sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 februarie, 2017

Sursă foto: facebook.com/casedeepoca

Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române fac cercetări într-un dosar ce vizează efectuarea unor lucrări neautorizate la Biserica Adormirea Sfintei Ana – Batiștei din București.

Clădirea este monument istoric de clasă A, adică de interes național.

Lucrările neautorizate au constat în montarea a două centrale termice și a trei aparate de aer condiționat, ceea ce a dus la distrugerea picturii murale de pe pereții interiori ai bisericii.


Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, iar acuzațiile sunt de distrugere și executarea de lucrări fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor legale:

„Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române efectuează cercetări în cadrul unui dosar ce vizează efectuarea unor lucrări neautorizate la o biserică din București, monument istoric de clasă A, de valoare națională și universală, înscris în Lista Monumentelor Istorice. (…)

Polițiștii s-au autosesizat ca urmare a unui control efectuat împreună cu reprezentanți ai Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural a Municipiului București.

Lucrările neautorizate au constat în montarea a două centrale termice și amplasarea, cu sprijinire pe perete, a conductelor, precum și a trei aparate de aer condiționat, fiind perforate perimetral ferestrele pentru traversarea conductelor.


Din cercetări a reieșit că aceste operațiuni au cauzat distrugerea picturii murale de pe pereții interiori în zonele în care au fost amplasate echipamentele„, se arată în comunicatul Poliției.

Biserica, reprezentativă pentru a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, se află în zona centrală a Bucureștiului, în apropierea Hotelului Intercontinental şi a Ambasadei SUA, pe str. Batiştei, nr. 21, Sectorul 2.

A fost reconstruită în 1763, de către Manciu, vătaf de măcelari, și alți mahalagii, pe locul unde se afla înainte o biserică de lemn.

Nu este prima dată când modernizarea bisericii afectează pictura

Biserica Adormirea Sfintei Ana – Batiștei a mai trecut prin intervenții care au afectat picturile inițiale, așa cum menționa preotul George I. Negulescu, slujitor al bisericii Batiştei între 1904-1937:

„Reparaţia de la 1883 a astupat pridvorul, a stricat brâiele cu totul, a astupat absidele şi a stricat şi forma turlelor.

Tot nemeş­terii de la 1883 au stricat şi ferestrele frumos încadrate în tocuri de piatră sculptate şi au des­chis nişte ferestre mari, prea mari în comparaţie cu înălţimea zidurilor, tăind chiar din bolţi, au stricat stâlpii interiori ce despărţeau pronaosul de naos, au stricat palamarul din pronaos în care se suiau în timpul slujbei femeile; şi fiind­că nu le mai plăcea chipul sfinţilor cu uitătură aspră la prostia omenească şi supţi de ajunare ca să fie pildă îmbuibaţilor, au pus un nemeş­ter zugrav şi a croit chipuri de sfinţi mucenici şi muceniţe cu haine căzute în falduri.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: