fbpx Modifică Setările

Chestiunea

De ce doar 34%: Situația absorbției fondurilor europene, după 6 ani și jumătate din exercițiul 2014-2020

Potrivit datelor oficiale, la 1 iunie 2020 (cele mai noi date disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene), rata generală de absorbție efectivă a Fondurilor europene… Mai mult

04.08.2020

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

Dosarul referendumului/ Rus către Dobre: Nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie. Am vorbit cu premierul, ei țin să facem cvorumul ăla

de Vladimir Ionescu 10.8.2012

Fostul ministri de Interne, Ioan Rus, și premierul Victor Ponta

Premierul Victor Ponta pare să fi făcut presiuni asupra lui Ioan Rus să obțină date potrivit cărora la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu s-a întrunit cvorumul, reiese din interceptarea unei discuții telefonice dintre fostul ministru al Administrației și Internelor și fostul ministru delegat pentru administrație, Victor Paul Dobre.

În stenograma interceptărilor atașată la referatul procurilor în cazul lui Victor Paul Dobre, publicată de Mediafax, Ioan Rus i se plânge fostului său coleg din MAI că el riscă să intre la închisoare, dacă execută ordinele șefilor lor politici.

La un moment dat, Rus se plânge că superiorii lor politici îl acuză pe el și pe Dobre că s-ar fi dat de partea lui Traian Băsescu.

Discuția telefonică Rus-Dobre a avut loc pe 4 august, după ce pe 2 august Ministerul Administrației și Internelor, prin directorul Evidenței persoanelor, chestorul Manoloiu, a transmis la Curtea Constituțională o adresă suplimentară în care susținea că datele inițiale transmise de același MAI privind numărul alegătorilor nu sunt corecte.

În urma demersului făcut de Manoloiu, la ordinul lui Dobre – susțin procurorii – CCR a decis să-și amâne până pe 31 august decizia privind validarea sau invalidarea referendumului.

Parchetul Înaltei Curţi cere Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, care, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, a înaintat Curţii Constituţionale o adresă prin care preciza că MAI nu-şi poate asuma numărul de alegători.

“Rus Ioan: Luni cred că vor fi două hârtii! Nu ştiu exact. Mă mai văd cu premierul şi cu…dar aşa se profilează.

Dobre Victor Paul: Aţi apucat să vorbiţi cu el?

Rus Ioan: Da, am vorbit, dar ei vor, în primul rând vor să fie minus 1.600 de aia, ori…aşa ceva nu…i-am spus că nu sunt, fizic şi nu sunt dispus la niciun fel de…nimic şi atunci nu cred că va fi altă soluţie!

Dobre Victor Paul: Îhî.

Rus Ioan: Deci, ei ţin, neapărat, să fie aşa, deci să fie…să se demonstreze faptul că nu…că ăla e valid şi că majoritatea, cvorumul, e ăsta şi noi trebuie să facem cvorumul ăla. Punct. Păi, de unde…să-l facem?

Dobre Victor Paul: Îhî.

Rus Ioan: Că sunt unii care zic că aşa este şi că noi ne opunem sau eu mă opun, că-s omul preşedintelui şi dumneata te-ai convertit. Am zis: Măi, deci, e în regulă, numai că voi vreţi să ne învăţaţi…ce? Că suntem tâmpiţi amândoi, eu şi cu omul ăla! Om fi proşti, dar chiar tâmpiţi nu suntem! Am băgat şi noi de seamă câţi sunt, cum sunt, iar eu nu semnez niciun singur om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nicio împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care…Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie!

Dobre Victor Paul: Acum nu ştiu ce să fac, să-i dau şi eu un telefon să-i spun? Nici nu ştiu cum e mai bine!

Rus Ioan: Poţi să-i dai un telefon. Eu i-am spus: Măi, gândeşte-te… nu ştiu ce, mâine seară ajung la capitală, luni dimineaţă sunt acolo şi, dacă chiar există această posibilitate eu nu am nicio…chiar nu am nicio problemă. Asta e, înţeleg că e un imperativ major care voi ziceţi că poate fi susţinut, noi zicem, în tâmpenia noastră că nu poate, deci, tâmpenia noastră nu are cu ce să vă încurce!

Dobre Victor Paul: Atunci, zic aşa, trec eu mâine pe acolo, înainte de a pleca, scriu ce a am de scris şi o las la dumneavoastră şi o găsiţi de dimineaţă.”

Dobre a fost sfătuit de un apropiat să iasă din ”grupul infracțional”. Demisia a fost decisă de Ponta și Antonescu

Victor Paul Dobre

Dobre a vorbit pe 3 august cu ministrul de Interne, Ioan Rus, pe care l-a informat încă de atunci că premierul Victor Ponta și președintele interimar, Crin Antonescu, au hotărât ca el să demisioneze din funcția de ministru delegat pentru administrație.

Dobre a demisionat, în cele din urmă, odată cu Rus, pe 6 august, la trei zile după discuție.

Procurorii susțin că prin demisie Dobre ar fi încercat să inducă ideea că a refuzat să comită infracțiuni.

Dobre ”a cunoscut de la momentul luării rezoluţiei infracţionale şi transmiterii documentului, care nu era îndeplinit conform prevederilor legale, consecinţa faptelor sale, fapte care au condus în final la determinarea ministrului Administraţiei şi Internelor să demisioneze”, susțin procurorii, potrivit Mediafax.

”Pentru a minimaliza faptele sale, a decis să demisioneze şi să afirme că a demisionat întrucât nu a dorit să comită fapte penale”, notează procurorii în referat.

Dobre Victor Paul: Vă salut! Domnule ministru, nu vreau să vă stric seara, dar am înţeles că preşedintele şi cu premierul s-au înţeles să demisionez. Asta e viaţa!

Domn: Eu nu ştiu despre aşa ceva.(!!!)

Dobre Victor Paul: Aşa mi-a spus domnul Chiţoiu. A fost o videoconferinţă la PNL, eu eram pe drum. M-au atacat oameni importanţi cum e domnul Fenechiu şi când am întrebat mi s-a spus că aşa s-a înţeles Preşedintele cu Ponta. Nu am nicio problemă.

Domn: De ce?

Dobre Victor Paul: Nu ştiu. Că am semnat că sunt 18.300.000 pe liste. Ceea ce… aşa este, dar aia e o altă problemă”, potrivit discuţiei interceptate în 3 august.

Relu Fenechiu

De asemenea, ministrul se plânge că șefii săi politici vor să dea o ordonanță prin care să fie scoși din listele electorale permanente românii cu domiciliul în străinătate.

De remarcat că în aceeași zi Guvernul a dat un comunicat de presă prin care se arăta că, potrivit Legii 35/2008, privind alegerea parlamentarilor, sunt scoși din cvorum românii din străinătate.

În discuție, Vlad l-a sfătuit pe Dobre să împreună din ”acest grup infracțional”.

“Vlad: Da, Victor!

Dobre Victor Paul: Salut! Azi, cât eram pe drum, a fost o video-conferinţă a înaltei conduceri cu filialele.

Vlad: Am auzit, da.

Dobre Victor Paul: Crin l-a re-mandatat pe Daniel. Vela, ăla de la Prahova şi Fenechiu m-au făcut zob: că n-am semnat, că nu am făcut, că nu ştiu ce.

Vlad: În teleconferinţă?! În video-conferinţă?

Dobre Victor Paul: În video-conferinţă, da.

Vlad: Cretini!

Dobre Victor Paul: Am vorbit cu Chiţoiu. Zic: «Daniele, ce ştii?» Zice: «Ştii că Crin şi cu Ponta au hotărât că e mai bine, nu ştiu ce». Zic: «Bine.» Deci, eu cred că până duminică îmi dau demisia şi îmi văd de concediu.

Vlad: Mamă-mamă!

Dobre Victor Paul: Treaba lor ce vor face!

Vlad: Ce să zic?!

Dobre Victor Paul: Îţi spun eu ce vor: vor să dea ordonanţe, să facă o nebunie întreagă.

Vlad: Nu pot să cred!

Dobre Victor Paul: Da, da! Să facă o ordonanţă, să nu voteze ăia de afară, să-i scoată de pe liste, o nebunie întreagă.

Vlad: Victore, hai să vedem dacă nu ne dăm demisia de tot! Pe bune!

Dobre Victor Paul: Cum?

Vlad: Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!”.

Vlad: Am auzit, da.

Funcționari MAI: Doamne, Dumnezeule! Nu știu cum au murit într-o lună 40.000 de alegători în Gorj. Rămâne premierul fără votanți

Într-o altă interceptare telefonică, doi funcționari ai MAI vorbesc despre faptul că anumite cerințe politice privind scoaterea din cvorum a românilor cu domiciliul din străinătate sunt ilegale.

În acest context, ei se miră că subprefectul de Gorj, Sorin Gabriel Arjoca, a comunicat că numai în județul cu 400.000 de locuitori au murit 40.000 de alegători în luna referendumului.

Ironic, unul dintre cei doi funcționari spune că în ritmul acesta va rămâne fără alegători premierul Victor Ponta, care este deputat ales într-un colegiu gorjean.

Astfel, în ziua de 6 august 2012, la ora 17.45, are loc o discuţie între funcţionarii cu atribuţii în gestionarea acestor date:

DOMN: Da. Şi astăzi vorbesc ăştia pe la…că oamenii s-au pus pe treabă. Acum: unii nu vor, spun că e ilegală, că nu au competenţă.

DOAMNĂ: Ce anume?

DOMN: Să, mă rog, să cureţe, nu ştiu, să actualizeze, să nu ştiu ce! Să ciocăne, să actualizeze, să bla bla bla. Alţii, spun că deja s-au apucat şi au găsit vreo 40.000 morţi dar de atunci încoace, niciunii…

DOAMNĂ: 40.000 unde? La nivel de ce?

DOMN: La Gorj, la Gorj, subprefectul de Gorj.

DOAMNĂ: Că a găsit?

DOMN: Da, sau în perioada de după s-au înregistrat 40.000 de decese dar nu erau prinse, dar nu erau astea în, nu făceau parte din listele electorale.

DOAMNĂ: În perioada de după ce?

DOMN: De după referendum. Nu ştiu cum au murit într-o lună 40.000 la Gorj!

DOAMNĂ: S-au înregistrat 40.000 de morţi în Gorj?

DOMN: Da mă, da, da, da!

DOAMNĂ: Doamne iartă-mă, Dumnezeule!

DOMN: Pe de-o parte spunea că ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puţini olteni! Acesta e judeţul lui Ponta, Gorjul.

DOAMNĂ: Cum să fie măi 40.000 dacă la nivel de ţară zicea Doina că sunt 200 şi ceva de mii de morţi pe an?

DOMN: Da măi, da. De asta îţi spun că oamenii vorbesc vrute şi nevrute şi tot felul de…

DOAMNĂ: Poate 4.000 nu 40.000.

DOMN: Nu, nu.

DOAMNĂ: Nici 4.000 nu cred că s-au înregistrat!

DOMN: Îţi dai seama. Într-o lună, na! Sau nici o lună.

DOAMNĂ: Care o lună, măi?

DOMN: Da.

DOAMNĂ: Care o lună? De pe…când s-a, când a îngheţat baza?

DOMN: Pe 23.

DOAMNĂ: Păi eu nu ştiu că nu am fost aici dar… pe 23. Păi de pe 23 şi până acum? Sunt 10 zile! Mor pe capete, în jumătate de an se duce tot judeţul Gorj.

DOMN: Da. Rămâne domnul premier fără…

DOAMNĂ: Nu jumătate de an dar cât are? Are 400.000 judeţul? Îţi spun eu, în 10 zile se duce! Doamne, iartă-mă! Cum poate să vorbească…

DOMN: Mda. Oricum, ăştia nu erau înscrişi în listele electorale. Cică pot fi abateri, abateri foarte, nesemnificative, de 2,3 persoane, ştii?

DOAMNĂ: Păi pot fi, pot fi, normal că pot fi, dar 1, 2, 3, 5, singulare, nicidecum să afecteze lista, adică cifra. Şi nici ce s-a întâmplat, mă rog, să nu valideze din cauza asta. Că nu se pune problema.

DOMN: Ideea e în felul următor: că până la urmă problema ar fi aşa, cum o văd eu: deci, tu spui că CRDSI nu sunt.

DOAMNĂ: Nu.

DOMN: În schimb sunt cei care au plecat la muncă.

DOAMNĂ: Dar sunt!

DOMN: Ăia clar că sunt! Inclusiv moldo, ştii?

DOAMNĂ: Şi trebuie să fie.

DOMN: Exact. Ei, acolo e bătaia peştelui că domne…

DOAMNĂ: Să se bată cine o vrea dar nu cu noi!

DOMN: N-ar trebui să fie! Ultima declaraţie aparţine proaspătului ministru pentru relaţia cu Guvernul şi Parlamentul…Guvernului cu Parlamentul!

DOAMNĂ: Cine, Dan Şova?

DOMN: Da. Că citat, coroborat, na, ca domnul avocat a citat din nou Cod Civil, că o persoană a şi spus: 87 alin. 2, sau mă rog, nu mai ştiu. Aşa, din noul Cod Civil coroborat cu 2200 nu ştiu cum. Acela pe extra…ăla la coada Codului.

DOAMNĂ: Fii atent, fii atent că de 2200 şi ceva mi-a zis ceva Peţu.

DOMN: Articolul 2272, parcă.

DOAMNĂ: Da măi, mi-a zis ceva cu reşedinţa…

DOMN: Exact! Exact! Exact asta, păi da, nu ştiai că…

DOAMNĂ: Peţu mi-a zis că…ea zice: am făcut nişte observaţii şi ţi-am trimis ca să ai în vedere.

DOMN: Da. Cu alte cuvinte, cei care … ei, pe ce criterii stabileşti tu că, aia cu moldo e clar, cu sectorul 3 e în regulă. Dar cu toţi ceilalţi, cum?

DOAMNĂ: Danu, Danu, Danu, hai. Pe cuvântul meu, nici nu vreau să mă gândesc. Să hotărască cine are de hotărât ! Nu noi hotărâm treaba asta, da? Să hotărască. Din punctul meu de vedere, tot ce este cetăţean român are drept de vot inclusiv că e acolo, că e dincolo. Că e aici şi e plecat acolo de 5 ani, de 10 ani. Şi-a păstrat cetăţenia română?

DOMN: Nu, nu, nu, ştii care e ideea?

DOAMNĂ: Are dreptul!

DOMN: Ideea este că n-ar, că nu. Nu-i retrage nimeni dreptul de vot. El poate să voteze însă nu ar trebui să fie pe lista electorală de la secţia de votare x din România.

DOAMNĂ: Extraordinar, dar unde să fie? Dar unde să fie?

DOMN: Asta te întreb şi eu. Unde îl, cum îl socoteşti? De exemplu…

DOAMNĂ: Nu dar, nu, nu, nu, nu ştiu dacă discută ei aşa, nu ştiu ce or discuta, că eu nu am auzit astăzi, dar, când am discutat, deci, eu vreau să îţi spun că eu de abia săptămâna trecută am aflat că ăştia, CRDS-ul de fapt nu sunt pe nicio listă. Şi explica Laura de ce. Pentru că ei au domiciliul în străinătate şi nu poate să îi treacă pe o listă. Ei votează pe listele alea de…pe liste, îi trece pe lista suplimentară.

DOMN: Da, da.

DOAMNĂ: Că nu are unde să îi arondeze.

DOAMNĂ: …deci fii atent! Pe mine nu mă interesează. Eu sunt de acord cu tine. Reşedinţa obişnuită, reşedinţa principală, dar e tot ce, aici nu punem problema de reşedinţă ci punem problema de cetăţenie. E cetăţean român, are, nene, dreptul să voteze! Să mă lase dracu în pace!”, notează procurorii în referatul citat.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.8.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Consiliul de Securitate al ONU a respins un proiect de rezoluţie al SUA care viza prelungirea embargoului privind armele în Iran

Iulian Soare

Consiliul de Securitate al ONU a respins, vineri, un proiect de rezoluţie al SUA care viza prelungirea embargoului asupra vânzărilor de arme către Iran, care… Mai mult

Europa

VIDEO/ Mii se manifestanți s-au adunat din nou la Minsk pentru a protesta împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukaşenko

Iulian Soare

Mii de manifestanţi s-au adunat din nou în capitala belarusă Minsk, sâmbătă, pentru a protesta împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează presa internațională. Oamenii au… Mai mult

Stiri

USR și PLUS au fuzionat

Razvan Diaconu

Delegaţii USR şi ai PLUS au adoptat sâmbătă, într-un Congres desfăşurat online, protocolul de fuziune a celor două partide. Partidul se va numi „USR PLUS”.… Mai mult

Stiri

VIDEO/ Klaus Iohannis: Vom continua demersurile pentru sporirea prezenţei aliaţilor în structurile NATO de pe teritoriul României

Alexandra Pele

România şi-a consolidat în ultimii ani statutul de aliat şi actor regional care participă activ la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale, a declarat președintele Klaus… Mai mult

Stiri

Fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru digitalizarea microîntreprinderilor și a IMM-urilor

Vladimir Ionescu

Programul Naţional de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, va beneficia de fonduri în valoare de 150 de… Mai mult

Europa

SUA au semnat sâmbătă un acord de intensificare a cooperării militare cu Polonia

Vladimir Ionescu

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo (foto), a semnat sâmbătă un acord de intensificare a cooperării militare între Statele Unite şi Polonia care prevede suplimentarea… Mai mult

Stiri

Opinia Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară: Scenariul revizuit este mai realist, dar există riscuri ca deficitul să depășească proiecția Guvernului

Alexandra Pele

Consiliul Fiscal apreciază că scenariul macroeconomic revizuit al Guvernului este mai realist față de cel anterior, dar s-ar putea dovedi mai optimist în contextul ultimelor… Mai mult