

Iulian Soare

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat că va opri activitatea ultimei sale fabrici de computere din China, cel mai recent producător care transferă producţia din… Mai mult