marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 octombrie, 2014

România a avut, în 2012, cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană, adică 44% din veniturile preconizate. Procentul este echivalent cu o pierdere de 8,841 de miliarde de euro, arată un studiu publicat joi de Comisia Europeană.

(Citiți și: ”Cât a ajutat creșterea TVA bugetul. TVA-ul efectiv din România în comparație cu al vecinilor”)

În comparaţie cu anul 2011, procentul rămâne neschimbat, însă suma pierdută este mai mică cu 129 de milioane de euro.

FOTO: Eurostat (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

 


Tendinţele ultimilor ani analizaţi de Eurostat indică un trend descrescător al deficitului de colectare faţă de 2009, când acesta se situa la 50%, însă rămâne cel mai ridicat din UE.

În 2012, veniturile din TVA au fost de 11,2 miliarde de euro (veniturile preconizate fiind de 20,053 miliarde de euro) faţă de 11,4 miliarde de euro (venituri preconizate de 20,3 miliarde de euro) în 2011.

România este urmată în clasament de Slovacia – 39% din veniturile preconizate şi Lituania – 36%. În schimb, statele cu cel mai mic deficit de colectare a TVA sunt Olanda şi Finlanda – 5% şi Luxemburgul – 6%.

FOTO: CE (CLICK PE IMAGINE PENTRU MARIRE)

 


La nivelul UE, în 2012, s-au pierdut 177 de miliarde de euro din cauza nerespectării legislaţiei privind TVA sau a necolectării acestei taxe, mai arată studiul realizat la cererea Comisiei Europene.

Deficitul de încasare a TVA-ului este diferența dintre veniturile din TVA preconizate și veniturile din TVA efectiv colectate de către autoritățile naționale.

În timp ce neconformarea contribuie, în mod semnificativ, la acest deficit de venituri, deficitul de încasare a TVA-ului nu se datorează numai fraudelor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

TVA-ul neîncasat este determinat, printre altele, și de falimente și insolvențe, de erori statistice, de plăți întârziate și de evitarea plății TVA-ului fără a încălca legislația.

(Descărcaţi aici studiul realizat de Eurostat).

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: