12 octombrie, 2020

Economia este încă departe de nivelul de funcționare de anul trecut din perspectiva consumului de energie electrică, care a scăzut  cu 7,5% în primele 8 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 26,25 TWh.

În ciuda reducerii activității economice, importurile nete de electricitate au crescut cu 30% până la aproape 1,54 TWh (peste 1,539 GWh). Importurile au crescut mai mult decât exporturile (175% față de 132%), potrivit datelor provizorii publicate luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Se perpetuează astfel situația de anul trecut, când România a redevenit importator net de electricitate pentru prima oară în 8 ani.


Anul trecut piața a fost distorsionată de OUG 114, care a impus limite admnistrative de preț pe piața reglementată, ceea ce a dus la creșterea cotațiilor pe segmentele de piață rămase libere în România, peste nivelurile de pe piețele cu care sistemul nostru este conectat.

(Citiți și: „România a redevenit importator net de electricitate în 2019, prima oară din 2012 încoace”)

De data aceasta producția a scăzut, cel mai mult cu 15,5% în termocentralele poluante (pe cărbune dar și pe gaze), care au costuri mari cu certificatele de emisii de CO2, dar care au ponderea cea mai mare în totalul producției (34,9%).

De altfel, și producția de cărbune a scăzut cel mai mult dintre toate resursele, cu 24,1%. În total, producția de energie electrică a scăzut cu 8,4% până la

Doar consumul populației a crescut în primele 8 lumni ale anului, cu 290 MWh (+3,5%), dar acesta reprezintă mai puțin de un sfert din consumul final (24,3%), economia acoperint aproape integral celelalte 3 sferturi (74,6%).

Mai puțin resurse puse în joc


Principalele resurse de energie primară s-au ridicat la 20,442 milioane de tone echivalent petrol (tep), la 31 august 2020, în scădere cu 2,778 milioane tep (-12%) faţă de primele opt luni din anul precedent.

Producţia internă a însumat 11,791 milioane tep, în scădere cu 1,606 milioane tep raportat la perioada de referinţă, iar importul s-a situat la 8,652 milioane tep.

În afară de scăderea producției nete de cărbune, cu 24,1% până la 1,61 milioane tep, se mai remarcă și cea a de gaze naturale, de 12,1% până la 4,74 milioane tep, dar din alte cauze.

Prețul de piață al gazelor naturale scăzuse până la niveluri greu de acceptat de producătorii români până acum o lună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: