sâmbătă

22 iunie, 2024

20 mai, 2019

Cresc îngrijorările privind un posibil conflict între Statele Unite şi Iran, după ce preşedintele  Donald Trump a ameninţat duminică Teheranul, într-un mesaj publicat pe Twitter. „Dacă Iranul vrea o luptă, acela va fi sfârşitul oficial al Iranului. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite”, a transmis Donald Trump.

Mesajul preşedintelui american vine în contextul amplificării tensiunilor dintre cele două state.

SUA au impus sancţiuni economice suplimentare împotriva Iranului şi a crescut prezenţa militară din regiune. Preşedintele american a acuzat Iranul că reprezintă o ameninţare pentru trupele şi interesele Statelor Unite


Administraţia de la Teheran a descris acţiunile Statelor Unite drept „un război psihologic” şi „un joc politic”.

Ministru: Arabia Saudită doreşte să evite izbucnirea unui război, dar decizia îi revine Iranului

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, a transmis că Arabia Saudită doreşte să evite izbucnirea unui război în regiune, dar este pregătită să răspundă tuturor atacurilor venite din partea Iranului, scrie Mediafax.

„Regatul Arabiei Saudite nu doreşte izbucnirea unui război în regiune, nu asta căutăm”, a declarat Adel al-Jubeir în cadrul unei conferinţe de presă.

„Vom face tot posibilul să evităm acest lucru, dar afirmăm faptul că în cazul în care cealaltă parte (Iranul, n.red.) alege un război, regatul va răspunde cu forţă şi determinare, se va apăra şi îşi va apăra interesele”, a adăugat ministrul de Externe.


Regele Salman al Arabiei Saudite a invitat duminică liderii din Golf şi ai Ligii Arabe să convoace la Mecca, pe 30 mai, o reuniune de urgenţă, în cadrul căreia să discute implicaţiile atacurilor asupra unor instalaţii petroliere din Arabia Saudită, incident atribuit Iranului.

„Condiţiile critice actuale necesită o poziţie unificată a Ligii Arabe şi a ţărilor din Golful Persic faţă de provocările şi riscurile întâmpinate”, a anunţat într-un comunicat Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite.

Două instalaţii petroliere din Arabia Saudită au fost vizate marţi de un atac cu drone. Adjunctul ministrului saudit al Apărării a acuzat Iranul, joi, pentru ordonarea atacului, care ulterior a fost revendicat de rebelii huthi din Yemen.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: