Economia lumii a crescut pentru a patra lună consecutiv, iar în octombrie în ritm accelerat potrivit indicilor PMI (Purchasing Managers Index), calculați de JP Morgan împreună cu IHS Markit.
PMI a trecut de pragul de 50 puncte care separă creșterea de scădere și a ajuns la 53 de puncte, cel mai înalt nivel din mai 2018 încoace.
„Producția industrială globală a crescut în octombrie cu cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate, semnalând startul puternic al ultimului trimestru al anului, bazat pe recuperarea din trimestrul anterior. Creșterea a fost înregistrată pe toate piețele majore cu excepția Japoniei, și a fost determinată mai ales de cea din Zona Euro”, spune o notă a IHS Markit.
Indicatorii PMI urmăresc evoluția comenzilor noi, a producției, locurilor de muncă și a prețurilor în principalele ramuri ale economiei (industria prelucrătoare, și servicii).
„Ameliorarea comenzilor noi și a componentei evoluției de perspectivă pentru următoarele 12 luni exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare, susținute de relansarea comerțului internațional și de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).
Creșterea producției industriale a fost „în mod special puternică în Germania, reflectând volumul record de comenzi noi din octombrie”, spune IHS Markit.
Totuși, deși companiile sunt optimiste privind îmbunătățirea mediului de afaceri în anul următor, viitorul mai apropiat este marcat de incertitudinile privind creșterea ratei de infecăti cu coronavirus. Companiile din industria prelucrătoare au continuat să reducă locurile de muncă, pentru a 11-a lună consecutiv în octombrie, remarcă raportul BT.
Semnele revenirii și în servicii
Și serviciile au accelerat în luna octombrie, potrivit indicatorul PMI aferent, în creștere cu un ritm lunar de 0,9 puncte, până la 52,9 puncte, cel mai ridicat nivel din martie 2019. Și în acest caz perspectivele de evoluție pentru următoarele 12 luni s-au ameliorat până la maximul ultimilor doi ani, ceea ce „exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terțiar în trimestrele următoare”, consideră Andrei Rădulescu.
Mai mult, în servicii s-au creat locuri de muncă în octombrie, pentru a treia lună la rând, ceea ce confirmă intrarea într-un nou ciclu economic, potrivit analistului citat. Nu neapărat și în Zona Euro ,,unde sectorul de servicii a scăzut, ca și în Japonia, dar a crescut în SUA, China, Marea Britanie, India și Australia.
Indicatorul PMI Compozit a urcat cu 0,8 puncte lună/lună la 53.3 puncte în octombrie (cel mai ridicat nivel din august 2018).
În ciuda precauțiilor privind angajările și a unei relative încetiniri a comerțului în octombrie, indicatorii privind așteptările firmelor (singurul subiectiv din pachetul PMI) a crescut pentrua șasea lună consecutiv, înregistrând cel mai mare grad de optimim din mai 2018 încoace, spune IHS Markit.
„Optimismul reflectă speranțele că vaccinurile și tratamentele pentru COVID – 19 vor deveni accesibile pe scară largă anul viitor, încurajând astfel revenirea la un nod de voață mai normal”, spune spune Chirs Williamson, economistul șef al IHS Markit.
Previziunile de toamnă ale Fondului Monetar Internațional (FMI) indică ajustarea economiei mondiale cu 4,4% an/an în 2020 (pe fondul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc) urmată de redinamizare în 2021 (5,2%an/an).
PIB-ul țărilor dezvoltate s-ar putea diminua cu 5,8% an/an în 2020, dar ar putea crește cu 3,9% an/an în 2021. Pentru țările emergente și în dezvoltare FMI previzionează scăderea PIB-ului cu 3,3% an/an în 2020, urmată de creștere cu 6,0% an/an în 2021.