vineri

26 aprilie, 2024

20 aprilie, 2021

Comisiile reunite pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și Senat au aprobat în unanimitate, marți, solicitarea Ministerului Apărării Naționale pentru a demara zece noi programe de înzestrare.

Acestea sunt prevăzute a se derula în următorii ani și depășesc, individual, pragul de 100 de milioane de euro pentru achiziții.

Noile programe de înzestrare sunt:

  • Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR
  • Sistem UAS tactic clasa I
  • Sistem armament individual tip NATO
  • Aparatură optică și optoelectronică – Etapa I
  • Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile
  • Echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și colectivă) CBRN
  • Sistem de război electronic mobil
  • Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități CRAM
  • Sistem de securitate și apărare cibernetică
  • Autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Aceste programe vor fi inițiate începând cu anul 2021, în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe și comandamente, și au în vedere operaționalizarea țintelor de capabilități obligatorii în cadrul procesului NATO de planificare a apărării, anunță MApN.

“Ministerul Apărării Naționale urmărește sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei României cu industria națională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente și predictibile. Realizarea mentenanței echipamentelor militare și integrarea producției unor componente de către unii operatori economici răspund unei cerințe de securitate națională. Înzestrarea cu tehnică performantă va permite adaptarea noastră la noile condiții ale mediului de securitate și îndeplinirea misiunilor și obligațiilor ce revin Armatei României, în plan național și internațional”, a spus ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în ședința comună a celor două comisii.

Solicitarea cu privire la inițierea programelor de înzestrare a fost adresată în temeiul articolului 51 alin. (2) și (3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 195/2012, care instituie obligația autorității contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de euro.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: