Statul român vrea să împrumute 177 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a construi 2 penitenciare noi, un centru de pregătire a personalului din penitenciare și un centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare.
Întreg proiectul are o valoare estimată de Ministerul de Finanțe de 221,5 milioane euro, partea română urmând să completeze diferența de 44,5 milioane euro dintre suma împrumutată și costul total.
Ministerul de Finanțe a publicat un proiect de act normativ care va transforma în lege Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România), semnat la Bucureşti la 13 august 2019 şi la Paris la 2 septembrie 2019.
Proiectul apare în ziua în care Camera Deputaților a aprobat anularea recursului compensatoriu, lege care prevede reducerea pedepselor privative de libertate din cauza condițiilor improrii de detenție din România.
(Descărcați AICI proiectul de lege)
Potrivit expunerii de motive:
Proiectului include următoarele patru componentele (sub-proiecte):
- Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova
- Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău
- Construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov
- Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov
Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de cca. 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025, ceea ce, spune Ministerul de Finanțe, ” va permite distribuirea corespunzătoare a costului proiectului pe perioada de implementare”.
Costul total net estimat al proiectului este de 221,5 milioane euro şi va avea următoarele surse de finanţare: împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 177 milioane euro (reprezentând cca. 80% din costul total net) şi contribuţia României în valoare de 44,5 milioane euro.
Contribuţia României se va majora cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul României, conform legislaţiei române în vigoare şi va fi suportată de la bugetul Ministerului Justiției, cu încadrarea în bugetul acestuia pe perioada de implementare a proiectului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Anii bugetari eligibili pentru implementarea proiectului sunt 2018-2024.