vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 februarie, 2012

68 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele două săptămâni, în România, unde s-au înregistrat cele mai multe victime din Europa Centrală și Balcani, potrivit bilanțului făcut public, duminică, de autorități.

Per total, în Europa Centrală și în Balcani, zonă lovită crunt de ger și ninsori puternice, au murit 183 de persoane, potrivit datelor strânse de agenția EFE. în Ungaria au murit 24 de persoane din cauza gerului, la vecinii noștri bulgari 23 de oameni au decedat.

În Serbia se înregistrează 20 de morți din cauza frigului, în Bosnia 17, în Muntenegru 3 persoane decedate, iar 25 de oameni și-au pierdut viața în Cehia, unde temperaturile au coborât la -25 de grade Celsius la Praga și la -40 de grade în munți.


Per total, în Europa, numărul persoanelor decedate din cauza frigului și a incidentelor legate de vreme se ridică la peste 600, cele mai multe în Europa de Est

În Polonia, 99 de oameni au muritdin cauza gerului sau pentru că s-au introxicat cu monoxid de carbon, ori în incendii încercând să se încălzească.

În zona europeană a spațiului ex-sovietic, cu temperaturi ridicate, au fost înregistrate circa 250 de decese. În Rusia, 46 de oameni au murit numai în perioada 1-11 februarie.

Bilanțul de duminică în România

 • 68 de morți din cauza gerului, dintre care 42 de au fost găsiţi decedaţi în stradă, iar 26 în încăperi fără încălzire
 • 20.000 de oameni izolați în județul Vrancea, 7.000 în județul Buzău, 900 în Ialomița etc.
 • 45 de localităţi din ţară sunt izolate, 28 de sate, cartiere și alte localită sunt nealimentate parțial sau total cu electricitate, 10 localități au probleme în asigurarea apei potabile.
 • Închise erau 9 drumuri naţionale, Autostrada Bucureşti – Constanţa, pe tronsonul Bucureşti – Feteşti, 83 de drumuri judeţene blocate, în toată țara.

Situația meteo

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
 • Avertizare Cod portocaliu de ninsori abundente de luni, ora 12.00, până marţi, ora 2.00
 • Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi pentru Dobrogea.
 • Vor fi afectate: Bucureştiul, judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.
 • Va ninge abundent în partea de sud şi sud-est a ţării, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 55 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.
 • Se va depune un nou strat de zăpadă, care va depăşi local 30 cm şi izolat 50 cm.

2 săptămâni de iarnă grea pentru 3 premieri

Runda de iarnă severă din ianuarie-februarie 2012 a prins trei guverne: Emil Boc,. Executivul interimar Cătălin Predoiu și actualul guvern Mihai-Răzvan Ungureanu.


În timp ce coaliția de guvernare fierbea la București pentru împărițirea portofoliilor și numirea noilor miniștri, după demisia lui Boc, premierul interimar Cătălin Predoiu a luat ceva măsuri de combatere a afectelor vremii, însă acțiunile autorităților centrale au părut că trec în planul doi în momentul în care s-a format noul Guvern.

Noul premier s-a deplasat în județele Vrancea și Buzău, cele mai grav afectate, în primul weekend după investire.

”Este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi în România şi să-i vezi pe militari desfundând drumuri, în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă la căldură. Nu putem plăti lenea la nesfârşit”, i-a apostrofat noul prim-ministru pe localnici.

Duminică, ministrul de Interne, gabriel Berca, a anunțat stare de alertă în județul Vrancea, ceea ce permite autorităților locale să încheie fără licitație contracte suplimentare de deszăpezire, transporturi de ajutoare și alte măsuri care vor fi decontate ulterior de Guvern.

Cum acționează Guvernul

 • Ministerul Administrației și Internelor are în teren 10.000 de cadre
 • MAI acționează și cu elicoptere, pentru transportul bolnavilor și gravidelor izolate
 • Ministerul Apărării a trimis 8.000 de militari în nămeți
 • Armata acționează cu aproape 2.000 de mijloace tehnice, din care 2 aeronave Spartan de transport de ajutoare pentru sinistrați, pecum și tancuri cu șenile.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: