8 aprilie, 2020

Miniștrii de finanțe din zona euro nu au reușit să cadă de acord asupra unei strategii de atenuare a impactului economic generat de pandemia Covid-19, prelungind astfel starea ”paralizie” a blocului monetar care pune sub semnul întrebării capacitatea acestuia de a gestiona criza, scrie Bloomberg.

Banca Centrală Europeană (BCE) le-a spus miniștrilor de finanțe că zona euro are nevoie de măsuri de fiscale de circa 1.500 de miliarde de euro, potrivit Reuters.

Într-o teleconferință de urgență care a durat mai mult de 16 ore, șefii finanțelor nu au reușit să reconcilieze viziunile contrastante în privința demersurilor necesare pentru a ajuta economiile europene să se redreseze. Poziția statelor din sud, puternic afectate de pandemie, și a Franței a fost în puternică opoziție cu cea a Germaniei și a statelor nordice, în special pe tema emiterii de obligațiuni comune (”coronabonds”). Noi discuții au fost programate pentru joi.


Doi oficiali au precizat pentru sursa citată că sursa principală a neînțelegerilor a fost un conflict între Olanda și Italia privind condițiile legate de potențiala utilizare a liniilor de credit din fondul de salvare al zonei euro pentru realizarea cheltuielilor necesare amortizării impactului pandemiei.

Miniștrii de finanțe au ajuns totuși la un acord cu privire la trei inițiative. Una dintre acestea este fondul de șomaj propus de Comisia Europeană, în valoare de 100 de miliarde de euro. Acesta ar urma să fie folosit pentru a sprijini programele naționale de reducere a orelor de muncă și de compensare a angajaților pentru veniturile pierdute, potrivit Politico.

Al doilea este programul propus de Banca Europeană de Investiții, de sprijinire a companiilor europene prin credite ieftine în valoare de 200 de miliarde de euro.

Al treilea aspect asupra căruia s-a ajuns la un acord este activarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) din care statele să poată împrumuta până la 2% din producția economică internă, în anumite condiții, condiții asupra cărora nu s-a ajuns la un acord.


Miniștrii de finanțe au fost însărcinați de liderii UE să găsească un set de măsuri pentru a răspunde noilor provocări.

Zona euro se confruntă cu o scădere economică semnificativă, în contextul în care măsurile fiscale adoptate de guverne până acum se ridică la circa 3% din PIB, iar garanțiile la 18% din PIB. BCE a demarat, la rândul său, programul de achiziții de active care s-ar putea dovedi cel mai mare pachet de salvare economică instituit în vremuri de pace.

IHS Markit indica într-un sondaj de săptămâna trecută că activitatea din zona euro s-ar putea contracta cu 10% în acest an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Cele doua initiative asupra carora exista consens-ajutorul de somaj si creditatrea ieftina- inseamna un mare ajutor pentru toate tarile UE si o speranta pentru repornirea economiilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Cele doua initiative asupra carora exista consens-ajutorul de somaj si creditatrea ieftina- inseamna un mare ajutor pentru toate tarile UE si o speranta pentru repornirea economiilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: