marți

23 aprilie, 2024

14 aprilie, 2020

Paris, Podul Alexandre III

Guvernul francez și-a corectat de la o zi la alta perspectiva privind performanța economiei ţării sale, după ce preşedintele Emmanuel Macron a prelungit regimul de carantină, reducând speranţele privind a doua cea mai mare economie a Zonei Euro.

Economia Franței ar putea înregistra o scădere de 8% în 2020, recul mai mare decât cel de -6% estimat nu mai demult de joia trecută, potrivit delcarațiilor ministrului Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire , citat de Reuters.

Locuitorii Franţei sunt izolaţi la domiciliu din 17 martie şi le sunt permise doar ieşirile pentru aprovizionare şi pentru joburile care nu pot fi realizate de la distanţă. Acest regim urma să se încheie marți 14 aprilie, dar a fost prelungit până la 11 mai.


„Carantina este mai îndelungată decât am anticipat…evident aceasta va avea un impact mai puternic asupra creşterii economice. Am preconizat o contracţie de 6%, vom avea o prognoză de creştere fixată de minus 8% în proiectul de buget rectificativ pe care îl voi prezenta mâine”, a afirmat Le Maire, pentru postul de televiziune RMC/BFMTV, citat de AFP și Agerpres.

Extinderea carantinei va pune noi presiuni pe finanțele publice franceze și va propulsa deficitul bugetar până la 9% din PIB, față de 7,6% la cât fusese estimat săptămâna trecută, potrivit ministrului francez pentru Buget, Gerald Darmanin, citat de Reuters.

Comisia Europeană a anunţat că regulile privind deficitul bugetar şi datoria publică vor fi suspendate câtă vreme guvernele caută soluţii să limiteze consecinţele economice ale pandemiei de coronavirus şi să evite insolvenţele şi concedierile în masă.

Guvernul francez a multiplicat de mai mult de două ori pachetul de măsuri pentru protecţia economiei până la cel puţin 100 de miliarde de euro.


Măsurile vor permite companiilor să amâne să amâne taxe de multe miliarde de euro pentru a face față colapsului afacerilor și va susţine companiile mici cu un fond de 7 miliarde de euro, care a fost deja folosit de 900.000 de firme.

Guvernul a crescut bugetul de subvenții pentru cele opt milioane de muncitori care depinde de ele până la 24 de miliarde de euro, de la 20 de miliarde de euro înainte de extindere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: