sâmbătă

27 aprilie, 2024

23 aprilie, 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat joi că seceta a afectat deja trei milioane de hectare de culturi din sud-estul României, adică aproape o treime din cele 9,5 milioane de hectare arabile (în 2019). Aceste probleme se adaugă pierderilor generate de restricțiile instituite pentru împiedicarea propagării virusului SARS-CoV-19, pierderi a căror dimensiune nu se cunoaște încă, a explicat ministrul Adrian Oros.

Fermierii au anunțat că în nouă județe – Brăila, Tulcea, Ialomița, Buzău, Constanța, Călărași, Vaslui, Iași și Botoșani – nu a mai plouat din septembrie 2019.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prognozează secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, cel puțin până pe 28 aprilie, în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.


Doar 20% din terenurile agricole din România sunt prevăzute cu sisteme de irigații, conform Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Toate acestea, în contextul în care ONU avertizează că, la nivel global, se poate ajunge la o dublare a numărului persoanelor care se vor confrunta cu episoade de foamete, din cauza epidemiei de coronavirus, dar și la o creștere a prețurilor la alimente mai gravă chiar decât cea din 2008, care a dus la revolte sociale în mai multe țări.

Surplus la anumite produse

Ministrul a explicat joi că există probleme și din cauza comportamentului de criză, care a dus la stocuri în creștere la carne de vită, ouă, carne de pasăre, legume. „E o problemă a schimbării comportamentului de cumpărare. La începutul crizei oamenii au făcut stocuri enorme, în următoarele săptămâni s-a întâmplat fenomenul invers (…) Dacă restricțiile de circulație și unele activități vor începe să apară, se va dezgheța și consumul. Încet- încet situația o să-și revină, dar nu foarte brusc”, a spus ministrul Agriculturii.

De asemenea, un impact ridicat asupra stocurilor l-a avut și închiderea sectorului HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele). Foarte mulți dintre producători, mai ales cei mici, furnizau produse pentru această industrie, conform ministrului Oros.

Ordonanță pentru ajutarea agricultorilor


El a explicat că Ministerul Agriculturii lucrează în acest moment la o ordonanță cu măsuri de sprijin pentru marii agenți economici:

Trebuie să vedem cine a avut pierderi, să-i sprijinim în mod real pe cei care au suferit foarte mult din cauza acestei pandemii.

Nu putem avansa cifre, dar cu siguranța vom interveni ca toate sectoarele din agricultură și industria alimentară să pornească.

Reamintim că autoritățile române au interzis, printr-o ordonanță militară, suspendarea exporturilor în afara UE pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr. Ordonanța a funcționat doar câteva zile, până la prima reacție a UE.

Ulterior, guvernanții au explicat orodnanța și anularea ei prin faptul că a fost nevoie de completarea cantităților de la rezerva de stat și, după achiziționarea acestora, nu mai era nevoie de interdicția vizând exporturile.

Prognoza ANM pentru perioada 22 – 28 aprilie

  • Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei.
  • Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei.
  • Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: