joi

11 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2015

incendiu colectivPartea din dosarul Colectiv care a ajuns joi la DNA se extinde și cercetările se desfășoară în ritm alert, fiind deja formulate mai multe acuzații care vizează cel puțin două instituții: Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Au început și audierile, iar vineri urmează să dea declarații nu numai patronii Club Colectiv, ci și funcționari publici și angajați ai firmelor implicate în acest accident.

Responsabilii din Primărie

În primul rând, procurorii acuză Primăria Sectorului 4 fiindcă a eliberat autorizația de funcționare în lipsa unui aviz de la pompieri, deși Legea pentru prevenirea incendiilor impune existența acestui document în cazul spațiilor de peste 200 de mp.

Deocamdată, s-a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu și fals intelectual, dar curând vor fi identificate persoanele din primărie cu atribuții de decizie și avizare care s-au ocupat de eliberarea autorizației de funcționare a Clubului Colectiv:


„Ca urmare a disjungerii (…) unei părți din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv și a declinării cu privire la săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența DNA, procurorii de la Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de mai multe fapte, presupus a fi săvârșite de persoane cu atribuții de decizie și avizare din Primăria Sectorului 4 București: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat și complicitate), fals intelectual (autorat și complicitate)„, se arată într-un comunicat al DNA.

Faptele:

  • SC Colectiv Club SRL este o unitate de alimentație publică situată în București, sector 4, de tip bar/club, având o suprafață totală de 425 metri pătrați, din care spațiu de servire 335 metri pătrați, pentru care la data de 14 ianuarie 2015 a fost eliberat acordul de funcționare cu numărul 3909, iar la aceeași dată, autorizația de funcționare numărul 369.
  • „Ambele acte au fost eliberate, deși nu există autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spații amenajate în clădiri având destinația de alimentație publică cu aria desfășurată egală sau mai mare cu 200 mp”, se precizează în comunicat.

Concluziile:

  • Acordul de funcționare și autorizația de funcționare nu puteau fi emise, întrucât încalcă în mod flagrant dispozițiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea pompierilor. „Prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale Primăriei sectorului 4 București, cu obținerea unui folos necuvenit pentru reprezentanții SC Colectiv Club SRL, care au putut desfășura activități de alimentație publică, obținând în primele șase luni ale anului 2015 un profit de 26.131 lei, conform evidențelor ANAF, fără îndeplinirea condițiilor legale de autorizare”, precizează DNA.
  • A fost pusă permanent în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a spectatorilor, dar și a persoanelor angajate, întrucât în spațiul respectiv s-au desfășurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane „în condiții vădite de insecuritate publică”.
  • Au fost afectate interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 București „ca instituție publică abilitată de lege să asigure desfășurarea în condiții de siguranță publică și cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului”.

Pentru stabilirea stării de fapt și a răspunderii celor implicați, procurorii anticorupție efectuează vineri ridicări de documente de la mai multe instituții publice situate în București și urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA.

Responsabilii de la ISU

Pe lângă aceasta, procurorii de la Secția militară a DNA s-au autosesizat după dezvăluirile făcute în presă și verifică dacă nu cumva se fac vinovați și unii angajați ai ISU București – Ilfov, care ar fi verificat de mai multe ori clubul dar nu au constatat lipsa avizului pe care ei ar fi trebuit să-l elibereze.

„Sunt indicii și date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viață și integritatea corporală a peste 180 persoane și s-a realizat un folos necuvenit administratorilor clubului Colectiv, constând în permiterea funcționării acestuia în afara cadrului legal și obținerea de venituri patrimoniale din activitățile desfășurate în aceste condiții. Sesizarea din oficiu cu referire la această ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta clubului Colectiv, a avut drept consecință decesul a 32 persoane și rănirea gravă a peste 140 persoane, precum și datele și informațiile apărute în spațiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. și ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competență pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu”, se mai arată în comunicatul DNA.

Audieri și documente ridicate de la mai multe instituții


Procurorii DNA ridică vineri documente de la Primăria Sectorului 4, de la Administrația financiară și de la ISU București în dosarul în care anchetează modalitatea de emitere a autorizației de funcționare pentru clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Dimineață a fost adus din arest Paul Gancea, unul dintre cei trei acționari ai clubului. El ar fi depus la ISU o cerere de obținere a avizului împotriva incendiilor.

Dosarul în care se cercetează acuzația de ucidere din culpă este investigat în continuare la Parchetul General, la DNA se află doar partea care implică acuzații de corupție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: