Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a fost audiat ca martor, luni, aproximativ o oră, la Parchetul General, în dosarul legat de listele electorale de la referendum, sugerând că a fost forțat să demisioneze.
În context, el a spus ironic despre președintele interimar, Crin Antonescu, și președintele suspendat, Traian Băsescu, că sunt ”fete mari” și nu au făcut presiuni asupra sa.
”Faptele arată că eu sunt în uşa Parchetului, nu la vreun restaurant şi că am fost demisionat. Deci înseamnă că nimeni nu a făcut nicio presiune asupra mea şi îmi cer scuze public acestor doi politicieni de anvergură, fete mari în România, că nu m-au presat în niciun fel”, a afirmat Rus.
Fostul ministru social-democrat a amintit despre declarațiile televizate ale lui Antonescu și Băsescu în privința sa.
”Nu s-au făcut presiuni, domnul preşedinte interimar Crin Antonescu nu m-a sunat niciodată nici să modific liste în plus sau în minus, nici să fac altceva. A spus doar la televizor că sunt mincinos şi că am de ascuns ceva. Președintele suspendat Traian Băsescu, la rândul său, nu m-a sunat niciodată să modific nicio listă nici în dreapta, nici în stânga. Mi-a explicat doar la televizor, din uşa garajului, cum îi cu puşcăria, cu organizatorii”, a mai spus Ioan Rus.
De asemenea, el a spus că și-a dorit ca Băsescu să fie demis la referendum, însă în mod legal.
”Eu am votat DA la referendum, deci mi-am dorit să plece Traian Băsescu pentru că îl consider vinovat pentru multe din eşecurile noastre din ultimii ani, dar mi-am dorit acest lucru, ca membru al Guvernului unei ţări membre NATO şi a Uniunii Europene. Mi-am dorit ca acest lucru să se întâmple exclusiv în cadrul constituţional şi legal existent azi în România”, a spus Rus.
Totodată, el a negat acuzațiile aduse de politicieni USL, care susțineau că Rus știa că îi este interceptată convorbirea telefonică.
”Cât poţi să fii de prost să crezi aşa ceva?! Cât poţi să fii de prost, şi prostia are o limită!”, a exclamat fostul ministru.
După audieri, Ioan Rus a arătat că listele electorale prezentate de MAI ar fi putut conține erori, însă de ordinul a numai câteva sute de persoane în plus, decedați care nu au apucat să fie scoși din înscrisurile pentru referendum.
”Dacă colegii mei ar fi trimis o adresă că-s 18,318 (milioane) punct, s-ar fi găsit cineva să spună că mai sunt 100 de morţi şi 300 de răniţi şi am dezinformat Curtea. Dacă am pus virgulă şi am mai completat cu anumite date, am ajuns la Parchet pentru treaba aceasta. Cred că oricum eram pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet”, a susținut fostul ministru.
În dosarul referendumului, Parchetul a cerut Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale pentru fostul ministru delegat al Administrației, Victor Paul Dobre, privind o adresă transmisă de MAI Curții Constituționale, potrivit căreia listele electorale de la referendum ar putea fi inexacte.
În același dosar este urmărit penal secretarul de stat din MAI Nicolae Căbulea, precum și directorul Serviciului de evidență a persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu.