luni

12 august, 2024

12 iunie, 2024

Europa este una dintre regiunile unde respectarea drepturilor muncitorilor s-a deteriorat cel mai mult în ultimii zece ani, atrage atenția raportul anual al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), cu sediul la Bruxelles.

CSI are ca membri 340 de sindicate din 169 de ţări şi teritorii.

”Această degradare continuă arată că modelul social european (…) este în mod activ destructurat de către guverne şi întreprinderi, într-un ritm care se accelerează, ceea ce antrenează consecinţe grele în regiune şi riscă să declanşeze o nivelare în jos pe scara mondială a drepturlor muncitorilor”, arată organizația, citată de AFP, agenție preluată de News.ro.


”Europa înregistrează cel mai pronunţat declin” de după 2014, când s-a creat Indicele CSI al drepturilor muncitorilor în lume, a cărui a 11-a ediţia a fost publicată miercuri.

”În acest an, în care patru miliarde de persoane se duc la urne pe planetă, grupuri autoritariste de drepta depun eforturi să desemneze ţapi ispăşitori (…) şi să-şi impună propriul program, ostil muncitori (…). Democraţia este în pericol”, avertizează principala confederaţie sindicală mondială.

Pe o scară de la 1 (care indică ”încălcări sporadice ale drepturilor” muncitorilor) la 5 (care indică ”nicio garanţie a drepturlor” muncitorilor), ”Europa, în pofida reputaţiei de port-drapel mondial al drepturilor muncitorilor, înregistrează o degradare a notei medii de la  2,56 la 2,73 între 2023 şi 2024”, precizează raportul.

În 2014, Europa (UE și Regatul Unit, Elveţia şi Albania) avea o notă medie de 1,84.

Statele nordice, inițiative de limitare a dreptului la grevă


În Europa, 73% dintre statele au ”încălcat dreptul la grevă” și mai mulți ”muncitori au fost victime ale violenţei în 9% dintre ţări”.

Niciun asasinat nu s-a înregistrat în Europa în 2023-2024, însă CSI a degradat nota a două ţări europene.

Finlanda este acuzată de ”încălcări repetate” ale drepturilor muncitorilor în 2024, după ce în 2023 îi reproşa ”încălcări  sporadice”.

Helsinki este menționat după ce coaliția de dreapta a premierului Petteri Orpo a propus reforme ”ce constituie un atac fără precedent împotriva modelului social nordcic”, precizează CSI.

”Reformele respective vizează să limiteze grevele politice la o zi, compromiţând negocierea salariilor, şi propun o reducere a prestaţiilor pe caz de boală şi alocaţiile de şomaj”, arată raportul.

”În cursul anului care a trecut”, reproşează secretarul general al CSI, Luc Triangle, ”am observat în ţările nordice o anumită hotărâre a guvernelor şi întreprinderilor de a destructura pilonii fundamentali ai democraţiei” – dreptul la grevă şi la manifestaţie.

Elveţia, care a fost criticată și în 2023, este acuzată acum de atingeri ”regulate” ale depturilor muncitorilor.

Luc Triangle consideră  că ”modelul social european se dezintegrează rapid. O criză demografică operează în regiune, din cauză că sindicatele, drepturile muncitorilor şi democraţia sunt strâns legate”.

În România, îmbunătățire a situației

Nota Româniai a crescut cu un nivel, ea fiind acuzată acum de încălcări ”regulate” ale drepturilor muncitorilor şi nu de încălcări ”sistematice”, precum în anii anteriori.

Printre progresele înregistrate în România, CSI citează faptul că ”dreptul la grevă a fost auzit, iar negocierile colective sunt de-acum obligatorii în întreprinderile cu peste zece angajaţi”.

(Citiți și: ”Video / De ce câștigă populiștii în Europa. Criza democrației”)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: