sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 octombrie, 2016

tudoracheDepartamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) va fi restructurat prin ordonanță de urgență în următoarea ședință de guvern.

Ministrul Dragoș Tudorache a anunțat luni că a optat pentru militarizarea acestei structuri, pentru  ”a asigura rigoare în modul în care această structură va funcționa, va opera, va gestiona informația foarte importantă pe care o vor colecta și o vor procesa și, nu în ultimul rând, pentru garanțiile de integritate pe care o astfel de organizare le oferă”.

Noua structură se va numi, potrivit proiectului, Unitatea de Protecție Internă.


De precizat că, potrivit proiectului, comandantul Unității de Protecție Internă se subordonează nemijlocit ministrului afacerilor interne.

Relația cu forul legislativ este reglementată astfel: ”Anual sau la cererea Parlamentului, ministrul afacerilor interne prezintă rapoarte cu privire la activitatea Unității de Protecție Internă în domeniul securității naționale.”

Unul dintre obiectivele reformei a fost eliminarea suprapunerilor de competențe, în raport cu Serviciul Român de Informații și cu alte structuri de acest tip la nivelul statului român, dar și de a elimina neclaritățile de competență între DIPI și Direcția Generală Anticorupție (DGA), a explicat luni ministrul Tudorache.

Detaliile proiectului

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, comandantul Unității de Protecție Internă este cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministru, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

(Descărcați AICI proiectul de OUG)


Unitatea de Protecție Internă are următoarele atribuții:

  • desfășoară activități informativ-operative în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii și siguranței publice sau care vizează informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne;
  • asigură, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale, ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord sau ale Uniunii Europene, precum și pentru securitatea infrastructurilor, sistemelor informatice și datelor gestionate de structurile Ministerului Afacerilor Interne

Unitatea de Protecție Internă are obligația de a informa Direcția Generală Anticorupție în cazul în care identifică amenințări, vulnerabilități și factori de risc care vizează activitatea de prevenire a corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Personalul Unității de Protecție Internă nu poate efectua acte de cercetare penală și nu poate lua sau aduce la îndeplinire măsura reținerii ori alte măsuri preventive privative sau restrictive de libertate.

Unitatea de Protecție Internă nu dispune de spații proprii de reținere și arestare preventivă.

Personalul Unității de Protecție Internă se compune din cadre militare și personal contractual, care îndeplinesc atribuții operative sau administrative. Personalul contractual desfășoară exclusiv activități administrative.

Cadrele militare își desfășoară activitatea deschis sau acoperit, în raport cu nevoile de realizare a sarcinilor de serviciu.

Unitatea de Protecție Internă este autorizată să dețină și să folosească imobile, armament, tehnică, muniție, echipament și mijloace de transport necesare îndeplinirii atribuțiilor prevăzute de lege, pentru autoapărare și protecție, precum și a obiectivelor în care își desfășoară activitatea, precum și mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea și stocarea informațiilor, potrivit competențelor.

Dotarea Unității de Protecție Internă se realizează din fonduri alocate de la bugetul de stat, precum și din alte surse, constituite conform legii.

„Prin reorganizarea care se face se reduce substanțial numărul cadrelor acestei noi structuri. Posturile degajate din această reorganizare vor fi redirecționate o parte către DGA, tocmai pentru a sprijini și a susține activitatea de anticorupție de acolo. Cealaltă parte va merge către DOS, Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției Române, care de la Ordonanța 6 din primăvară se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea Parchetelor, din partea DIICOT, a Parchetului General pentru sprijin operativ în dosarele penale pe care le instrumentează”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: