joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 martie, 2018

Preşedintele american Donald Trump a acceptat să se întâlnească, probabil în luna mai, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, cu care s-a angajat într-un agresiv schimb de replici după ce s-a instalat la putere, relatează AFP.

Locul şi data unei asemenea întâlniri între al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi liderul nord-coreean nu au fost precizate de Casa Albă.

Această răsturnare de situaţie are loc după doi ani de tensiuni extrem de puternice între Washington şi Phenian legate de programele nord-coreene nuclear şi balistic.


Într-o scurtă alocuţiune la West Wung, la Casa Albă, joi seara (ora locală), Chung Eui-yong, un consilier sud-coreean în domeniul Securităţii, a anunţat că președintele Trump a acceptat invitaţia la acest summit istoric.

Liderul nord-coreean ”şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a declarat el. ”Preşedintele Trump a apreciat darea de seamă şi a spus că se va întâlni cu Kim Jong-un până la sfârşitul lui mai, pentru a ajunge la o dezarmare nucleară permanentă”, a adăugat consilierul.

Donald Trump a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”progrese mari” în dosarul nord-coreean, insistând asupra faptului că cel mai puternic om de la Phenian a vorbit despre ”denuclearizare”, şi nu doar de o ”îngheţare” a activităţilor nucleare. ”Sancţiunile trebuie să rămână pe loc până se ajunge la un acord”, a adăugat el.

Un oficial american a precizat AFP că nu există nicio solicitare formală pentru întâlnirea celor 2 lideri, invitaţia fiind transmisă ”oral”.


Chung Eui-yong a precizat că Kim Jong-un s-a angajat să acţioneze în vederea ”denuclearizării” peninsulei coreene, ci a promis să se abţină ”de la orice nou test nuclear sau de rachetă” pe timpul eventualelor negocieri.

Premierul japonez Shinzo Abe a salutat vineri ”schimbarea din partea Coreei de Nord” şi anunţul unui summit Trump-Kim, pe care-l consideră drept ”rezultatul cooperării între Japonia şi Statele Unite şi între Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud, menit să menţină o presiune puternică împreună cu comunitatea internaţiomnală”.

”Nu există un schimb de politică din partea Japoniei şi Statelor Unite”, a adăugat el. ”Vom continua să exercităm o presiune maximă până când Coreea de Nord va lua măsuri concrete către o denuclearizare în mod perfect, verificabil şi ireversibil”.

Acest anunţ are loc în urma unei remarcabile destinderi care a început în peninsulă de la începutul anului, în perspectiva Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang.

După ce a discutat îndelung cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, Chung Eui-yong a dat asigurări că acesta din urmă este pregătit, de-acum, să acţioneze în dosarul arsenalului nuclear al Phenianului.

El a adăugat că nordul este pregătit de un ”dialog deschis” cu Statele Unite în vederea evocării dezarmării nucleare.

Nordul şi Sudul au decis, potrivit Seulului, să organizeze – la sfârşitul lui aprilie – al treilea summit intercoreean, după cele din 2000 şi 2007. Acest summit va avea loc în satul Panmunjom, în mijlocul Zonei Demilitarizate (DMZ). care împarte peninsula.

Preşedintele american a salutat aceste semn de deschidere, îndemnând totodată la prudenţă şi reafirmând că toate opţiunile sunt pe masă.

”Va fi bine pentru lume, bine pentru Coreea de Nord, bine pentru peninsulă, dar vom vedea ceea ce se va întâmpla”, a lansat el.

Alţi oficiali din administraţia sa au îndemnat la prudenţă, unii arătându-se chiar sceptici, după luni de război verbal între Washington şi Phenian, pe fondul progreselor nord-coreene în domeniile nuclear şi balistic.

Coreea de Nord afirmă de-acum că rachetele sale sunt în măsură să atingă teritoriul american.

Vizat de o serie de sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU şi mai multe ţări, regimul stalinist nord-coreean a afirmat mereu, până acum, că dezvoltarea programului său nuclear nu este, pur şi simplu, negociabilă.

În urmă cu trei săptămâni, Donald Trump anunţa noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: