marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 octombrie, 2020

Economia este încă departe de nivelul de funcționare de anul trecut din perspectiva consumului de energie electrică, care a scăzut  cu 7,5% în primele 8 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 26,25 TWh.

În ciuda reducerii activității economice, importurile nete de electricitate au crescut cu 30% până la aproape 1,54 TWh (peste 1,539 GWh). Importurile au crescut mai mult decât exporturile (175% față de 132%), potrivit datelor provizorii publicate luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Se perpetuează astfel situația de anul trecut, când România a redevenit importator net de electricitate pentru prima oară în 8 ani.


Anul trecut piața a fost distorsionată de OUG 114, care a impus limite admnistrative de preț pe piața reglementată, ceea ce a dus la creșterea cotațiilor pe segmentele de piață rămase libere în România, peste nivelurile de pe piețele cu care sistemul nostru este conectat.

(Citiți și: „România a redevenit importator net de electricitate în 2019, prima oară din 2012 încoace”)

De data aceasta producția a scăzut, cel mai mult cu 15,5% în termocentralele poluante (pe cărbune dar și pe gaze), care au costuri mari cu certificatele de emisii de CO2, dar care au ponderea cea mai mare în totalul producției (34,9%).

De altfel, și producția de cărbune a scăzut cel mai mult dintre toate resursele, cu 24,1%. În total, producția de energie electrică a scăzut cu 8,4% până la

Doar consumul populației a crescut în primele 8 lumni ale anului, cu 290 MWh (+3,5%), dar acesta reprezintă mai puțin de un sfert din consumul final (24,3%), economia acoperint aproape integral celelalte 3 sferturi (74,6%).

Mai puțin resurse puse în joc


Principalele resurse de energie primară s-au ridicat la 20,442 milioane de tone echivalent petrol (tep), la 31 august 2020, în scădere cu 2,778 milioane tep (-12%) faţă de primele opt luni din anul precedent.

Producţia internă a însumat 11,791 milioane tep, în scădere cu 1,606 milioane tep raportat la perioada de referinţă, iar importul s-a situat la 8,652 milioane tep.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În afară de scăderea producției nete de cărbune, cu 24,1% până la 1,61 milioane tep, se mai remarcă și cea a de gaze naturale, de 12,1% până la 4,74 milioane tep, dar din alte cauze.

Prețul de piață al gazelor naturale scăzuse până la niveluri greu de acceptat de producătorii români până acum o lună.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: