16 octombrie, 2017

Doctorul Ioan Lascăr –  fost șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din Spitalul Floreasca, unde se află barocamera achiziționată pentru marii arși și inaugurată de trei ori, dar nu a funcționat niciodată, a fost trimis luni în judecată. Acuzația este de abuz în funcție.

Alături de Ioan Lascăr mai sunt acuzați:

Radu Alexandru Macovei la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca)


Marina – Magdalena Gontaru – șef al biroului achiziții al aceluiași spital,

De asemenea, Aurel Cătălin Galea, administrator al Gemedica SRL, firma care a furnizat barocamera, precum și compania, sunt acuzați de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Aurel Cătălin Galea este prieten cu Sorin Oprescu, a fost partener de afaceri cu acesta și a sponsorizat toate campaniile electorale ale fostului primar general al Bucureștiului.

Prejudiciul din acest dosar este de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:

  • 4.791.431 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi
  • 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).

Secția pentru arși de la Floareasca, unde se află barocamera, a fost inaugurată de trei ori, prima dată în 2010, când a fost construită clădirea, cu fondurile Primăriei Sectorului 1.

A urmat evenimentul din aprilie 2015, la care fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a tăiat panglica unității în prezența fostului primar Andrei Chiliman.

A treia oară a fost inaugurată în 2016, tot în prezența presei. A doua zi după ceremonie, fostul ministru Patriciu Achimaș Cadariu a găsit unitatea închisă și fără medici, motiv pentru care l-a demis pe directorul Spitalului Floreasca, Radu Alexandru Macovei.

Cronologia afacerii 

  • Referatul de necesitate pentru cumpărarea aparaturii a fost întocmit pe 23 aprilie 2013, dată la care a fost făcută și nota cu estimarea valorii celor 54 de chipamente. Ministerul Sănătății a acordat din fonduri proprii, pe 2 aprilie 2013, 8,9 milioane de lei.
  • Valoarea celor 54 de echipamente a fost stabilită la pachet – minim 26,130 de milioane de lei și maximum 38,037 milioane – și nu pe fiecare apartură în parte, ceea ce ar fi putut duce la participarea mai multor firme.
  • Licitația a fost câștigată (în iunie 2013) de firma Gemedica SRL, singura participantă, cu o valoare de 38,935 de milioane de lei fără TVA. Rise Project a scris de mai multe ori despre legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu. „Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige, cea care operează clinicile Academica, scria anul trecut Rise Project.
  • Aparatura a fost plătită deși nu s-a respectat acordul-cadru, care preciza că obiectul contractului este nu doar livrarea respectivelor echipamente, ci și instalarea, punerea în funcțiune și trainingul pentru acestea.
  • Contractul subsecvent pentru Barocameră (3,4 milioane de lei) a fost semnat pe 27 noiembrie 2013, iar plata s-a făcut prin OP nr. 5133 din 13 decembrie 2013, dar ea nu funcționează nici acum. La vremea respectivă era singura din România.
  • Perioada de garanție a expirat pentru toate echipamentele, până în iunie 2014.
  • Barocamera nu a funcționat niciodată. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a dezvăluit anul trecut că aceasta nici nu era pentru marii arși, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: