vineri

26 aprilie, 2024

27 aprilie, 2014

Managerul, Vitalie Stan, şi doi medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri au fost arestaţi preventiv, duminică, în dosarul operaţiilor estetice decontate ilegal la Casa de Asigurări.

Ceilalţi doi medici arestaţi preventiv sunt şeful Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, şi medicul Elena Cristina Isac.

Instanţa Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB) a mai decis duminică cercetarea sub control judiciar a celorlalte cadre medicale acuzate în dosar: Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Aurelia Isac.


Cei nouă medici de la Spitalul de Arşi şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti.

Potrivit anchetatorilor, medicii încasau mite cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în unele cazuri, pe baza unor diagnisticelor false, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) deconta aproape 5.000 de lei pentru fiecare operaţie.

Angajaţii implicaţi în dosar, printre care şi 16 medici, internau cu diagnostic fals persoane venite în realitate pentru operaţii estetice – liposucţii, vaginoplastii, implant mamar, implant fesier, care nu se decontează de către casele de asigurări.

Clienţii erau racolaţi prin anunţuri postate pe internet sau la recomandarea altor pacienţi care au suportat operaţii similare.


Intervenţiile estetice erau efectuate atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, cât şi în cadrul unor clinici private.

„În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau suspecţii, se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale”, potrivit procurorilor.

Pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

„În cazul în care raportările erau validate de către CASMB şi SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921,83 lei pentru fiecare intervenţie medicală. Pentru ”serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenţia chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro şi 3.400 euro, în funcţie de tipul intervenţiei, acestea fiind împărţite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenţie, medicul secundar de intervenţie şi medicul anestezist)”, au mai spus anchetatorii.

În acest dosar sunt urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual. Cercetările vizează 16 medici din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, o asistentă medicală şi nouă pacienţi, conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: