joi

25 aprilie, 2024

8 octombrie, 2014

Grupul Lukoil va lua decizia de a închide definitiv rafinăria Petrotel Ploiești dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile și pe patrimoniul companiei, a declarat miercuri, la Ploiești, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreședintele grupului Lukoil, citat de Agerpres.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a precizat miercuri că deciziile luate în cazul S.C. Petrotel Lukoil SA (de ridicare parţială a măsurilor asiguratorii) au rezultat în urma discuţiilor cu reprezentanţii conducerii societăţii şi “nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic”.

Tot miercuri, şeful CSM, Adrian Bordea, a afirmat că “nu are probe” pentru a afirma că intervenţia premierului a fost o intervenţie în justiţie şi că n-a văzut declaraţiile acestuia.


Cu două zile în urmă, după ce procurorii puseseră sechestrul, premierul Victor Ponta declarase : „Îmi exprim speranța ca, fără a interfera în activitatea suverană și independentă a procurorului, să avem grijă, că e vorba de 3.500 de oameni și e vorba despre niște interese de funcționare a altor companii extrem de importante și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală. Să indisponibilizezi conducte, bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde, și nici rafinăria nu o mutau mâine din România” (subl. red.).

Potrivit Codului de Procedură Penală, procurorul este obligat să instituie sechestru asigurător pe bunuri pentru ca statul să fie sigur că poate recupera un prejudiciu creat.

Măsura sechestrului putea fi evitată în cazul Lukoil dacă reprezentanţii companiei ar fi fost dispuşi să obţină şi să prezinte o scrisoare de garanţie bancară pentru prejudiciul estimat (230 milioane de euro).

Situaţia economico-socială a Lukoil

Potrivit datelor deţinute de Ministerul Finanţelor, cifra de afaceri a Lukoil SA a crescut constant în ultimii 6 ani. Compania a raportat pierderi grele între 2008 şi 2013.


De remarcat inclusiv numărul angajaţilor declaraţi de companie anul trecut: 468.

Datele sintetice în tabelul de mai jos (sumele exprimate în lei) :

Sursa Ministerul Finanţelor. CLICK pentru mărire

Acţionariatul Lukoil România este compus din: Lukoil Europe Holdings B.V.- Olanda(99,9999975% ) şi Lukoil International GmbH (0,0000025%).

Potrivit RUSTOCK.com, principalii acţionari ai Lukoil Oil Company sunt: National Settlement Depository (92.04%), Garant Specialized Depository Company Ltd. (2.90%) şi JSC „URALSIB” (1.48%).

Acuzații similare – la filiala din Bulgaria

Lukoil s-a confruntat cu acuzaţii similare în Bulgaria, anul trecut, unde Autoritatea Vamală a constatat că dispozitivele instalate pentru contorizarea fluxurilor de materii prime şi produse finite nu transmit datele corespunzătoare în sistemul informatic al Vămii.

În urma unor controale ale autorităţilor s-a mai constatat o discrepanță între cifrele înregistrate în contabilitatea Lukoil și cantitatea de combustibil depozitată.

Împotriva companiei ruse s-a dictat măsura suspendării temporare a autorizaţiei de funcţionare.

La fel ca în România, în favoarea Lukoil s-a pronunţat ambasadorul Rusiei, iar compania a acuzat autorităţile bulgare de hărţuire.

La fel ca în România, compania şi-a reluat la scurt timp activitatea. Ancheta autorităţilor de la Sofia nu este finalizată.

Comunicatul Parchetul Curţii de Apel Ploieşti

“În contextul creat în ultimele zile în care o parte a presei a lansat afirmaţii ce nu corespund realităţii şi care sunt de natură să arunce în derizoriu munca procurorului şi să afecteze imaginea de ansamblu a activităţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ne simţim datori să precizăm următoarele aspecte în legătură cu dosarul nr. 254/P/2014: procurorii nu au ridicat în totalitate măsurile asigurătorii, ci le-au extins asupra altor bunuri, astfel încât să fie garantată în perspectivă acoperirea prejudiciului; ridicarea sechestrului asupra contului a fost parţială şi a avut la bază dorinţa de a nu afecta salariaţii S.C. Petrotel Lukoil SA Ploiesti; pe de altă parte s-a urmărit să se permită continuarea activităţii societăţii astfel încât o parte a profitului obţinut să fie consemnat pentru acoperirea prejudiciului; – aceste demersuri au rezultat ca fiind necesare din discuţiile purtate cu reprezentanţii societăţii cercetate şi nu urmare unor declaraţii cu caracter public făcute de persoane din spaţiul politic; – în cursul acestor discuţii desfăşurate, în limitele şi în condiţiile legii, au fost identificate modalităţi alternative de instituire a măsurilor asiguratorii care să evite consecinţe sociale şi economice nedorite”, se arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

Instituţia subliniază că integritatea şi probitatea procurorilor, curajul acestora “nu sunt şi nu vor fi afectate în nici un caz de nici un fel de declaraţii venite din zona politicului sau din presă şi rezultă cu prisosinţă din complexitatea cauzelor instrumentate, cel puţin în ultimul an, de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”.

Percheziţii la Petrotel Lukoil

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei, după ce procurorii au făcut percheziţii, săptămâna trecută, la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti.

Prejudiciul estimat este de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Marţi dimineaţă, după declaraţiile lui Victor Ponta şi după ce conducerea fabricii şi reprezentanţii angajaţilor i-au scris premierului cerându-i sprijinul, Parchetul a anunţat ridicarea sechestrului asigurator, dar şi faptul că directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: