duminică

19 mai, 2024

22 martie, 2011

Doi din cei trei eurodeputaţi acuzaţi de luare de mită au demisionat. Europarlamentarul sloven acuzat de corupţie a demisionat din Parlamentul European. Zoran Thaler susţine că demisionează din funcţie pentru a permite anchetarea tuturor faptelor şi circumstanţelor în care s-a desfăşurat “campania pentru denigrarea” sa. Parlamentarul austriac Ernst Strasser a demisionat duminică, după ce publicaţia britanică “Sunday Times” a dezvăluit întreaga poveste. Ziariştii susţin că cei doi, împreună cu europarlamentarul român Adrian Severin, au acceptat să fie plătiţi pentru a susţine anumite legi şi amendamente în PE. Toţi trei neagă că ar fi greşit cu ceva, iar Parlamentul anchetează în prezent aceste acuzaţii. Strasser, un fost ministru de interne austriac, face parte din grupul de centru-dreapta al Partidului European Popular, iar ceilalţi doi eurodeputaţi sunt membri ai grupului Socialiştilor şi Democraţilor de centru-stânga. Reporterii britanici s-au dat drept membri ai unui grup de lobby care dorea să angajeze politicieni, pentru a le susţine punctele de vedere şi pentru a amenda legislaţia europeană. Ei spun că cei trei europarlamentari au acceptat că facă acest lucru pentru 100.000 euro pe an, fiecare. (BBC News)

A treia noapte de atacuri aeriene asupra Libiei. Guvernul libian spune că numărul civililor ucişi a crescut în cea de-a treia noapte de atacuri aeriene. Exploziile şi tirurile antiaeriene s-au auzit lângă reşedinţa colonelului Muammar Gaddafi, în Tripoli. Luptele între forţele loiale liderului libian şi rebeli au continuat, în ciuda declarării încetării focului de către guvern. În est, trupele au respins avansarea rebelilor în afara oraşului Ajdabiya. Iar rebelii din cel de-al treilea oraş important libian, Misrata, le-au spus jurnaliştilor că au fost atacaţi de forţele lui Gaddafi în timpul zilei de ieri. Între timp, preşedintele Barack Obama a declarat că SUA va transfera rolul de conducător către Libia, în câteva zile, pentru ca responsabilitatea respectării restricţiilor aeriene să fie comună. Purtătorul de cuvânt al guvernului libian, Moussa Ibrahim, a delclarat că oraşul sudic Sabha a fost atacat luni de coaliţie, ca şi un mic oraş-port numit Area 27, de lângă Tripoli. (BBC News)


Numărul victimelor şi pagubele provocate de tsunami cresc de la o zi la alta. Potrivit estimărilor poliţiei, peste 18.000 de oameni au murit în dezastru, iar Banca Mondială spune că repararea pagubuelor produse de cutremur şi de tsunami ar putea costa Japonia 145 miliarde de lire sterline. Cifrele au apărut în timp ce munictorii erau evacuaţi de la centrala nucleară de la Fukushima Daiichi, după ce fumul şi vaporii au apărut la unul dintre reactoare. Fumul a provocat îngrijorare că ar scădea nivelul apei în reactorul numărul 3, dar autorităţile spun că nu a apărut o creştere imediată a nivelului radiaţiilor. Între timp, angajaţii s-au întors la centrală, încercând să repare conexiunea la curentul electric şi să răcească reactoarele. “Verificăm cauza apariţiei fumului”, a explicat un oficial al agenţiei pentru securitate nucleară. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, recunoaşte că această creştere a presiunii în reactoare este îngrijorătoare. “Ştiam că şi în cazul în care lucrurile merg bine, pot apărea schimbări de situaţie. În acest moment, nu suntem prea optimişti în privinţa reuşitei scopului propus”, a declarat el. (Guardian)

Dezacord între Medvedev şi Putin pe tema atacării Libiei. Preşedintele rus Dimitri Medvedev a declarat că descrierea făcută rezoluţiei ONU pe tema Libiei, de către premierul Vladimir Putin, este “inacceptabilă”. Într-un rar moment de contrazicere cu Putin, Medvedev a declarat că acele comentarii făcute de primul ministru pot duce la o ciocnire a civilizaţiilor. Putin spusese că rezoluţia ONU seamănă cu un apel medieval la cruciadă. Rezoluţia, la care Rusia s-a abţinut de la vot, a autorizat acţiunea militară în Libia, pentru a proteja civilii de forţele pro-Gaddafi. Medvedev le-a spus ziariştilor că, în nicio împrejurare, nu se pot folosi expresii precum “cruciada”, care pot duce, până la urmă, la o ciocnire a civilizaţiilor. “Este inacceptabil. Altfel, totul ar putea sfârşi mult mai rău decât a început”, a explicat Medvedev. Putin consideră că rezoluţia 1973 a ONU este defectuoasă şi permite orice fel de acţiune din partea coaliţiei. (BBC News)

OMS avertizează asupra contaminării radioactive a alimentelor în Japonia. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că hrana este contaminată într-o mai mare măsură deâct se credea iniţial, iar fumul şi aburii evacuaţii din reactoare sunt periculoşi. Fumul eliminat din reactoarele 2 şi 3 a făcut ca muncitorii să fie nevoiţi să înceteze lucrul şi să părăsească zona. “În mod clar este o situaţie îngrijorătoare”, a spus Peter Cordingley, un purtător de cuvânt al OMS. “Este mai serioasă decât se gândea cineva că ar putea fi, în urmă cu câteva zile, când spuneam că problema va fi limitată la 20-30 km de centrala nucleară”, a explicat el. Deşi OMS susţine că nu există dovezi de iradiere a alimentelor exportate, China, Coreea de Sud şi India au decis să monitorizeze importurile din Japonia, pentru a depista eventuale semne ale contaminării radioactive. (Independent)

Miniştrii de finanţe europeni acceptă creşterea fondului de împrumut pentru statele din zona euro. Miniştrii de finanţe au căzut de acord, într-o reuniune, luni, la Bruxelles, asupra modului în care va creşte acest fond, cât, cui şi cum va fi alocat în cazul unor datorii publice ale ţărilor ce folosesc moneda unică europeană.  Finanţiştii au acceptat să facă o concesie statelor mai mici, care s-au plâns că vor avea de plătit o contribuţie prea mare la mecanismul de împrumut ce va funcţiona începând din 2013. Noul fond, numit Mecanismul European de Stabilitate, va avea o capacitate totală de împrumut de 500 miliarde de euro. Împrumuturile vor fi oferite cu o dobândă mai mică decât cele ale actualului fond european, care se numeşte Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară şi care are la dispoziţie 440 miliarde de euro. Mecanismul va fi finanţat cu circa 80 miliarde de euro, din care jumătate vor fi plătite în 2013, iar cealaltă jumătate în următorii trei ani. Miniştrii au modificat puţin şi criteriile privind participarea fiecărui guvern  la noul fond, pentru a uşura sarcina ţărilor mai mici, al căror PIB este sub 75% din media UE. Slovacia şi Estonia, alături de alte state membre euro, au protestat faţă de contribuţia lor prea mare la fondul european. (New York Times)


Locuitorii insulei Lampedusa protestează faţă de sosirea imigranţilor africani. Sute de imigranţi tunisieni sosesc, cu bărcile, pe insula italiană în fiecare zi. Locuitorii insulei au protestat faţă de aglomerarea produsă şi au cerut autorităţilor locale să grăbească transferul imigranţilor către alte centre de primire, de pe continent. “Nu suntem contra imigranţilor. Premierul Berlusconi şi guvernul de la Roma sunt vinovaţi pentru această situaţie, care este absolut inacceptabilă”, au spus oamenii nemulţumiţi, adunaţi în portul Lampedusa. Câţiva imigranţi s-au alăturat locuitorilor, strigând că nu vor să fie trimişi înapoi acasă şi “Moarte dictatorului” (Ben Ali). Au fost trei zile consecutive de demonstraţii. În cea de-a treia zi, oamenii au protestat faţă de poliţiştii şi jandarmii care blocau accesul la docuri, unde se acorda primul ajutor pentru sute de tunisieni şi se împărţea folie de aluminiu pe post de pături, să le ţină de cald. “Nu putem să-i ducem la centrul de recepţie a imigranţilor, pentru că nu mai este loc acolo”, a explicat un voluntar al Crucii Roşii. Centrul are o capacitate de 850 de locuri, iar numărul total al imigranţilor de pe insulă, acum, este de 4.000 de persoane. (EUObserver)

China creşte cenzura comunicaţiilor electronice. Guvernul de la Beijing a început să restricţioneze comunicarea prin telefoane şi e-mail,ca şi accesul direct la internet, de teama începerii unor proteste similare cu cele din lumea arabă. Un om de afaceri din Beijing discuta la telefon, într-un restaurant, cu logodnica sa, şi cita un pasaj din piesa “Hamlet” a lui Shakespeare, mai exact un răspuns al reginei Gertrude către Hamlet: “Cred că doamna protestează cam mult”. A doua oară când a pronunţat cuvântul “protest”, convorbirea telefonică i-a fost întreruptă. A vorbit în engleză, dar la fel i s-a întâmplat altei persoane care a spus acelaşi lucru în chineză şi a cărui convorbire s-a interrupt în mijlocul frazei. În ultimele săptămâni, autorităţile chineze par mai hotărâte ca oricând să monitorizeze şi să cenzureze telefoanele şi comunicarea prin internet, pentru a alunga orice idee antiguvernamentală. În jocul de-a şoarecele şi pisica, analiştii consideră că pisica devine din ce în ce mai mare, mai ales de la începutul revoltelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi al eforturilor de mobilizare pe internet a participanţilor la proteste, acum o lună. (New York Times)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: