fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Ce se anunță pe piața muncii după creșterea numărului de șomeri ai crizei: domeniile cele mai afectate și problemele statului

Numărul șomerilor indemnizați a crescut în trei luni, de la sfârșitul lunii februarie și până la 1 iunie, cu 20.260 persoane,  până la 77.096, conform… Mai mult

14.07.2020

La obiect

Producția industrială – în revenire, dar la -28% față de aceeași lună a anului precedent

Potrivit datelor publicate de INS, producția industrială și-a mai revenit în luna mai față de luna precedentă (+22,2% în serie brută dar numai +15,1% ajustat… Mai mult

14.07.2020

Chestiunea

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub 4%. Totuși, s-ar impune o schimbare curajoasă de viziune economică

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut cu aproape un punct procentual în doar două luni, potrivit datelor publicate de Eurostat. După ce… Mai mult

13.07.2020

Chestiunea

Trista poveste a diplomației economice românești: doar o treime din posturi ocupate, dublă comandă, rupere de economie, sinecuriști

În timp ce statele din jur creionează politici de promovare a exporturilor și de atragere de investiții străine și își extind rețeaua de promovare externă,… Mai mult

12.07.2020

DOCUMENTE / Probleme-n Paradisul fiscal: Onestitatea fiscalității în unele țări europene – o analiză comparativă pe 15 state

de Anne-Marie Blajan 12.11.2014

Luxembourgul, Olanda sau Irlanda nu sunt singurele state din UE care adoptă politici fiscale favorabil pentru atragerea investiţiilor străine.

Practicile care favorizează eludarea de la plata taxelor de către corporaţiile internaţionale sunt răspândite în multe state europene, unde guvernele se declară “competitive din punctul de vedere al impozitării”, se arată într-un studiu al unei coaliţii de organizaţii nonguvernamentale, despre practicile de impozitare în 15 ţări, printre care şi Luxembourgul.

Ducatul luxembourghez este în această perioadă în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor europene, în urma publicării dovezilor prin care s-a demonstrat că, prin politica sa fiscală şi înţelegerile cu multinaţionalele, Luxembourgul ajută aceste corporaţii să plătească taxe considerabil reduse faţă de profitul pe care îl fac.

(Citiți și: ”De partea cealaltă a baricadei / Comisia Juncker investighează practicile neconcurențiale ale fostului premier Juncker”)

European Network on Debt and Development (Eurodad) a analizat în studiu (ataşat la finalul articolului) 15 state europene, din patru puncte de vedere :

 • Corectitudinea tratatelor lor fiscale cu ţări în curs de dezvoltare
 • Dorinţa guvernelor de a înceta acceptarea corporaţiilor fisctive, înregistrate pe teritoriul lor, dar fără activitate
 • Susţinerea guvernelor pentru transparenţa activităţilor economice şi a plăţi taxelor companiilor transnaţionale
 • Atitudinea ţărilor în a perimite statelor mai sărace să participe la negocierile standardelor globale ale impozitării

Competiţia între ţări determină practici de impozitare lipsite de onestitate

 • Practicile care facilitează evitarea plăţii taxelor de către multinaţionale sunt aplicate în multe state europene, iar în unele cazuri guvernele se implică în competiţii dincolo de limitele admise pentru a atrage corporaţiile pe teritoriul lor.

Unele ţări au reuşit mai bine – precum Luxemburg, Irlanda, şi Olanda – arată studiul, dar ele sunt acum cele anchetate de Comisia Europeană pentru a fi făcut, în spatele uşilor închise, aranjamente anticoncurenţiale cu multinaţionalele.

 • Multe ţări permit pe teritoriul lor „companii care au doar căsuţă poştală”, iar altele structuri – entităţi în scopuri speciale, cum sunt numite – folosite cu scopul de a se eluda de la plata taxelor.
 • Studiul mai relevă faptul că statele europene au acorduri fiscale cu alte ţări, din afara UE, în curs de dezvoltare. Franţa are, de pildă, 72 de astfel de acorduri, în timp ce Marea Britanie are 66.

FOTO: Eurodad (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 

Aceste acorduri prevăd adesea niveluri mici de taxare pe transferurile financiare din ţările în curs de dezvoltare şi creează astfel căi prin care corporaţiile transnaţionale pot evita plata taxelor. Spania, Marea Britanie şi Suedia au negociat cele mai mari reduceri la taxe prin acordurile cu ţările în cauză.

 • Majoritatea statelor UE analizate în acest studiu nu au reuşit să indice adevăraţii proprietari ai companiilor, trusturilor sau structurilor legale similare care operează pe teritoriul lor. Cehia şi Luxemburgul au decis recent să elimine acţiunile la purtător animine, dar ambele fac schimbări în legislaţie pentru a oferi noi opţiuni pentru deţinerea anonimă de acţiuni.

Studiul remarcă o rezistenţă a guvernelor naţionale de a transparentiza domeniul companiilor transnaţionale, chiar dacă au acceptat o transparentizare în domeniul bancar.

Franţa este cea mai transparentă ţară din UE, în timp ce Germania, Luxemburg, Spania, Olanda şi Suedia se opun la nivel european oricăror iniţiative de transparentizare în acest domeniu.

Statele UE profită de ţările mai sărace în acordurile fiscale

Spania a reuşit să negociete cea mai mare reducere în acordurile sale fiscale cu ţările în curs de dezvoltare, o reducere de 5,3 puncte procentuale.

Ţările mai sărace pierd astfel miliarde din veniturile de care au nevoie ca rezultat al acestor acorduri. Sub argumentul că se doreşte evitarea dublei impozitări, iar statele îşi doresc investitori, companiile ajung să plătească niveluri extrem de reduse ale taxelor, faţă de profiturile pe care îl fac.

Recomandările experţilor

Experţii care au realizat studiul au făcut şi recomandări pentru statele membre şi pentru instituţiile comunitare. Ele sunt făcute şi în baza legislaţiei comunitare existente sau pe cale de elaborare. La nivel european nu există o politică fiscală comună şi, cel mai probabil, nici nu va exista foarte curând, fiind una dintre temele extrem de sensibile pentru politicienii europeni.

Pe de altă parte, criza economică şi scandalurile din ultima vreme ar putea crea terenul propice pentru începerea unei dezbateri pe această temă. UE pierde anual 1000 de miliarde de euro din evaziune fiscală sau evitarea plăţii taxelor, iar această temă a fost prezentă în dezbaterile de la nivel european în alegerile din mai 2014.

Printre sugestiile experţilor :

 • Stabilirea unor reguli unitare europene pentru accesul public la un registru privind proprietarii reali ai corporaţiilor, trusturilor şi entităţilor cu scopuri speciale (acele instituţii financiare înfiinţate cu scopul derulării de tranzacţii internaţionale, dar care nu au operaţiuni pe teritoriul statului în care se află).
 • Rapoarte comprehensive despre corporaţii la care să existe acces public. Ele ar trebui să conţină informaţii despre toate ţările în care operează multinaţionalele, numele subsdiarelor din fiecare ţară, iinformaţii despre performanţele financiare ale grupului în fiecare ţară în care operează, profituri, vânzări, achiziţii şi costurile cu forţa de muncă.

Informaţii despre activele companiilor şi valoarea acestora, precum şi numărul de angajaţi din fiecare ţară ar trebui să fie publice, arată raportul. Nu în ultimul rând, să fie făcute publice valoarea taxelor plătite şi datorate bugetului în fiecare ţară în care operează.

 • Experţii mai sugerează studii privind efectul de contagiune al politicilor naţionale fiscale şi efectul acestora asupra ţărilor în curs de dezvoltare, prejudiciate prin acordurile fiscale încheiate cu ţările UE, care obţin beneficii fiscale şi reduceri de taxe, în defavoarea bugetelor acestor ţări mai sărace, dar avide dupîă investitori.
 • Toate statele UE ar trebui să publice evaluarea impactului existenţei unor entităţi cu scop special pe teritoriul lor şi date despre fluxurile de investiţii în taţa lor prin astfel de entităţi.

Practicile de taxare din Luxemburg au provocat prima criză a noii Comisii Europene: șeful Comisiei își investigează activitatea de premier

Atenţia sporită asupra modului de impozitare a unora dintre statele europene a fost suscitată şi de LuxLeaks, publicarea dovezilor care demonstrează că Luxemburgul este un paradis fiscal pentru marile corporaţii internaţionale.

Iar practicile autorităţilor luxemburgheze datează din perioada în care actualul şef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, era ministru de finanţe şi premier în Ducat.

Au existat eurodeputaţi care i-au cerut demisia şi care solicită explicaţii de la Comisia Europeană. Marţi, comisarul pentru concurenţă – al cărui directorat investighează Luxemburgul pentru suspiciunea de ajutor de stat acordat printr-un regim preferenţial de taxe oferit Amazon şi Fiat – a avut o discuţie în comisia de afaceri economice din PE.

Margrethe Vestager le-a spus eurodeputaţilor că ar vrea să soluţioneze cele patru anchete moştenite de la comisarul anterior, înainte de a porni noi investigaţii în urma dezvăluirilor din LuxLeaks.

Întrebată cum ar putea Jean-Claude Juncker să cerceteze practicile fiscale pe care le-a supravegheaz, ca premier, comisarul a spus că nu s-au făcut niciun fel de presiuni asupra sa şi că i s-a dat mână liberă să investigheze aceste cazuri.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europenea rupt tăcerea la o săptămână de la izbucnirea scandalului LuxLeaks. El a declarat presei de la Bruxelles că “dacă regulile fiscale, care sunt legale, au dus la situaţia de netaxare”, atunci regretă acest lucru. Şi a continuat cu o glumă: nu îşi poate asuma răspunderea ca premier al Luxemburgului, pentru că nu mai ocupă acel post.

Jean Claude Juncker va participa la sfârşitul acestei săptămâni la reuniunea G20 de la Brisbane, Australia, care are pe agendă reformarea sistemului de taxe. Negocieri separate privind o unificare a standardelor se poartă şi sub egida ONU, la New York.

(Descărcaţi AICI studiul integral)

(Descărcaţi AICI analiza succintă a celor 15 ţări UE analizate)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 12.11.2014

Lăsați un comentariu


Europa

Întârzierea exploatării gazelor din Marea Neagră provoacă dezinteresul clienţilor gazoductului BRUA: câștigă Ungaria

Adrian N Ionescu

Compania FGSZ, operatorul sistemului național maghiar de transport de gaze naturale, a luat decizia finală de a nu investi în construcția secțiunii maghiare spre Austria… Mai mult

Stiri

Experți OMS: Rata de mortalitate în cazurile Covid-19 este de 0,6%

Razvan Diaconu

Procentul persoanelor care mor după contractarea coronavirusului ce provoacă boala COVID-19 este, potrivit unor studii ştiinţifice, de 0,6 la sută, o cifră “încă foarte mare”,… Mai mult

Europa

România primește peste 25.000 de flacoane de Remdesivir din achiziția făcută la nivel UE

Vladimir Ionescu

România va primi 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir) pentru tratarea pacienților cu Covis -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania… Mai mult

Stiri

Peste 150.000 de elevi germani au început luni școala, alte milioane o încep săptămâna viitoare

Iulian Soare

Peste 152.000 de elevi au revenit luni la şcoală în nordul Germaniei, în landul Mecklenburg-Pomerania de vest, primul din cele 16 landuri unde se încheie… Mai mult

Stiri

Goana după aur: Numai de la BCR s-au cumpărat 422 kg de aur în prima jumătate a anului – de trei ori mai mult decât în 2019

Adrian N Ionescu

Numai de la Banca Comercială Română românii au cumpărat 422 de kilograme de aur financiar fizic, în valoare de 86 de milioane de lei, în… Mai mult

Stiri

Patronat: Un absolvent de şcoală profesională e angajat cu 4.000 de lei brut, un absolvent de facultate cu 2.230 de lei brut

Vladimir Ionescu

Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională se angajează cu un salariu brut de minim 3.500 – 4.000 de lei pe lună, în timp ce… Mai mult

Stiri

Cazările în unităţile turistice din România au scăzut cu 75% în iunie

Adrian N Ionescu

Numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică în luna iunie 2020 (334.000) a fost cu 74,5% mai mic faţă de cel din luna iunie… Mai mult