Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost trimis luni în judecată pentru trafic de influenţă în dosarul în care este acuzat că a primit 250.000 de euro de la familia lui Sandu Anghel, pentru a interveni pe lângă magistraţi, şi a obţine o pedeapsă mai blândă pentru cel cunoscut sub porecla „Bercea Mondial”.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Constanţa.
În acest caz mai este inculpat şi Marian Căpăţînă, fost preşedinte PDL Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, care ar fi primit, în acelaşi scop, 350.000 de euro.
„Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o situație favorabilă pentru tatăl denunțătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățînă Marian Adrian în același scop”, menţionează comunicatul DNA care anunţă trimiterea dosarului în instanţă.
După condamnarea în primă instanţă a lui Sandu Anghel la opt ani şi nouă luni de închisoare pentru tentativă de omor calificat, Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă au încercat să restituie banii familiei Anghel: „După pronunțarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunțătorul și membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dați inculpaților.
În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian.
Deși cei doi inculpați au restituit o parte din banii primiți, aceștia l-au asigurat în continuare pe denunțător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenței în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.
Pe 20 mai, anul acesta, Sandu Anghel a fost condamnat definitiv la 8 ani şi 9 luni de închisoare, de către instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).