fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Draftul Raportului MCV: Reforma Justiţiei ar putea fi răsturnată de politică. ”Obiectivele Justiției sunt departe de a fi înțelese și respectate”

de Sorin Negoiţă 20.1.2014

România va continua să fie monitorizată la capitolul Justiție și anul viitor, se arată într-un draft al Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), obținut și prezentat de Digi24.

Raportul, care va fi dat publicităţii miercuri, 22 ianuarie 2014, apreciază activitatea instituţiilor-cheie, care au rezistat “presiunilor susţinute” – DNA, ANI, Curtea Constituţională, dar sancţionează Parlamentul, precizând că mai multe decizii ale acestuia “au reamintit că principiile de substanță și obiectivele reformei sunt departe de a fi înțelese și respectate”.

Criticile la adresa Parlamentului se referă, în special, la legile pe care USL a încercat să le promoveze în  “marţea neagră”, 10 decembrie 2013, când au fost adoptate modificările la Codul Penal care extindeau imunitatea parlamentarilor şi îi scoteau pe toţi aleşii de sub incidenţa conflictului de interese.

Proiectul de raport are două părți: una politică și una tehnică.

Partea politică

Partea politică a documentului remarcă evoluțiile nefericite în privința respectării independenței justiției, încercările Parlamentului de a modifica, la finalul anului trecut, Codul Penal și de a impune amnisitia și grațierea printr-un proiect de lege,.

“În decembrie 2013, decizii ale Parlamentului au amintit că principiile de substanță și obiectivele reformei sunt departe de a fi înțelese și respectate”, se arată în draftul raportului MCV, prezentat de Digi24.

A fost nevoie, mai remarcă experții de la Bruxelles, de intervenția Curții Constituționale pentru a le restabili.

Astfel, este cu atât mai greu să se evalueze sustenabilitatea reformei şi să se judece câtă determinare există la nivel naţional pentru menţinerea trendului pozitiv, adaugă aceștia.

Raportul atrage atenţia că “Parlamentul trebui să se abţină de la încercări de a crea privilegii în privinţa incompatibilităţilor şi să nu modifice reglementările privind conflictul de interese. Guvernul trebuie să asigure implementarea sistemului integrat al ANI, de prevenire a conflictelor de interese inachiziţiile publice”.

Instituţii care s-au încăpăţânat să continue consolidarea

“Este de notat că circumstanţele dificile din 2012 nu au obturat determinarea unor instituţii din România să continue consolidarea progresului. Comisia crede că procesul de monitorizare al MCV, oportunităţile oferite de fondurile europene şi angajamentul constructiv al Comisiei şi al mai multor state europene vor fi în continuare un sprijin pentru reforma în România, precizează experții Comisiei Europene.

Curtea Constituțională

“Provocarea autorităţii Curţii Constituţionale din vara lui 2012 nu s-a mai repetat, iar Curtea şi-a consolidat, mai degrabă, rolul de important arbitru. Curtea va continua să aibă un rol-cheie în apărarea principiilor statului de drept, precum separaţia puterilor în stat, inclusiv în ceea ce priveşte viitoare discuţii despre revizuirea Constituţiei”.

CSM

“Având în vedere că este de aşteptat ca dezbaterile despre Constituţie să continue anul acesta, va fi important ca CSM să aibă oportunitatea de a îşi spune părerea despre tot ceea ce ţine de sistemul judiciar. În particular, va fi nevoie de excluderea schimbărilor care dau posibilitatea politicienilor să influenţeze conducerea sistemului judiciar sau să pună la încercare independenţa sau autoritatea justiţiei”.

ANI

“Agentia Naţională de Integritate şi-a menţinut parcursul pozitiv si şi-a sporit rezultatele în ciuda atacurilor aproape permanente ale politicienilor. Atacurile au coincis de cele mai multe ori cu anchete ale ANI în cazurile celor care atacau”.

“Peste 80 la sută dintre rapoartele inspectorilor rămân definitive la instanţe, un scor bun văzut de experţi. Guvernul trebuie să acorde ANI intregul sprijin legislativ pentru îmbunătăţirea cadrului de lucru al acestei instituţii”.

Dubii privind combaterea corupției

Rămân valabile îngrijorirările cu privire la independenţa justiţiei şi există numeroase exemple de rezistenţă la integritate şi măsuri anticorupţie, la nivel politic şi la nivel administrativ”.

“Amendamentele grăbite şi lipsite de transparenţă la Codul penal adoptate în decembrie 2013 au dat naştere la îngrijorirări legate de regimul combaterii corupţiei, deşi Curtea Constituţională le-a declarat neconstituţionale”.

“Rezistenţa instituţiilor-cheie în combaterea corupţiei împotriva presiunii susţinute a arătat că reforma a prins rădăcini în zone importante ale societăţii româneşti. Pe de altă parte, deschiderea cu care pietrele de temelie ale reformei ar putea fi răsturnate în Parlament a fost o amintire că nu există consens în privinţa urmăririi obiectivelor MCV. De asemenea, a scos la iveală dubii în ceea ce priveşte angajamentul pentru combaterea corupţiei şi promovarea unui sistem judiciar independent”, se mai spune în draftul Raportului MCV prezentat de Digi24.

Recomandările Comisiei Europene

Următorul raport va fi publicat peste aproximativ un an, până atunci România fiind obligată să aplice recomandările Comisiei Europene cuprinse în Raport:

Independenţa justiţiei

 • introducerea în Codul de Conduită al parlamentarilor a prevederii potrivit căreia parlamentarii şi Parlamentul sunt obligaţi să respecte independenţa justiţiei şi deciziile judecătoreşti.
 • asigurarea condiţiilor pentru ca CSM să îşi consolideze activitatea de protejare a independenţei sistemului judiciar.
 • introducerea, în proiectul de revizuire a Constituţiei, a obligaţiei executivului şi legislativului de a respecta independenţa sistemului judiciar, în continuarea principiului separaţiei puterilor în stat.
 • asigurarea unei informări publice în legătură cu rolul şi statutul sistemului judiciar şi a cazurilor în lucru.

Reforma judiciară

Adoptarea unor măsuri pentru a accelera desfăşurarea proceselor şi pentru a utiliza măsuri noi, precum confiscarea extinsă. Astfel, se recomandă:

 • adoptarea măsurilor legislative necesare pentru restructurarea sistemului judiciar
 • asigurarea publicării complete şi continue a tuturor deciziilor şi motivărilor instanţelor de judecată
 • încheierea dezbaterilor privind legislaţia pensionării magistraţilor
 • dezvoltarea unei strategii pentru a rezolva problema aplicării deciziilor judecătoreşti

Integritate

 • Aplicarea uniformă şi fără excepţii a legislaţiei privind incompatibilităţile, conflictul de interese şi avere nejustificată.
 • Executivul ar trebui să asigure sprijin pentru legislaţia dezvoltată de ANI pentru a îmbunătăţi infrastructura integrităţii
 • Implementarea programelor de prevenţie dezvoltate de ANI

Lupta împotriva corupţiei

 • Legea privind combaterea corupţiei trebuie aplicată egal
 • Aplicarea de pedepse disuasive în cazuri de corupţie
 • Mărirea eforturilor în ceea ce priveşte combaterea corupţiei mici
 • Introducerea în Strategia Anticorupţie de obligaţii consistente pentru administraţia publică.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.1.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Exit-poll București: 47,2% Nicușor Dan, 39% Gabriela Firea. PNL și USR-PLUS câștigă 4 din cele 6 sectoare

Razvan Diaconu

Nicușor Dan – 47,2%, Gabriela Firea – 39% – este rezultatul exit-poll-ului la finele zilei de 27 septembrie la alegerile locale pentru Capitală. Sondajul a… Mai mult

Europa

Ultraconservatorii iranieni susțin că Iranul are o nouă rachetă balistică

Iulian Soare

Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Iranului, au dezvăluit duminică o nouă rachetă balistică anti-navă, cu o rază de acţiune “probabilă” de peste 700 km, pe… Mai mult

Europa

Ciocniri armate între Armenia și Azerbaijan: Turcia a anunțat că sprijină Azerbaidjanul. Bogdan Aurescu: Evoluția situației este tulburătoare

Iulian Soare

Ciocniri armate între forțele azere și cele armene au izbucnit duminică, ca urmare a reaprinderii conflictului privind regiunea Nagorno-Karabakh, disputată de cele două țări. Armenia… Mai mult

Stiri

Cel mai mare număr de pacienți Covid-19 în terapie intensivă, de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Duminică 27 septembrie, la terapie intensivă sunt internați 535 de pacienți infectați cu noul coronavirus (COVID – 19), cel mai mare număr de pacienți în… Mai mult

Europa

Referendum: Elvețienii au respins proiectul împotriva liberei circulații a în UE

Iulian Soare

Alegătorii elvețieni au respins într-o mare proporție  încercarea unui partid de dreapta de a determina renunțarea la acordul cu Uniunea Europeană care permite libera circulație… Mai mult

Stiri

CNN – analiză: China crește agresivitatea pretențiilor teritoriale și sporește tensiunile din Asia

Iulian Soare

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală și a promovat o politică externă… Mai mult

Stiri

Locurile de muncă – un bilanț în 2019: Sănătatea câștigă salariați pe fondul majorării de venituri, dar din Educație continuă să plece oameni

Raluca Florescu

Deși a condus topul majorărilor salariale în 2019, Educația a continuat să piardă angajați. Nu același lucru se poate spune despre sistemul sanitar, unde numărul… Mai mult