fbpx

La obiect

Scădere a costului cu forţa de muncă față pe T1 – a început refacerea corelației cu productivitatea

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul I 2020 a scăzut cu 2,58% față de trimestrul precedent, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

07.06.2021

La obiect

Bec roșu aprins pe tabloul de bord – Prețurile „industriale” din aprilie

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a accelerat creșterea până la 7,89% în aprilie 2021, de la 4,84% în luna precedentă și doar 0,12% în ianuarie.… Mai mult

07.06.2021

Chestiunea

Modificările induse de pandemie în alocarea banilor unei gospodării

Veniturile lunare ale unei familii din România au fost anul trecut, în pandemie, de 5.216 lei, cu 8,9% mai mari faţă de anul anterior, potrivit… Mai mult

07.06.2021

Interviu

Între SUA și China, UE e subminată de aversiunea la risc: a oamenilor, a capitalurilor – Interviu cu prof. dr. Rolf J. Langhammer, fost vicepreședinte al Institutului Kiel pentru Economia Mondială din Germania

Europa riscă să devină victima jocurilor de tip „dezbină și cucerește” orchestrate de China și SUA, este de părere prof. dr. Rolf J. Langhammer. În… Mai mult

06.06.2021

Just Business

Economie digitală? Who’s who în ”infrastructura umană” a strategiilor și politicilor românești

de Razvan Diaconu , 4.3.2020

Ponderea sectorului IT&C în PIB-ul României se apropie de 6%, însă pentru ca acesta să-și atingă uriașul potențial are nevoie de o strategie și de oameni care să coopereze și să se ocupe activ de implementarea ei.

Statisticile europene arată că România nu excelează la multe aspecte ce țin de trecerea la industria 4.0. Există însă câteva direcții importante, precum și câteva personaje-cheie care și-au asumat dezvoltarea sectorului.

Ei bine: cine sunt cei 10 oameni de care depinde ca industria IT, digitalizarea și racordarea la tot ce înseamnă economia viitorului să capete tracțiune și pună România pe șina potrivită? 

cursdeguvernare.ro vă prezintă o listă a celor mai conectați zece români la tot ce înseamnă agenda digitală, de la nivel local, dar și european. Ei ocupă fie funcții executive în cadrul unor structuri a căror obiectiv este strâns legat de digitalizare, fie funcții politice ancorate la factorii de decizie din România și de la Bruxelles. Ei formează ”infrastructura umană” a strategiilor și politicilor  – și de ei depinde dacă economia digitală a României se așează pe un trend coerent, sau va bălti în jungla autohtonă. 

Cu atât mai mult cu cât digitalizarea reprezintă o zonă de interes nu doar pentru mediul de afaceri autohton și pentru administrația publică – ci și la nivel european, unde actuala Comisie s-a angajat să sprijine eforturile Europei de a ajunge din urmă SUA și China la mai multe capitole.

Guvernul României :

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) – PNL

Sabin Sărmaș, de la filiala PNL Cluj (unde a fost consilier local), este IT-ist de profesie. El are experiență și în zona de antreprenoriat, punând pe picioare o companie de servicii de software development.

ADR, o structură nou creată în fruntea căreia a fost numit, are ca principal obiectiv digitalizarea sectorului public. Autoritatea gestionează o parte din banii alocați de UE României în următorul exercițiul financiar, prin Programul Operaţional Creştere Inteligentă şi Digitalizare: circa două miliarde dintr-o alocare totală de șapte miliarde de euro pentru țara noastră. ADR este în subordinea directă a primului-ministru.

Într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, Sărmaș a precizat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta centralizarea sistemelor informatice existente la nivelul administrație publice și eficientizarea acestora.

”Multe platforme trebuie transformate cu totul pentru că noi nu am făcut nimic altceva decât să să digitalizăm birocrația”, a explicat el.

Marian Murguleț – Chief Information Officer (CIO) în cadrul Guvernului României (independent politic)

În calitate de CIO, Marian Murguleț coordonează domeniul tehnologiei informaţiei la nivelul întregii administrațiipublice centrale, el având rang de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Murguleț asigură coordonarea interinstituțională în procesul de implementare și opreaționalizare a strategiilor naționale în domeniul tehnologiei informației.

Murguleț este numit în funcție încă din 2019, din perioada guvernării Dăncilă, fiind păstrat de actuala echipă PNL. Nu este om de partid și are o experiență profesională extinsă în mediul privat, fiind angajat în trecut la companii precum Siveco (director general al filialei din Turcia) și S&T, unul dintre cei mai mari integratori de soluţii IT&C de pe piaţa locală.

Parlament și partide :

Pavel Popescu – PNL:

Pavel Popescu este un om politic tânăr (32 ani), care a trăit o bună perioadă de timp în Norvegia, o țară care a implementat diverse soluții de e-guvernare. Acolo s-a ocupat de consultanță pentru diferite proiecte IT. El a studiat informatica economică și administrarea afacerilor la Timișoara, respectiv Arad.

În prezent, Popescu joacă rolul de “curea de transmisie” între eforturile de digitalizare derulate în Parlament și zona politic-decizională atât în interiorul PNL, cât și în relația cu Parlamentul.

Maria Manuela Catrina – PSD:

Fost Secretar de Stat în MCSI, Maria Manuela Catrina a coordonat multe dintre activitățile și evenimentele derulate sub Președinția României a Consiliului UE pe teme digitale, fiind conectată la dezbaterea europeană.

În timpul mandatului s-a ocupat de domenii precum securitatea cibernetică, inteligența artificială, robotica și promovarea femeilor în tehnologie.

Pe lângă gestionarea dosarelor legislative care au decurs din agenda digitală a UE în cadrul Consiliului de Transport, Telecomunicații și Energie (TTE), a coordonat și o serie de grupuri naționale la nivel înalt însărcinate să asigure securitatea și reziliența infrastructurii IT și de telecomunicații din România.

Ea continuă să fie invitată și extrem de prezentă la evenimentele pe teme digitale organizate la nivel local.

Cătălin Drulă – USR:

Fost președinte al Comisiei de IT&C, Drulă a fost pentru o bună perioadă principala figură din USR care s-a exprimat, alături de subiecte legate de fonduri europene și transport (care i-au garantat cu precădere expunere publică), și pe teme digitale.

Drulă este fost olimpic la informatică, bursier în Toronto (Canada) și are un background profesional puternic în IT.

Cornel Zainea – USR:

Zainea l-a înlocuit la începutul lui 2020 pe Drulă la șefia Comisiei IT&C din Cameră.

Până la să devină parlamentar, Cornel Zainea a fost softist, lucrând ca inginer IT în mai multe companii, printre care producătorul român de soluții în domeniul securității informatice, Bitdefender, unde a dezvoltat un sistem de testare automată pentru unul dintre produsele importante ale companiei, tehnologia de antispam.

Zainea a absolvit Automatica, în cadrul Politehnicii din București.

 

Bruxelles / Strassbourg: 

Victor Negrescu – Europarlamentar PSD

Declarat Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală în 2015, Victor Negrescu s-a reîntors în PE în ianuarie 2020 (pe baza scaunului de MEP ce i-a revenit României post-Brexit) după ce în prealabil a ocupat funcția de ministru pentru Afaceri Europene (responsabil cu pregătirea Președinției României a Consiliului UE).

Cât timp a fost la Bruxelles ca MEP, Negrescu a fost una dintre cele mai active voci din România pe principalele dosare digitale.

Are o relație strânsă cu oficialii europeni din CE, fiind recunoscut și apreciat pentru activitatea sa în PE, dar și în plan politic. Reîntors în PE, este de așteptat ca Negrescu să continue să fie activ pe temele referitoare la digitalizare, mai ales acum când dezbaterea din Bruxelles este mai aprinsă ca niciodată.

Dragoș Tudorache – Europarlamentar Renew Europe (Plus)

Fost ministru de interne în perioada guvernului Cioloș, cu o vastă experiență profesională la Bruxelles, Dragoș Tudorache este astăzi în coordonatorul Grupului Renew Europe pe tema Inteligenței Artificiale – un subiect ce urmează să fie adresat de CE.

Rolul lui Tudorache este unul extrem de important, mai ales ținând cont de faptul că din grupul Renew fac parte vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager și comisarului european Thierry Breton, cei doi comisari responsabili de viitorul digital al Uniunii.

Înainte de a face parte din cabinetul Cioloș, Tudorache a lucrat 11 ani la Comisia Europeană și anterior la OSCE și ONU.

Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles : 

Ramona Niță

  • Departamentul: Telecommunications, Information Society, Cyber Security, Postal Services, Digital Single Market

Atașatul României pe zona de telecomunicații și securitate cibernetică, Ramona Niță, fiica fostului ministrul PSD Constantin Niță, este, din multe puncte de vedere, punctul de contact al României la Bruxelles pe toate temele care țin de agenda digitală.


Vlad Roman

  • Departamentul: Competition and state aid, Platform Economy

Vlad Roman a participat la negocierile pe regulamentul Platform to Business, fiind implicat totodată în discuțiile legate de politicile de competitivitate de la nivel european.

Ținând cont că fostul comisar pe Competiție, Margrethe Vestager, a primit în actualul mandat și coordonarea politicilor digitale, cele două zone se vor intersecta în continuare foarte mult, rolul lui Vlad Roman fiind extrem de important în actualul context.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Instanța sparge Dosarul Colectiv în două. Partea în care primarul Piedone a fost condamnat la 8,5 ani, amânată pentru 22 septembrie

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bucureşti a decis luni să împartă dosarul Colectiv în două cauze, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi… Mai mult

Europa

Vladimir Putin neagă existența unui război cibernetic purtat de Rusia împotriva SUA

Iulian Soare

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că este “grotesc” să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune… Mai mult

Stiri

Articol recomandat de ARPIM

Strategia farmaceutică europeană: cum stă România față de standardele europene de acces la tratament?

Redacţia

Date recente publicate la nivel european arată că România se află din nou la coada unor clasamente importante privind accesul pacienților români la îngrijire și… Mai mult

Stiri

Camera Deputaților a dezbătut moțiunea PSD depusă împotriva ministrului Cristian Ghinea

Vladimir Ionescu

Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă a PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea (foto). Votul asupra moțiunii va fi dat marți.… Mai mult

Europa

Primele obligațiuni UE pentru PNRR-uri ar putea fi emise marți. Au fost angajate băncile intermediare

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană ar putea emite marți obligațiunile pentru finanțarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, după ce, luni, au fost angajate băncile intermediare, potrivit unor documente… Mai mult

Stiri

Andrei Rădulescu, BT: Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu

Alexandra Pele

Tendinţa descrescătoare pentru viteza de circulaţie a banilor, aflată la minime istorice în Statele Unite, susţine ipoteza şocului inflaţionist tranzitoriu, arată Andrei Rădulescu, directorul de… Mai mult

Stiri

Prognoză OECD: PIB-ul României va crește cu 6% în acest an

Alexandra Pele

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 6% din PIB în acest an, respectiv 4,6% din PIB în 2022, reiese din cea mai… Mai mult