duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 noiembrie, 2016

ecofinLa şedinţa miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană (ECOFIN) de marți s-au stabilit „criteriile și procesul de elaborare a listei cu jurisdicțiile necooperante în domeniul fiscal”, potrivit unui comunicat al  Ministerului Finanţelor Publice. Comunicatul nu a precizat care sunt, însă, aceste criterii.

Procesul de stabilire a listei finale va demara în 2017. Sunt vizate ţările cu caracteristici de  paradis fiscal.

Comisia Europeană a desemnat 81 de țări sau jurisdicții fiscale care pot facilita evaziunea fiscală și care, ca atare, merită o verificare amănunțită.


Nu este sigur că toate statele prezente pe o listă preliminară vor fi vizate de ancheta în 2017, având în vedere presiunea unor membri ai UE, se spune într-un editorial din Les Echos.

Comisia sa bazat pe trei criterii pentru a stabili o listă preliminară:

1. lipsa de transparență și schimbul de informații fiscale;

2. existența regimurilor fiscale preferențiale și


3. absența impozitului pe societăți (sau la o rată foarte scăzută). Pozițiile statelor baltice, a Maltei și Marii Britanii au determinat Consiliul ECOFIN să nu adopte un sens strict celui de-al treilea criteriu. Se urmăreşte un compromis privind teritoriile Jersey, Guernsey și Cayman.

O altă problemă este cea a țărilor cu practici fiscale discutabile, țările vizate fiind Belgia, Olanda Irlanda și Luxemburg, care ar putea evita includerea în lista finală, potrivit Les Echos.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Am apreciat propunerile lansate de Comisia Europeană privind combaterea planificării agresive și soluționarea disputelor legate de dubla impunere. Acestea sunt instrumente utile pentru o fiscalitate corectă și pentru a combate diferitele forme de abuz”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice.

Discuțiile din cadrul Consiliului Ecofin pe tema procesului de stabilire a listei UE cu jurisdicțiile necooperante „s-au încheiat cu un acord. Miniștrii au subliniat importanța demarării lucrărilor la nivel tehnic de la începutul anului 2017”, se spune în comunicatul  MFP.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: