marți

16 iulie, 2024

25 august, 2019

Preşedintele american, Donald Trump, a negociat la reuniunea G7 de la Biarritz două acorduri comerciale importante – cel cu Marea Britane, ce va fi finalizat după Brexit, și cel cu Japonia, în cazul căruia se speră ca discuțiile să se încheie în luna septembrie.

Regatul Unit va avea un acord comercial important cu SUA după Brexit, a declarat duminică, la Biarritz, preşedintele american, după dejunul cu premierul britanic Boris Johnson. A fost prima întâlnire dintre cei doi după ce Boris Johnson a devenit premier.


″Este omul de care e nevoie pentru această funcţie″⁣, a spus Trump referindu-se la Boris Johnson, și exprimându-și speranța că negocierile cu Londra se vor desfăşura ″destul de rapid″⁣. Liderul de la Casa Albă a promis că acordul cu britanicii va fi ″⁣unul foarte mare, mai mare decât a fost vreodată″⁣.

La rândul său, şeful executivului britanic a insistat că SUA trebuie să accepte un compromis și a precizat că unele sectoare, precum NHS (sistemul public de sănătate britanic) nu vor fi în niciun caz cuprinse în acord.

„Vom încheia un acord fantastic”, a spus Boris Johnson, după care a făcut o pauză, s-a uitat la Donald Trump și a continuat: „… după ce vom înlătura obstacolele aflate în calea nostră”, relatează The Financial Times⁣.

El a menţionat că Londra susţine ″pacea comercială″⁣ şi nu este în favoarea suplimentării tarifelor. ″⁣Îl felicit pe preşedinte pentru tot ce realizează economia americană, este fantastic să vedem acest lucru″⁣, a spus Boris Johnson.

Acordul comercial SUA – Japonia, decis la summitul G7


Tot duminică, Donald Trump urmează să discute la Biarritz și cu premierul japonez Shinzo Abe, pentru discutarea acordului comercial negociat de mai mult de cinci luni de către echipele de experți ale celor două state.

Donald Trump a afirmat că SUA sunt “foarte aproape” să încheie un acord comercial “important” cu Japonia, iar potrivit presei nipone, principalii negociatori ai celor două părţi au căzut vineri de acord, la Washington, asupra liniilor principale. Acordul ar urma să satisfacă partea americană în privința dezechilibrului comercial înregistrat de SUA în relaţia cu Japonia, dezechilibru criticat frecvent de Donald Trump.

“Am făcut progrese importante” a declarat sâmbătă negociatorul japonez pentru Comerţ, Toshimitsu Motegi, după trei zile de negocieri bilaterale cu reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer. “Aceste progrese vor fi confirmate la summitul G7″, a adăugat Toshimitsu Motegi.

Cele două părți au căzut de acord în special asupra unei reduceri a tarifelor vamale japoneze pentru carnea de vită şi de porc din SUA. La rândul său, Washingtonul va anula tarifele vamale pentru anumite produse industriale provenite din Japonia, însă nu şi pe cele care vizează automobilele japoneze, tarife ce vor fi menţinute pentru moment şi vor face obiectul unor discuţii ulterioare.

Cele două state speră să finalizeze un acord comercial în luna septembrie. Semnarea unui acord comercial cu Japonia ar fi o veste bună pentru Trump înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020, în condiţiile în care războiul comercial dintre SUA şi China s-a intensificat iar o rezolvare pare puţin probabilă în curând.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: