luni

22 aprilie, 2024

24 martie, 2024

Rusia este duminică în doliu naţional, după masacrul dintr-o sală de concerte din Moscova, acesta fiind cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

„Întreaga ţară este în doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţii în această tragedie inumană”, a declarat duminică dimineaţă postul public de televiziune rus Rossia 24, care a difuzat imagini cu un panou digital uriaş instalat pe pereţii sălii de concerte atacate: o lumânare pe fond negru şi mesajul „Crocus City Hall. 22.03.2024. Suntem în doliu…„., a anunţat duminică dimineaţă postul public de televiziune rus Rossia 24, citată de AFP, agenție preluată de Agerpres.

Toate televiziunile au difuzat imagini cu un uriaş panou digital montat pe pereţii sălii de concerte care a fost atacată: o lumânare pe un fond negru şi cuvintele „Crocus City Hall. 22/03/2024. Suntem în doliu…”.

Ultimul bilanț – cel puțin 133 persoane ucise

Indivizi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj au pătruns vineri seara în sala de concerte Crocus City Hall, înainte să deschidă focul cu arme automate asupra mulţimii şi să declanşeze un incendiu folosind un lichid inflamabil, provocând moartea a cel puţin 133 de persoane.


Denunţând un act „terorist barbar”, preşedintele Vladimir Putin a promis, într-un discurs televizat sâmbătă, că vinovaţii vor fi cu toţii pedepsiţi. Liderul rus a anunţat că „cei patru autori” ai atacului au fost arestaţi „în timp ce se îndreptau spre Ucraina”, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste Statul Islamic.

Kremlinul anunţase anterior „arestarea a 11 persoane, între care patru terorişti implicaţi în atentat”. Aceşti patru „cetăţeni străini” au fost capturaţi în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor ruse.

Bilanţul a fost stabilit duminică dimineaţă la 133 de morţi şi 152 de răniţi, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Căutările printre dărâmăturile clădirii devastate de flăcări şi al cărei acoperiş s-a prăbuşit parţial continuă şi ar putea dura câteva zile, iar bilanţul morţilor ar putea creşte.

Cel mai sângeros atac al Stat Islamic în Europa


Acest atac, care a avut loc la o sală de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala Rusiei, este cel mai grav atentat terorist din Rusia în ultimii douăzeci de ani şi cel mai sângeros revendicat de SI în Europa.

Statul Islamic, împotriva căruia Moscova luptă în Siria şi care activează, de asemenea, în Caucazul rus, a comis deja atacuri în Rusia de la sfârşitul anilor 2010, însă gruparea nu a revendicat niciodată responsabilitatea pentru un atac de o asemenea amploare.

Pe unul dintre conturile sale Telegram, Statul Islamic a afirmat vineri seara că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi face parte din „contextul (…) războiului care se desfăşoară” între grupare şi „ţările care luptă împotriva Islamului”.

Moscova insistă pe legăturile teroriștilor cu Ucraina, Kievul neagă ferm

FSB a anunţat că suspecţii aveau „contacte corespunzătoare de partea ucraineană” şi intenţionau să fugă în Ucraina, fără a furniza alte detalii cu privire la natura acestor legături sau dovezi ale existenţei lor.

„Ucraina nu are nici cea mai mică legătură cu incidentul”, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, respingând acuzaţiile „absurde”.

Pe numeroase panouri publicitare şi în unele staţii de autobuz din Moscova au apărut afişe cu inscripţia: „Suntem în doliu 22.03.2024”.

Muzeele şi teatrele din Moscova au anunţat că îşi vor închide porţile în week-end, în urma atacului.

Cinematografele din Moscova au anunţat şi ele că vor fi închise sâmbătă şi duminică, prezentând „condoleanţe” familiilor victimelor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: