fbpx

La obiect

Digitalizarea administrației: România are nevoie de un plan coerent pe verticală

 Digitalizarea administrației e una din marile mize ale actualei guvernări, nu doar din perspectiva recuperării decalajelor față de celelalte state UE, ci și pentru… Mai mult

15.06.2021

La obiect

România și industria importurilor ilegale de deșeuri

România a declanșat anul acesta cea mai amplă operațiune împotriva unei adevărate industrii constituite din importuri ilegale de deșeuri – până pe 13 iunie au… Mai mult

14.06.2021

Evenimentul

Decizii la summitul NATO de la Bruxelles: China, pusă pe aceeași poziție cu Rusia – abordare unitară a Occidentului față de Beijing

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că Rusia și China amenință ordinea internațională bazată pe reguli. În ceea ce privește relația cu Rusia,… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

Documente / Ziua Bugetului : Noile surse de venituri și vechile criterii de alocare

de Costel Stroescu 13.11.2013

Guvernul urmează să adopte în ședința de joi, 14 noiembrie, proiectul de Lege a bugetului pe 2014. Adoptarea proiectului a fost precedată, în ultimele săptămâni de controversatele noi taxe și impozite prin care guvernul încearcă să adune veniturile necesare, măsuri care au stârnit reacții puternice din partea mediului de afaceri : de la impozitarea clădirilor industriale, la taxa specială pe carburanți.

Potrivit formei publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe, este de așteptat, de asemenea, ca nu doar sursele de venituri, ci și alocările, să provoace contestări în ceea ce privește criteriile de repartizare a banilor, dat fiind că anul 2014 este an electoral. Din acest punct de vedere, este foarte vizibilă creșterea cu 45% a bugetului Ministerului Dezvoltării, condus de vicepremierul Liviu Dragnea.

Noile măsuri fiscale și veniturile pe care acestea le aduc la bugetul anului 2014:

 • schimbarea modului de calcul a accizelor pentru a maximiza încasările, care ar putea aduce 1,1 miliarde de lei.
 • majorarea accizei la motorină ar trebui să aducă la buget peste 1,8 miliarde lei.
 • majorarea accizei la benzină – 810 milioane lei.
 • introducerea unei suprataxe de 7 eurocenți la fiecare litru de carburant, care aduc la buget 488 de milioane de lei
 • introducerea impozitului pe construcții speciale ar putea aduce 480 – 500 milioane de lei.
 • creşterea salariului minim de la 800 la 850 de lei/lună în ianuarie şi la 900 de lei în iulie 2014 va avea un impact bugetar de 344 milioane de lei.

În total, noile măsuri fiscale ar putea aduce la buget aproape 5 miliarde de lei, adică peste un miliard de euro, bani proveniți, în marea majoritate, din economia privată.

Câteva observații pe proiectul Bugetului

O analiză a proiectului de buget pe 2014 arată că:

 • bugetul se bazează pe colectarea impozitelor indirecte. Accizele, împreună cu TVA reprezintă peste 50% din veniturile bugetare din proiectul bugetului pe 2014. În cazul că vor fi și colectate, cunoscută fiind rata modestă de colectare din ultimii ani
 • ministerul dezvoltării este marele câștigător al bugetului pe anul viitor – va primi o mărire de 45% față de 2013
 • surprinde faptul că la capitolul reduceri bugetare apar multe organisme de control, în frunte cu ANI, care a pierdut 34,7% din fonduri, dar și SPP care pierde 30%, Curtea de Conturi, -3,86%, Ministerul Afacerilor Interne, -3,33, STS, -2,51%, Ministerul Justiției, -2,14%, SIE, -0,53%, Înalta Curte de Casație și Justiție, -0.22%.
 • numărul de posturi din sectorul bugetar va fi ”înghețat”
 • pensiile vor fi indexate cu 3,76%
 • salariul minim va fi majorat de la 800, la 900 de lei/lună în doi pași
 • fondurile pentru cofinanțarea proiectelor europene vor fi suplimentate în funcție de numărul de proiecte eligibile
 • personalul didactic din învăţământul universitar de stat şi preuniversitar de stat cu vechime în învăţământ de până la 6 ani beneficiază de o majorare salarială de 10%
 • se acordă o bursă în cuantum de 670 lei medicilor şi farmaciştilor rezidenţi cu un salariu brut mai mic decât 3.000 lei.
 • ordonatorii principali de credite/ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcţii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.
 • orele suplimentare nu vor fi plătite, ele se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.
 • nu se acordă premii, prime de vacanţă, ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Veniturile: Guvernul contează pe TVA și accize

Bugetul de stat pe 2014 va avea venituri de aproape 140 miliarde de lei, potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2014. Principalele categorii de venituri sunt reprezentate de impozitele indirecte, TVA și accize.

Veniturile prognozate a fi obținute din TVA sunt de 54,6 miliarde de lei, în creștere cu 3,43% față de anul trecut, iar accizele cresc cu 15, 74%, la 22, 878 miliarde de lei. Astfel, TVA și acciezele vor asigura circa 55% din veniturile totale de anul viitor.

O altă categorie de venituri relevante este impozitul pe profit : Guvernul își face calcule pe o creștere cu 5,31%, la 11,345 miliarde de lei.

Cea mai mare creștere a unui impozit este înregistrată la impozitul pe proprietate care crește cu 933%, din cauza introducerii impozitului pe construcții speciale din care se apreciază că se vor aduna 488 de milioane de lei.

O sumă comparabilă sunt așteptate din taxe vamale, 616,9 milioane de lei, cu 9,74% mai mult ca în 2013 sau din taxe pentru jocuri de noroc, 678 milioane de lei, cu 25,6% mai mult ca în 2013.

Venituri semnificative se așteaptă să fie obținute din amenzi: 523,8 milioane de lei, cu 1,5% mai mult ca anul trecut.

Cheltuielile din Bugetul anului 2014: Ministerul condus de Liviu Dragnea obține un supliment de 45%. ”Tăieri” la toate organismele de control

Marii câștigători ai împărțirii bugetului sunt Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, condus de Liviu Dragnea, care va primi cu 45% mai mult decât anul trecut, adică 4,538 miliarde lei (aproximativ 1 miliard de euro), Ministerul Mediului, care va beneficia de o creștere de 18,58% (2,6 miliarde) sau Ministerul Finanțelor, cu creștere de 14,98% (3,05 miliarde de lei).

Bani mai mulți mai primesc Ministerul Fondurilor Europene, +18,3%, Secretariatul General al Guvernului, +10%, Ministerul Agriculturii, + 7,89%, Camera Deputaților, +6,59%, Senat, +6,34%, Ministerul Transporturilor, +6,51%, Ministerul Educației, +3,9%, Administrația Prezidențială, +2,71%, Ministerul Muncii, +2,47%, Ministerul Apărării, 2,24%, SRTV, +3,3%, SRI, +0,94%, Ministerul Tineretului și Sportului, +0,81, Curtea Constituțională, +0,71.

Creșterile mari de alocări bugetare la ministerele dezvoltării, mediului, finanțelor și fondurilor europene sunt explicate de reprezentanți ai Guvernului prin faptul că în aceste cazuri au fost majorate în principal fondurile destinate cofinanțării proiectelor europene.

Televiziunea Română va primi 5 milioane de lei în plus față de anul trecut și va ajunge la aproximativ 180 de milioane de lei.

Bugete diminuate

Cea mai severă reducere de fonduri se înregistrează la Agenția Națională pentru Integritate care va primi cu 34,7% mai puține fonduri față de anul trecut, adică 19,44 milioane lei.

De o reducere similară va avea parte și Serviciul de Protecție și Pază care va primi cu 30% mai puțin ca anul trecut, adică 131,6 milioane de lei.

Ministerul Sănătății va primi cu 19,16% mai puțin ca anul trecut, dar ministrul Eugen Nicolăescu spune că anul trecut a avut de plată arierate, datorii istorice față de furnizorii de medicamente și materiale sanitare către spitale, cheltuială care aproape că va dispărea în 2014.

Ministerul Economiei va primi un buget redus cu 12,6%, adică 986,2 milioane de lei.

De reduceri vor mai avea parte și Ministerul pentru Societatea Informațională, -7,5%, Ministerul Culturii, -6,81%, Ministerul de Externe, -5%, Curtea de Conturi, -3,86%, Ministerul Afacerilor Interne, -3,33, STS, -2,51%, Ministerul Justiției, -2,14%, SIE, -0,53%, Înalta Curte de Casație și Justiție, -0.22%.

(Descărcați AICI Proiectul Legii Bugetului pe anul 2014)

(Descărcați AICI Proiectul Bugetului Asigurărilor Sociale pe anul 2014)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.11.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Gazoductul care va prelua gazele din Marea Neagră va fi gata peste doi ani

Adrian N Ionescu

Transgaz (TGN), operatorul magistralelor naționale de gaze naturale, va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care ar putea prelua gazele din Marea Neagră peste… Mai mult

Stiri

Împrumuturile statului au crescut cu peste 18% în ultimele 12 luni. Nici populația nu s-a lăsat mai prejos

Adrian N Ionescu

  Împrumuturile statului au crescut cu peste 18,1% (sau cu 13,9% în termeni reali), în mai față de aceeași lună din 2020, până la aproape… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen: Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii este o rușine

Iulian Soare

Legea maghiară ce interzice “promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor este o “ruşine” şi contravine “valorilor fundamentale ale UE”, a declarat, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula… Mai mult

Stiri

Mugur Isărescu: Istoric, trăim într-o perioadă de represiune financiară, cu dobânzi mondiale sub rata inflației

Alexandra Pele

”Istoric, trăim cu toții într-o perioadă de represiune financiară cu dobânzi la nivel mondial sub rata inflației pentru a depăși problemele actuale. În România dobânzile… Mai mult

Stiri

Fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu, acuzat de fals în declarația de avere

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a avizat miercuri ridicarea imunității lui Victor Vlad Grigorescu, fost ministru al Energiei (între noiembrie 2015 și ianuarie 2017), în Cabinetul Dacian… Mai mult

Stiri

Zona euro, cea mai rapidă creștere economică din ultimii 15 ani – sondajul IHS Markit

Adrian N Ionescu

Economia Zonei Euro a accelerat în iunie până la cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani, ca urmare a relaxării mai multor restricții impuse… Mai mult

Stiri

Contrabanda cu țigarete depășește 10% – studiu Novel

Vladimir Ionescu

Piața neagră a țigaretelor se situează în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creștere cu 0,3 p.p. față de luna martie, conform companiei… Mai mult