joi

25 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2011

Economia germană a crescut cu 3,6% în 2010. Potrivit cifrelor provozorii ale biroului naţional pentru statistică, economia germană şi-a revenit puternic în 2010, în contrast cu multe alte economii europene, care stagnează sau au crescut dar mult mai încet. PIB-ul Germaniei a crescut cu cea mai mare viteză de la reunificarea din 1990, exporturile atingând un record egalat de cererea internă din ce în ce mai mare. Cea mai mare economie a Europei a scăzut cu 4,7% în 2009, cea mai proastă performanţă de după al doilearăzboi mondial. (BBC News)

Preşedinţia ungară a UE naşte noi controverse prin instalarea unui covor cu harta Unagriei mari la intrarea în Consiliul European. Harta se doreşte a fi o descriere istorică a Ungariei, prin simboluri şi imagini, dar covorul întins pe 220 metri pătraţi ar putea naşte nemulţumiri în rândul reprezentanţilor României,Slovaciei şi Serbiei, descrise ca parte a Imperiului Habsburgic. „Covorul reprezintă o descriere a simbolurilor culturale, istorice şi ştiinţifice ale Ungariei –regi, obiecte de artă, fragmente din enciclopedii, harta regiunii în 1848, anul revoluţilor din întreaga Europă, a explicat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei UE. (EUObserver)

Poate fi Europa salvată din criză? Într-o analiză a evoluţiei crizei economice din Europa, din ultimii ani, cotidianul american New York Times aminteşte cum a pornit criza actuală europeană din Grecia, ca într-o tragedie antică, în care un om cu un caracter nobil pierde totul dincauza orgoliului său nemăsurat. Europenii se puteau lăuda, la început, că modelul lor social şi economic este avantajos, comparativ cu cel din alte părţi ale lumii. Dar, la fel ca în SUA, Europa a suferit o cădere puternică în plan financiar, cu costuri umane mai reduse, e drept, decât în America. În Europa, reducerea chetuielilor din sectorul bugetar a dus la concedieri limitate, iar programele de asistenţă socială le-au asigurat inclusiv şomerilor dreptul la asigurări de sănătate şi un venit minim. PIB-ul Europei a scăzut probabil la fel de mult ca cel al SUA, dar europenii nu au avut de suferit la fel de mult din această cauză, nu au ajuns în acelaşi prag de sărăcie ca americanii, susţin jurnaliştii citaţi. (The New York Times)  


Comisia Europeană avertizează că sunt necesare mai multe măsuri de asuteritate din partea guvernelor europene. În ciuda sutelor de miliarde de euro tăiate deja din chetuielile bugetare ale ţărilor europene, din cauza crizei economice, CE subliniează, la lansarea unui nou raport de supraveghere a bugetelor naţionale, „Semestrul European”, că mai e nevoie să fie luate unele măsuri pentru refacerea economică. Comisarul european pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat că sunt necesare reduceri riguroase şi reforme structurale, pentru ca Europa să iasă din criza finanicară şi din datoriile pe care le are şi pentru a putea înregistra din nou creşteri economice. (EUObserver)

Succes în plasarea de către Portugalia a unor obligaţiuni pe piaţă. Portugalia a reuşit să adune 1,249 miliarde de euro într-o licitaţie de obligaţiuni pe 4 şi 10 ani. Rata dobânzii pe care Portugalia trebuie să o plătească pentru a împrumuta fonduri, pentru obligaţiunile pe 10 ani, este de 6,719%. Pieţele au urmărit îndeaproape tranzacţiile pentru a vedea cât de uşor sau de greu a reuşit Portugalia să obţină noi fonduri. Randamentul mediu al obligaţiunilor a ajuns la o cifră record de 7,3% , după care a scăzut miercuri dimineaţa la 6,77% , înainte de licitaţie. (BBC News)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: