marți

17 mai, 2022

Documente / Modificările operate de Guvern la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2021

Guvernul a adoptat luni două proiecte de ordonanță de urgențăcare aduc modificări importante Codului fiscal și Codului de procedură fiscală.

Între modificările operate: înrolarea în Spațiul Privat Virtual va deveni obligatorie, deși nu este prevăzut un termen limită, se extinde mecanismul de rambursare TVA cu control ulterior la toți contribuabilii, cu unele excepții stabilite expres de lege, și procedura de eșalonare simplificată devine permanentă.

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a anunțat după ședința de guvern adoptarea celor două proiecte, lansate în dezbatere publică a doua zi după preluarea mandatului la Ministerul de Finanțe.


În ceea ce privește Codul fiscal, modificările vizează impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuții sociale obligatorii, impozitul pe veniturile nerezidenților, taxa pe valoarea adăugată, accize și alte taxe speciale, impozitele și taxele locale.

În ceea ce privește Codul de procedură fiscală, modificările vizează înrolarea în SPV, procedura controalelor și a inspecției fiscale, procedura de rambursare a TVA, eșalonări la plată, măsuri asigurătorii sau anularea unor obligații accesorii.

Între schimbările la Codul fiscal:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Impozit pe profit

  • Reguli pentru începerea perioadei impozabile în cazul persoanei juridice străine rezidente în România potrivit locului conducerii efective: Întrucât persoana juridică străină rezidentă în România potrivit locului conducerii efective are obligația să se înregistreze la organul fiscal central competent, potrivit declaraţiei de înregistrare fiscală în România în termen de 30 zile de la data la care a fost notificat că este persoană rezidentă în România, se stabilește evidențierea începerii perioadei impozabile cu această dată
  • Regimul fiscal al dividendelor primite de persoane juridice române din statele membre ale UE: Pentru conformarea cu dispozițiileDirectivei 2011/96/UE, se completează art. 24 din Codul fiscal,respectiv completarea prevederiloralin. (1) lit.a) pct. 2 și lit. b) pct. 3, precum și a celor de la alin. (5) lit. b), cu dispoziții referitoare la „un alt impozit care substituie impozitul pe profit”, în ceeace privește condițiaprivind impozitul plătit în România de către societatea română care primeștedividende din alte state membre ale UE, condiție care trebuie îndeplinită pentru asigurarea neimpozitării acestor venituri
  • Regimul fiscal al ajustărilor pentru creanțe neîncasate: Abrogarea modificării  privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, adusă prin Legea nr. 296/2020, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pentru diminuarea impactului bugetar. Totodată,  având în vedere creșterea volumului creanțelor neîncasate ca urmare a efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, se majorează limita de deducere a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor de la 30% la 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2022
  • Regimul fiscal al dividendelor plătite între persoane juridice române: Modificarea prevederilor referitoare la impozitarea dividendelor distribuite și neplătite până la sfârsitul anului respectiv, în sensul cuprinderii în sfera de reglementare a impozitului pe dividende a tuturor situațiilor de distribuire, prin referință la dividendele distribuite, potrivit legii, care nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora.

(Descărcați AICI Nota de fundamentare cu toate modificările propuse)


Între schimbările la Codul de procedură fiscală:

  • Modificarea art. 169 din Codul de procedură fiscală, respectiv a procedurii de rambursare a taxei pe valoarea adăugată în sensul extinderii mecanismului de rambursare cu control ulterior, la toți contribuabilii cu unele excepții stabilite expres de lege, similar procedurii aprobate prin OUG nr. 48/2020.
  • Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și necesitatea limitării contactului fizic pentru soluționarea cererilor contribuabililor și îndeplinirea atribuțiilor specifice de către autoritățile publice, instituțiile publice și de interes public din administrația publică centrală și locală se completează art. 69 din  Codul de procedură fiscală și crearea cadrului legal, astfel încât comunicarea dintre ANAF și aceste entități să se realizeze exclusiv prin mijloace electronice.
  • Prin modificarea prevederilor art. 164 din Codul de procedură fiscală s-a avut în vedere recunoașterea bunei credințe a contribuabililor, astfel că, la cererea acestora, viramentele efectuate eronat se vor corecta, cu păstrarea datei plății, iar în funcție de data plății se va păstra beneficiul acordat de legiuitor de plată a jumătate din minimul legal al amenzii.
  • Modificarea dispozițiilor art. 213 din Codul de procedură fiscală în sensul stabilirii unui termen rezonabil de valabilitate a măsurii asigurătorii, după data comunicării sesizării penale. Astfel, apreciem că o poziție echilibrată este aceea de a reglementa un termen de 3 luni de la data comunicării sesizării penale în care să rămână valabilă măsura asigurătorie. Această măsură trebuie dublată de o măsură administrativă a ANAF, în sensul ca organul fiscal să fie obligat să comunice sesizarea penală în interiorul termenului de valabilitate a măsurii asigurătorii de 6 luni sau un an, după caz, prevăzută de alin. (7) al art. 213 din Codul de procedură fiscală. Astfel, măsura asigurătorie rămâne valabilă 3 luni de la data comunicării sesizării penale, perioadă care dă posibilitatea organelor de urmărire penală să instituie propriile măsuri asigurătorii.

(Descărcați AICI Nota de fundamentare cu toate modificările la Codul de procedură fiscală)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: