“Un capital românesc mai puternic înseamnă o economie mai stabilă și șansa unei Românii în care și generațiile viitoare să își dorească să trăiască”, a spus, miercuri, Dragoș Pestrescu, președintele Fundației Romanian Business Leaders (RBL), în cadrul evenimentului “Capitalul românesc – mai dinamic, mai ambițios, mai puternic!”.
Potrivit acestuia, ponderea capitalului privat în economie reprezintă 44%, nivel inferior celui străin care este de 52%, iar statul are 4%. Hai să privim aceste date totuși ca pe o chestie pozitivă: avem de unde învăța”, a spus Dragoș Petrescu.
Un an cu mari provocări, dar și cu oportunități
Antreprenorii români au provocări serioase în acest an, spune președintele RBL, arătând că firmele suportă costuri tot mai mari pe două paliere: energie și forță de muncă.
“1,5 milioane dintre clienții noștri sunt împrumutați la bănci. Au credite ipotecare. E o presiune foarte mare pentru ei astăzi”, a menționat omul de afaceri.
Potrivit acestuia, să fii antreprenor în România trebuie să înveți să fii mai degrabă chirurg, să tratezi chirurgical ecosistemul din compania ta în așa fel încât să supraviețuiești.
Cu toate acestea există o șansă uriașă, o oporturnitate: 81 miliarde de euro fonduri europene pe care antrepenorii români le pot accesa.
Deşi contextul economic este unul cel puţin provocator pentru antreprenoriatul românesc, cifrele din ultimii 2 ani înregistrează o creştere a numărului de companii din România, spune Dragoș Petrescu, potrivit căruia s-au înființat 100.000 de firme, față de 75.000, media ultimilor 10 ani.
Mai mult, vârsta medie a antreprenorului român a scăzut de la 35 la 31 de ani. “Tinerii capătă din ce în ce mai des curajul, experinţa şi posibilitatea să devină astfel antreprenori”, a spus președintele RBL.
Barometru RBL
De asemenea, Dragoş Petrescu a prezentat și câteva date cheie ale ediției a doua a Barometrului RBL, cu indicatori pe 14 domenii, cu reflectarea celor pe care RBL îi consideră cei mai relevanți pentru sănătatea și progresul economic al României.
„Trendul general este unul ascendent la majoritatea domeniilor, cu o diferențiere între creștere accelerate la agricultură și fonduri europene și o creștere moderată la turism, sectorul financiar și IT&C”, a dezvăluit Dragoș Petrescu.
Barometrul arată o stagnare a indicatorilor din antreprenoriat, economie și societate digitală, fiscalitate și protecția mediului, respectiv o tendință de descreștere la piața muncii.
La nivel de percepţie, 63,4% din populaţie consideră ca antreprenorii sunt oameni cinstiți, cu 15,5 puncte procentuale mai mult decât nivelul înregistrat la ediția anul trecut și cu peste 40 puncte procentuale față de acum 10 ani.
Mihai Marcu: Extrem de puține firme care iau fonduri UE mai sunt active după 5 ani
Potrivit lui Mihai Marcu, CEO MedLife, și unul dintre membrii fondatori ai RBL, a menționat că a România se confruntă cu un fenomen îngrijorător.
“Luăm fonduri europene și după 5 ani extrem de puține firme care le-au accesat mai sunt active”, a spus Mihai Marcu.
Acesta a prezentat pe scurt rezultatele unui studiu ce a fost lansat în cadrul Summitului RBL din acest an și a cărui misiune este aceea de a ușura procesul de accesare a fondurilor nerambursabile europene pentru antreprenorii români.
Conform studiului, care arată nu doar ce vor să obţină antreprenorii români din accesarea fondurilor europene, ci relevă şi structura RBL, principalele 5 nevoi pentru care ar fi accesate finanţările nerambursabile ar fi:
- investiţiile în producţie,
- comerţul şi internaţionalizarea,
- cercetarea-dezvoltarea pentru soluţii inovative,
- produse & software pentru digitalizare,
- dezvoltarea competenţelor angajaţilor.
***